Franse literatuur III : kritische editie van literaire teksten (19e en 20e eeuw) (B-KUL-F0AF2A)

4 studiepuntenFrans24 urenEerste semesterUitgesloten voor examencontract
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar.
POC Taal- en letterkunde

De studenten de verschillende fases van het opstellen van een kritische editie van teksten en documenten aanleren (handschriften, verschillende versies van eenzelfde tekst, correspondentie, persdossiers, …). De studenten leren de methodes gebruiken die noodzakelijk zijn bij het transcriberen van documenten, het verwerken van archiefmateriaal en, desgevallend, van tekstvarianten. Zij leren eveneens de noodzakelijke informatie te verzamelen voor de ontsluiting van archiefmateriaal voor academisch onderzoek, maar ook voor het grote publiek, en teksten te redigeren ter voorbereiding van de teksteditie in kwestie (inleiding, commentaren, …).

De studenten beheersen het Frans en de belangrijkste heuristische instrumenten voor Franse literatuur, op een niveau dat overeenstemt met de start van BA3.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Franse literatuur III : kritische editie van literaire teksten (19e en 20e eeuw) (B-KUL-F0AF2a)

4 studiepuntenFransWerkvorm: College24 urenEerste semester
POC Taal- en letterkunde

Na enkele inleidende sessies over de historiek en de theorie van de kritische editie, krijgen de studenten een praktische vorming tot het kritisch editeren van teksten en documenten. De teksten en documenten die het onderwerp vormen van het editiewerk komen van fondsen die online beschikbaar zijn, of, indien mogelijk, van de “Archives et Musée de la littérature” (KBR). Het editiewerk omvat het transcriberen van archiefdocumenten, research voor de editie, het schriftelijk presenteren van de geëditeerde teksten en documenten (inleiding, …) en het werk rond het kritisch aspect van de editie (variantenapparaat, noten, …).

Power Point presentaties; kritische edities die als model gelden (bibliotheek).

 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Franse literatuur III : kritische editie van literaire teksten (19e en 20e eeuw) (B-KUL-F2AF2a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten


De studenten worden geëvalueerd op basis van de schriftelijke paper (kritische editie: 15/20), maar ook op basis van het proces: onderzoek naar informatie en actieve deelname tijdens de werksessies (5/20).
De deelname aan de sessies is een vereiste om de paper te laten meetellen voor de evaluatie.

Bij herkansing telt de herwerkte paper voor het geheel van het resultaat.
De deelname aan de sessies tijdens het semester is een vereiste om de paper te laten meetellen voor de evaluatie.