Seminarie en stage atletiek: deel 2 (B-KUL-L01I6A)

6 studiepuntenNederlands80 urenBeide semestersUitgesloten voor examencontract
POC Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen

Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel is de student in staat om:
- op een professionele manier elite atleten (jeugd en volwassenen) te adviseren en te begeleiden op het vlak van prestatieverbetering en blessurepreventie
- op zelfstandige basis de verworven competenties en wetenschappelijke inzichten te vertalen naar geschikte (geïndividualiseerde) trainingsschema’s om elite atleten (jeugd en volwassenen) voor te bereiden op wedstrijdsituaties
- elite atleten te begeleiden tijdens wedstrijdsituaties
- als sportwetenschappelijk trainingsexpert binnen een federatie/club (atletiek) te fungeren

Dit opleidingsonderdeel draagt ertoe bij dat de student:
- Kennis maakt met de realiteit van het werkveld van de atletieksport en de topsport in Vlaanderen (via guest lectures, zelfstudie, observatie,...).
- gericht leert communiceren met de verschillende actoren die een rol spelen binnen het trainingsproces: afgevaardigden van de federatie en de clubs, trainers, atleten, ouders,...

Begintermen
Sterk aanbevolen wordt om de opleidingsonderdelen Training en coaching atletiek (bv. L00F7a en L09c8a) en Stage atletiek (bv. L04D0B) gevolgd te hebben .
De student is reeds vertrouwd met de basisaspecten van het aanleren van atletiektechnieken en de bijhorende begeleiding bij  (jeugdige) competitie-atleten en dit zowel op recreatief als competitief niveau. De student moet actief betrokken zijn geweest bij de begeleiding van (jeugdige) atleten en bij de organisatie van trainingen.

Beginvoorwaarden creditcontract
De student is in het bezit van het diploma:
- Bachelor in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen
Om dit opleidingsonderdeel te kunnen volgen dient de student bovendien alle opleidingsonderdelen uit de truncus en de major van de door hem gekozen afstudeerrichting, gevolgd te hebben, uitgezonderd masterproef: deel 1 en masterproef: deel 2.

Beginvoorwaarden voor studenten die niet de opleiding bachelor in de LO&Bewegingswetenschappen/master in de bewegings- en sportwetenschappen volgen, maar het opleidingsonderdeel als keuze-opleidingsonderdeel wensen op te nemen in het diplomacontract van hun opleiding:
Deze studenten moeten contact opnemen met de coördinator van het opleidingsonderdeel. Op basis van voorkennis en motivatie zal de coördinator bepalen of de student al dan niet kan toegelaten worden tot het opleidingsonderdeel

 

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


SOEPEL(L01I3B) EN GELIJKTIJDIG(L04E0B) EN ( GELIJKTIJDIG(L03M1A) OF GELIJKTIJDIG(L04N7A) ) EN GELIJKTIJDIG(L03M3A)

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
L01I3B : Seminarie en stage atletiek: deel 1
L04E0B : Voeding: gezondheids- en prestatiegerelateerde aspecten
L03M1A : Sportcoaching, deel 2 (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
L04N7A : Capita selecta in sportpsychologische aspecten van coaching
L03M3A : Aangepaste bewegingsactiviteiten, deel 2

Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
L05I2A : Masterproef bewegings- en sportwetenschappen: deel 2

Onderwijsleeractiviteiten

2 sp. Seminarie atletiek: deel 2 (B-KUL-L01I7a)

2 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College20 urenBeide semesters
POC Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen

In het seminarie atletiek worden atletiekspecifieke thema's behandeld waarbij gepoogd wordt zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de trainingsrealiteit. Hierbij wordt aandacht besteed aan de begeleiding van elite (jeugd en volwassenen) op conditioneel, technisch, en mentaal vlak.

De volgende topics worden verder verdiept.:
- Talentontwikkeling
- Trainingen voorbereiden in functie van periodisering en specifieke
- doelstellingen
- Video-analyse van atletiekprestaties
- Meten en evalueren van het prestatievermogen van atleten in functie van trainingsbegeleiding
- wetenschappelijke begeleiding binnen atletiek
- Letselpreventie binnen atletiek

Als studiemateriaal wordt beroep gedaan op volgende handboeken:
- Archief van New Studies in Athletics (IAAF)
- VTS-cursussen
- Een selectie van wetenschappelijke artikels in het domein van de trainings- en bewegingsleer toegepast op de sportdiscipline atletiek

Seminaries
Microteaching
Groepsdiscussies

4 sp. Masterstage atletiek: deel 2 (B-KUL-L01I8a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Stage60 urenBeide semesters
POC Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen

Via de stage wordt de student vertrouwd gemaakt met de verschillende aspecten van de sportieve begeleiding van atleten, zowel op het niveau van de sportclub als de federatie. De student zal tijdens de stage actief betrokken worden bij de begeleiding en coaching van prestatiesporters en elite jeugd, bij de organisatie van trainingen, stages en wedstrijden op competitieniveau. Zodoende kan de student zich ten volle bekwamen in de praktijk van het trainen en coachen van prestatiesporters van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus.

De stage bestaat uit een interne en externe zelfstandige stage onder begeleiding van een interne en externe stagebegeleider en wordt gespreid over het volledige academiejaar.

Interne zelfstandige stage:
- assisteren bij het atletiekonderwijs aan studenten van de eerste en/of tweede studiefase binnen de bacheloropleiding.

Externe zelfstandige stage:
- Clubstage, Federale trainingen (georganiseerd vanuit de federaties met topsportbevoegdheid), stage met club of jeugdelite
- Kaderdagen, vormingsdagen, workshops, clinics

Stagehandleiding
Handleiding e-portfolio

Het takenpakket van de student met betrekking tot de stage bestaat uit volgende aspecten:
1. Planning en periodisering opmaken of opvolgen (club, federatie)
2. Trainingen voorbereiden in functie van de periodisering en de specifieke doelstellingen die door stagebegeleider worden voorgesteld
3. Scouting uitvoeren (sterkte/zwakte analyse) van een wedstrijdatleet (conditioneel, techniek) en de resultaten hiervan vertalen naar de trainingspraktijk
4. Schets van de positie van de trainer, jeugdcoördinator, topsportcoördinator binnen de club of federale structuur.
5. Beschrijving van de clubstructuur (intern en binnen de federatie), beschrijving van de federale (topsport)structuur.
6.  Assisterende activiteiten tijdens stage (voorbereiding,  evaluatie, …)
7. Coördinatie trainingsactiviteiten (verloopt over een gans academiejaar)
8. Volledige portfolio uitwerken van alle trainingen en aanverwante de activiteiten, initiatieven en randinformatie (logboek), inclusief persoonlijke reflectie

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Seminarie en stage atletiek: deel 2 (B-KUL-L21I6a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal


Het opleidingsonderdeel ‘Seminarie en stage deel 2’ staat geprogrammeerd als een jaaropleidingsonderdeel. Voor studenten die de minor ‘Sportwetenschappelijke verdieping binnen de afstudeerrichting sporttraining en coaching’ opnemen en hierdoor niet in de mogelijkheid zijn om in het tweede semester nog stage te lopen voor het opleidingsonderdeel ‘Seminarie en stage deel 2’ zal in overleg met de verantwoordelijke een traject worden afgesproken dat tijdens het eerste semester volledig kan worden afgewerkt.

 

Studenten die niet voldoen aan het minimum aantal stage-uren, krijgen als eindbeoordeling “Niet Afgelegd” (NA) voor het opleidingsonderdeel.

De externe stage kan pas aangevat worden na ondertekening van het stagecontract. Uren die voordien gepresteerd worden, worden niet in rekening gebracht voor het totaal aantal te presteren stage-uren (tenzij er sprake is van zwaarwichtige redenen of overmacht).

1. Op het einde van het semester is er een open boekexamen over de leerstof van het ganse semester.
2. De evaluatie van de stage bestaat uit:
- Eindevaluatie met stagetitularis en stagebegeleider op het einde semester
- Mondelinge presentatie van de stage

De student moet voldoen aan de bepalingen inzake aanwezigheidsplicht voor de verschillende OLA's om te kunnen deelnemen aan het examen. 

De eindscore is gebaseerd op een samengesteld punt van de afzonderlijke scores. De eindscore kan enkel bepaald worden als elk van de  onderdelen werd afgelegd en aan de aanwezigheidsplicht werd voldaan, zoniet wordt de eindscore “niet afgelegd” (NA).

De student wordt verwacht op de hoogte te zijn van het onderwijs- en examenreglement alsook van de facultaire aanvullingen, inclusief de regels mbt plagiaat.

Er is aanwezigheidsplicht tijdens de stages.

Indien de student niet in orde is met de veiligheid- en kledingvoorschriften kan de student de toegang ontzegd worden en kan een score ‘NA’ worden toegekend.

Indien de student herhaaldelijk of op ernstige wijze de stageverplichtingen niet nakomt, zullen deze feiten en een mogelijke sanctie (bijvoorbeeld de eindbeoordeling 'niet afgelegd' en/of het ontzeggen van een 2e examenkans) besproken worden binnen een beperkte examencommissie in samenspraak met de programmadirecteur en de betrokken docenten.

Studenten die tijdens de 1e examenkans niet voldeden aan het minimum aantal stage-uren, krijgen als eindbeoordeling voor het herexamen ook “Niet Afgelegd” (NA), uitgezonderd bij zwaarwichtige redenen.

Kunnen een herkansing krijgen voor onderdeel 2 op voorwaarde dat dit praktisch en organisatorisch haalbaar is (haalbaarheid, aantal uren en stageplaats te bespreken met de coördinator van het opleidingsonderdeel):
- Studenten die tijdens de 1e examenkans wel voldeden aan het minimum aantal stage-uren maar die een onvoldoende haalden op dit deel
- studenten die omwille van zwaarwichtige redenen een ‘NA’ haalden tijdens de 1e examenkans

Studenten die wel slaagden voor de stage maar niet voor onderdeel 1, hernemen dit in de 3e examenperiode. In geval een voldoende werd behaald op het onderdeel 2 Stage, blijft dit punt behouden.