Vennootschapsrecht, seminarie (B-KUL-C08D5A)

4 studiepuntenNederlands52 urenBeide semesters
POC Rechten

Via het schrijven van een eigen juridische bijdrage in het domein van het vennootschapsrecht en/of het verenigingsrecht leer je wetenschappelijk te schrijven. Je leert onder meer een onderzoeksvraag te formuleren, vakspecifieke bronnen te verzamelen, kritisch te analyseren en in hun context te plaatsen, constructief om te gaan met feedback, op logische en creatieve wijze een juridische redenering uit te werken en die op vlotte en gestructureerde manier neer te schrijven en mondeling toe te lichten.

Voorkennis van vennootschapsrecht strekt tot aanbeveling - de student dient het vak "Ondernemingsrecht" gevolgd te hebben.

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


(SOEPEL(C03B8A) OF SOEPEL(C02X8B) OF SOEPEL(C06X5A) OF SOEPEL(HBR24A) OF SOEPEL(HBR29C)) EN (SOEPEL(C07G7A) OF SOEPEL(C04X0A) OF SOEPEL(C06X6A) OF SOEPEL(HBR22C) OF SOEPEL(HFR15A))

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
C03B8A : Rechtsmethodiek, werkcollege
C02X8B : Rechtsmethodiek, werkcollege
C06X5A : Rechtsmethodiek, werkcollege (werkstudenten)
HBR24A : Rechtsmethodiek (werkcollege met kennismakingsstage) (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
HBR29C : Rechtsmethodiek (werkcollege met kennismakingsstage)
C07G7A : Juridisch schrijven, werkcollege
C04X0A : Juridisch schrijven, werkcollege
C06X6A : Juridisch schrijven, werkcollege (werkstudenten)
HBR22C : Juridisch schrijven, werkcollege
HFR15A : Juridisch schrijven, werkcollege (Niet meer aangeboden dit academiejaar)

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
C00Y7A : Vennootschapsrecht, seminarie (werkstudenten)

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Vennootschapsrecht, seminarie (B-KUL-C08D5a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum52 urenBeide semesters
POC Rechten

In dit seminarie rapporteren de studenten zowel mondeling als schriftelijk over een zelfstandig – maar onder begeleiding − rechtswetenschappelijk onderzoek rond een vennootschapsrechtelijk en/of verenigingsrechtelijk thema.

Zie Toledo en de inleidende zitting.

In een inleidende zitting worden onder meer de standaardbronnen in het vennootschapsrecht, methodologie en praktische afspraken aan de studenten voorgesteld. Daarnaast komen seminarieonderwerpen aan bod waaruit de studenten kunnen kiezen, maar studenten mogen ook een individueel onderzoeksthema voorstellen. Aanwezigheid tijdens de inleidende zitting is verplicht.

Vervolgens starten de studenten met de voorbereiding van hun paper. Zij worden begeleid door de assistenten aan het Jan Ronse Instituut, onder leiding en coördinatie van professor Cools. Deze begeleiding is gericht op het ontwikkelen en aanscherpen van de bekwaamheid om, vertrekkend vanuit de diverse relevante rechtsbronnen, gedachten, problemen en oplossingen juridisch te analyseren, deze duidelijk en adequaat te formuleren en hierover nauwgezet en gestructureerd te rapporteren.

In een collectieve slotsessie presenteren de studenten hun werk, geven ze mekaar peer review en nemen ze deel aan een groepsdiscussie.

Meer informatie wordt bezorgd in de inleidende zitting en via Toledo.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Vennootschapsrecht, seminarie (B-KUL-C28D5a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode