Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica (Sint-Katelijne-Waver)

Master of Science

Elektromechanica zet de wereld in beweging: van microturbines tot windmolens, van ligfiets tot airbus, van heupprothese tot appelplukrobot, van 3D-printkaak tot biosensor, van micropositionering tot volautomatische koetswerkassemblage. Je leert de producten en processen van de toekomst realiseren: van idee naar grafisch ontwerp, via materiaalkeuze en productietechnieken tot afgewerkt product.

Wat houdt de opleiding in?

Nieuw masterprogramma vanaf 2023-2024

De onderstaande tekst is van toepassing op het huidige masterprogramma. In september 2020 startten we met een totaal vernieuwd programma in de eerste fase van de bacheloropleiding. De implementatie van de vernieuwde opleiding tot industrieel ingenieur wordt jaar na jaar ingevoerd en dus drie jaar later, in september 2023 start het nieuw masterprogramma. Het profiel van de opleiding blijft uiteraard hetzelfde, maar de opleiding zal, inspelend op de noden van de arbeidsmarkt en de ontwikkelingen in het onderwijs, enkele aspecten versterken.

Programma 

Elektromechanica is een boeiend domein met niet alleen aandacht voor innovatie en optimalisatie, maar ook oog voor teamwerk, communicatieve vaardigheden, duurzaamheid, veiligheid en respect voor de omgeving.

De pijlers van de opleiding zijn automatisering, energieconversie (energie-efficiëntie) en mechanisch ontwerp in de breedste betekenis van het woord: van idee naar grafisch ontwerp, van materiaalkeuze en productietechnieken tot afgewerkt product. 

Polyvalente opleiding én specifieke accenten

De master is een polyvalente opleiding met specifieke accenten.  Aan de ene kant leer je bewegingen in machines en toestellen realiseren en controleren. Tijdens hoorcolleges en labo’s leer je meer over de stand van de techniek op het gebied van hydraulische aandrijvingen en servomotoren. Aan de andere kant bestudeer je het innovatief mechanisch ontwerp van machines en toestellen. Je leert een creatief concept bedenken en uitwerken tot een bruikbaar ontwerp conform de actuele normen en berekenen met krachtige rekensoftware.

Naargelang je eigen interesse leg je een specifieke klemtoon via een van de opties op Campus De Nayer:

  • Automotive Engineering
  • Manufacturing Engineering
  • Production Automation

Focus per campus

Deze master kun je ook volgen op andere campussen die elk hun eigen accent of focus leggen. Waar je de opleiding ook volgt, je krijgt steeds de kans om via labobaden te leren en te experimenteren op de infrastructuur van een andere campus.

  • Campus Brugge: afstudeerrichting elektromechanica of luchtvaarttechnologie
  • Technologiecampus Gentopties Computergeïntegreerde productie, Mechanical design, Maritieme technieken, Mechatronica en Management
  • Campus Groep T Leuven: opties Clinical Engineering, Intelligent Manufacturing, Intelligent Mechanics en Intelligent Mobility
  • Campus Geel: afstudeerrichting elektromechanica of automatisering
  • Campus Diepenbeek: focus op kunststofverwerking, computerondersteunde productietechnologie of productie van geavanceerde materialen

Sterktes

  • Op Campus De Nayer word je opgeleid tot een technisch sterk onderlegd allround ingenieur, die op de hoogte is van de nieuwste technologische ontwikkelingen. De infrastructuur is hiervoor optimaal aangepast met goed uitgeruste labo’s.
  • De campus ligt dicht bij de stad Mechelen, die de laatste jaren een enorme heropleving kent, waarbij de student en het studentenleven extra aandacht krijgen.
  • Een goede ingenieur heeft een brede blik. Tijdens de opleiding kun je proeven van een internationale omgeving via een studiereis, stage of uitwisselingsproject. Via gastdocenten, interculturele lessen en internationale dagen komt het buitenland ook naar de campus.

 

Ontdek meer over de master in de industriële wetenschappen: elektromechanica.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je houdt van innovatie en optimalisatie en wilt als industrieel ingenieur elektromechanica meewerken aan de producten en processen van de toekomst.
  • Jouw interesse gaat onder meer uit naar innovatieve technologie; hoe je materialen optimaal inzet voor de productie van betrouwbare componenten, hoe je deze componenten laat samenwerken in ingenieuze mechanismen, hoe je deze machines energie-efficiënt kunt aandrijven en hoe je ze kunt aansturen tot volautomatische slimme systemen.
  • Je staat open voor teamwork en vindt duurzaamheid, veiligheid en respect voor de omgeving belangrijke waarden.

Begin voorbereid

Twijfel je aan je voorkennis? Op de website vind je een aantal mogelijkheden om je voor te bereiden.

Toelatingsvoorwaarden

Toelatingsvoorwaarden master in de industriële wetenschappen: elektromechanica (Sint-Katelijne-Waver)

Deze masteropleiding brengt de student op een gevorderd niveau van kennis en competenties, eigen aan het wetenschappelijk functioneren in het algemeen en in het bijzonder op het domein van de ingenieurswetenschappen in de vakgebieden verbonden met de elektromechanica. Hij/zij beschikt over de nodige creativiteit om technologische en -wetenschappelijke principes te gebruiken voor het kwaliteitsvol ontwerpen, ontwikkelen en realiseren van apparaten, machines en onderdelen hiervan, en voor het optimaliseren en automatiseren van industriële processen. Hij/zij is bekwaam om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Hij/zij houdt daarbij rekening met economische randvoorwaarden, bedrijfskundige implicaties en ethische aspecten. Hij/zij kan functioneren in een team en is in staat verantwoordelijkheid op te nemen.

De afgestudeerde is in staat om de verworven wetenschappelijke kennis autonoom toe te passen in een brede maatschappelijke context en beschikt over de nodige organisatorische vaardigheden om leidinggevende functies te bekleden.

De afgestudeerde verwerft de beroepstitel van industrieel ingenieur. Deze opleiding is een initiële masteropleiding die je voltijds of deeltijds kunt volgen op de campussen te Brugge, Geel, Gent, Leuven, Sint-Katelijne-Waver en Diepenbeek. Elke campus profileert zich binnen een specifiek onderzoeksdomein en beschikt over hightechlaboratoria om onderzoek in dat domein te verrichten.

De opleidingsspecifieke leerresultaten zijn:

Kennis en inzicht (MK)
MK1  Wetenschappelijk-disciplinaire kennis en inzicht bezitten in het domein van de industriële ingenieurswetenschappen
MK2  Diepgang verwerven in minstens één van de volgende elektromechanische disciplines: Aandrijftechnieken, Automatisering, Energieconversie, Productietechnieken en -beheer, Mechanisch ontwerp met inbegrip van de materiaalkeuze, Voertuigtechnieken.

Ingenieursvaardigheden (MI)
MI1  Problemen analyseren en oplossen
MI2  Ontwerpen en/of ontwikkelen
MI3  Toepassingsgericht onderzoeken
MI4  Ethisch handelen
MI5  Ondernemen

Praktische vaardigheden (MP)
MP1  Operationaliseren

Generieke vaardigheden (MG)
MG1  Informatie verwerven en verwerken
MG2  Communiceren met vakgenoten en niet-vakgenoten
MG3  Kritisch reflecteren
MG4  Samenwerken in team in verschillende rollen
MG5  Professionaliteit

De opleiding stimuleert en streeft bij de studenten ook volgende vormingsaspecten na:

  • MI4V Maatschappelijk verantwoord handelen
  • MG3V Zelfregulerend handelen
  • MG4V Aannemen van een coöperatieve houding

Loopbaan

Na het behalen van je masterdiploma beschik je over heel wat kennis en competenties en een waaier aan loopbaanmogelijkheden.

Je Het masterdiploma diploma biedt je een veelbelovende toekomst. De gevarieerde opleiding maakt je een zeer gegeerde ingenieur op de arbeidsmarkt. Je bent flexibel inzetbaar in een brede waaier van sectoren met doorgroeimogelijkheden. Naargelang je interesse geef je zelf invulling aan je ingenieursprofiel.

De typische functies van een master industriële wetenschappen elektromechanica zijn dan ook zeer verscheiden en het aanbod aan sectoren waarnaar de meeste afgestudeerden doorstromen, erg ruim. Je kunt aan de slag als technisch specialist in een van de vele facetten van elektromechanica. Of je kunt uitgroeien tot een allround ingenieur die het geheel van een bedrijf overziet.



Op naar een eerste job?

In je laatste jaar krijg je de nodige begeleiding, zoals sollicitatietraining, om op zoek te gaan naar een eerste job. De jobbeurs is het event bij uitstek voor de laatstejaars industrieel ingenieur. Tijdens die dag kun je ook workshops en trainingen volgen. 

Neem een kijkje in je toekomstige jobmogelijkheden.

Begin aan je loopbaan, tijdens je opleiding

Een studentenjob zoeken? Vrijwilligerswerk of een (vrijwillige) studiestage doen, al dan niet aansluitend bij je opleiding? Je eigen bedrijf opstarten? Hulp nodig bij de overstap naar de arbeidsmarkt?

Het Student Career Center coacht je graag op weg naar je eerste werkervaring. Ook bij de zoektocht naar een boeiende job en bij je sollicitaties staat deze dienst je bij. Voor studenten die willen ondernemen is er bovendien KICK, de community van KU Leuven die studenten met innovatieve en ondernemende ideeën stimuleert.

Weet je niet waar te beginnen? Op de databanken van het Student Career Center vind je startersjobs, stages, vrijwilligerswerk, innovatieprojecten en studentenjobs. Je kunt ook eens een kijkje nemen op een van de events die de dienst voor je organiseert.

Vragen over deze opleiding?

Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen
Campus De Nayer
Jan De Nayerlaan 5
2860 SINT-KATELIJNE-WAVER
tel. + 32 15 31 69 44
E-mail

Bezoek de website voor toekomstige studenten van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen en de pagina van de opleiding.

Bezoek de website van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (Campus De Nayer Sint-Katelijne-Waver).


Vragen over studiekeuze of studeren aan KU Leuven?

Contactgegevens voor toekomstige studenten, studenten, ouders

Bezoek de website voor toekomstige studenten aan KU Leuven en ontdek alles over het opleidingsaanbod, infomomenten, voorbereiding, inschrijving, zij-instromers, op kot …

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Bestand PDF document Blauwdruk_MA_Industriële Ingenieurswetenschappen_Elektromechanica.pdf

COBRA 2019-2023
Bestand PDF document COBRA-fiche_MA_IW elektromechanica.pdf

COBRA 2015-2019
Bestand PDF document COBRA-fiche_2019_MA_Industriele wetenschappen elektromechanica.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?
Rechtstreeks:
Na toelating:
Toelating mits het volgen van een voorbereidings- of schakelprogramma of een verkorte bachelor:

KEY INFORMATION

LOCATIE

Sint-Katelijne-Waver

STUDIEPUNTEN + STUDIEDUUR

60 sp. (1 jaar voltijds) 

TYPE OPLEIDING

Master

ACADEMISCHE KALENDER

1e semester: eind september -> eind januari (examens in januari)

2e semester: midden februari -> eind juni (examens in juni)

INFOMOMENTEN

www.kuleuven.be/infomomenten

BROCHURE

Download de brochure

Bestel de brochure

WEBSITE FACULTEIT

Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen – info voor toekomstige studenten