Vennootschapsrecht, seminarie (werkstudenten) (B-KUL-C00Y7A)

4 studiepuntenNederlands52 urenBeide semestersUitgesloten voor examencontract
OC Bachelor in de rechten Campus KULAK Kortrijk

Leerdoelen

Studenten wetenschappelijk leren schrijven aan de hand van een groepsthema, waarvan ze een deelaspect moeten behandelen zodat groepsdiscussie mogelijk wordt.

Voorkennis van vennootschapsrecht strekt tot aanbeveling - de student dient het vak "Vennootschapsrecht" gevolgd te hebben.

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


(SOEPEL(C03B8A) OF SOEPEL(C02X8B) OF SOEPEL(C06X5A) OF SOEPEL(HBR24A) OF SOEPEL(HBR29C)) EN (SOEPEL(C07G7A) OF SOEPEL(C04X0A) OF SOEPEL(C06X6A) OF SOEPEL(HBR22C) OF SOEPEL(HFR15A))

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
C03B8A : Rechtsmethodiek, werkcollege
C02X8B : Rechtsmethodiek, werkcollege
C06X5A : Rechtsmethodiek, werkcollege (werkstudenten)
HBR24A : Rechtsmethodiek (werkcollege met kennismakingsstage) (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
HBR29C : Rechtsmethodiek (werkcollege met kennismakingsstage)
C07G7A : Juridisch schrijven, werkcollege
C04X0A : Juridisch schrijven, werkcollege
C06X6A : Juridisch schrijven, werkcollege (werkstudenten)
HBR22C : Juridisch schrijven, werkcollege
HFR15A : Juridisch schrijven, werkcollege (Niet meer aangeboden dit academiejaar)

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
C08D5A : Vennootschapsrecht, seminarie

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Vennootschapsrecht, seminarie (werkstudenten) (B-KUL-C00Y7a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College52 urenBeide semesters
OC Bachelor in de rechten Campus KULAK Kortrijk

SEMINARIE  VENNOOTSCHAPSRECHT
Titularis en individuele begeleiding
Prof. K. Geens

Doelstellingen
Het seminarie strekt ertoe de studenten wetenschappelijk te leren schrijven aan de hand van een groepsthema, waarvan elk een deelaspect behandelt, zodat groepsdiscussie mogelijk wordt.
Van de student wordt vooreerst verwacht dat hij in zijn paper op overzichtelijke en bevattelijke wijze een analyse biedt van de stand van de wetgeving, rechtsleer en rechtspraak in het behandelde deelgebied. Dit vormt het vertrekpunt voor een identificatie van een aantal geselecteerde probleemvelden die bij deze beschrijving werden onderkend. Na de probleemstelling op heldere wijze te hebben geformuleerd, geeft de student een overzicht van de mogelijke oplossingen, waarbij hij de diverse argumenten aan bod laat komen die bij de beoordeling van de problematiek relevant zijn. Ten slotte verdedigt hij op gefundeerde wijze een eigen stelling.

Inhoud
In het kader van het seminarie vennootschapsrecht wordt elk jaar één specifiek thema nader belicht.
Werkwijze
In een beperkt aantal voorbereidende zittingen wordt het onderwerp aan de studenten op een zelfwerkzame wijze voorgesteld. De inleidende zittingen strekken ertoe om de studenten een algemeen overzicht te bieden van het brede thema dat de rode draad vormt doorheen de diverse deelonderwerpen die vervolgens door elke student individueel zullen worden behandeld. Telkens geeft een (gast)spreker die vanuit zijn persoonlijke beroepservaring of academische achtergrond bijzonder vertrouwd is met het onderwerp, toelichting bij één van de vele facetten die het thema kenmerken. Op die wijze krijgt de student niet enkel inzicht in het bredere juridische kader, maar wordt hij tevens gevoelig gemaakt voor de praktische relevantie van de behandelde deelaspecten. Aan de studenten wordt vooraf een tekstenbundel ter beschikking gesteld, zodat zij terdege voorbereid zijn en actief aan deze sessies kunnen participeren.
Daarna trekken de studenten zich terug om hun paper te schrijven. Zij kunnen daartoe, binnen het boven geschetste brede scala, een individueel onderzoeksthema voor stellen, dan wel een keuze maken uit een reeks aangeboden seminarieonderwerpen. De individuele begeleiding wordt onder meer verzorgd door de assistenten aan het Jan Ronse Instituut, onder leiding en coördinatie van professor Koen Geens. Deze begeleiding is gericht op het ontwikkelen en aanscherpen van de bekwaamheid om, vertrekkend vanuit de diverse relevante (historische maar ook recente) rechtsbronnen, gedachten, problemen en oplossingen juridisch te analyseren, deze duidelijk en adequaat te formuleren en hierover nauwgezet en gestructureerd te rapporteren, met voorstelling van een eigen oplossing.
In een afrondende zitting krijgen de studenten de gelegenheid om aan de hand van een groepsoefening op creatieve wijze kennis te nemen van mekaars werk en hierover in open discussie te treden. Het examencijfer weerspiegelt de mate waarin de student van de aangehaalde vaardigheden en bekwaamheden blijk heeft gegeven.

Praktische richtlijnen
Voorlopige timing:
•         indienen inhoudstafel en voorlopige bibliografie,
uiterlijk 7 december van het academiejaar
•         indienen voorlopige versie seminariewerk,
uiterlijk 15 februari van het academiejaar
•         indienen definitieve versie seminariewerk,
uiterlijk  21 maart van het academiejaar
•         gezamenlijke afsluitende sessie, nader te bepalen

De inhoudstafel en voorlopige bibliografie evenals de voorlopige versie van het seminariewerk kunnen per e-mail worden ingediend. De student ontvangt na iedere indiening de nodige terugkoppeling, ofwel per e-mail, ofwel aan de hand van een persoonlijke bespreking.

Het definitieve seminariewerk wordt in tweevoud in een papieren versie ingediend.

Vorm:
-          omvang: richtsnoer: +/- 25 blz. (kwaliteit primeert boven omvang)
-          lay-out: consistente en eenvormige opbouw en bladspiegel
-          inhoudstafel
-          voetnotenapparaat: overeenkomstig de richtlijnen van V&A
-          bibliografie: achteraan, zonodig ingedeeld per land

Inhoud:
-          identificeer de probleemvelden binnen uw onderwerp
-          analyseer de mogelijke oplossingen en evalueer
-          neem stelling in en motiveer je keuze
-          vermijd loutere hernemingen van de wettelijke regels alsook al te uitvoerige citaten uit rechtsleer of rechtspraak.

Artikels en literatuur

Naast de klassieke didactische leervorm van colleges, kunnen complementaire werkvormen ingezet worden (afgestemd op begeleide zelfstudie).

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Vennootschapsrecht, seminarie (werkstudenten) (B-KUL-C20Y7a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode