Master in de toegepaste economische wetenschappen (Leuven)

Master of Science

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de master in de toegepaste economische wetenschappen.

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...

De opleiding Master in de toegepaste economische wetenschappen verwacht dat de studenten bepaalde kennis, vaardigheden en attitudes verwerven en formuleert daarom volgende opleidingsspecifieke leerresultaten:
1. Economische analyse
De afgestudeerde gebruikt het economisch denkkader als achtergrond bij het analyseren en oplossen van bedrijfseconomische problemen.
2. Management van bedrijfsdomeinen
De afgestudeerde lost vanuit geavanceerde kennis van en inzicht in de concepten, principes en argumentatiewijzen bedrijfseconomische problemen – eigen aan de specialisatie – op, met aandacht voor de bedrijfscontext.
De afgestudeerde geeft als expert vanuit zijn/haar specialistische kennis en inzicht, en de vertrouwdheid met de algemene bedrijfswerking, -processen en –strategie, een gefundeerd advies bij vragen, met kritische aandacht voor het brede kader van het bedrijfsleven, de omgevingsfactoren en de relevante publieke spelers.
De afgestudeerde detecteert belangrijke evoluties en innovaties binnen de specialisatie, volgt deze op en beoordeelt of deze relevant zijn voor de specifieke bedrijfscontext.
3. Ontwerp van bedrijfsprocessen
De afgestudeerde plant, organiseert en evalueert bedrijfsprocessen eigen aan de specialisatie, rekening houdend met de specifieke bedrijfscontext.
4. Onderzoeksvaardigheden
De afgestudeerde kan de verschillende fasen van onderzoek doorlopen om bedrijfseconomische problemen te analyseren, oplossingen te formuleren en te evalueren, en hierover te communiceren.
5. Gedrag- en maatschappijwetenschappen
De afgestudeerde beschikt over ruime kennis van en inzicht in aanverwante humane wetenschappen en kan deze doelgericht gebruiken bij de analyse van bedrijfseconomische problemen, en bij het inschatten van de gevolgen van deze problemen voor de maatschappij.
6. Internationale oriëntatie
De afgestudeerde kan bedrijfseconomische vraagstukken in een internationaal kader analyseren.
7. Ondernemerschap & innovatie
De afgestudeerde beschikt over de nodige kennis, vaardigheden en attitudes om vernieuwende ideeën uit te werken in een bedrijfs- en/of sociaaleconomische context.
8. Talen
De afgestudeerde communiceert professioneel en wetenschappelijk correct, vlot en helder schriftelijk en mondeling in de onderwijstaal, en in minstens één andere taal indien de onderwijstaal niet het Engels is.
9. Professionele vaardigheden en voorbereiding op de arbeidsmarkt
De afgestudeerde ontwikkelt professionele vaardigheden ter voorbereiding van de transitie naar de arbeidsmarkt (leadership skills, teamwork, communicatievaardigheden…).
10. Ethiek, verantwoordelijkheid en duurzaamheid
De afgestuurde onderkent de sociale, ethische en milieu-aspecten van bedrijfsvoering en kan er kritisch over reflecteren.

De Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen stimuleert en streeft in al haar opleidingen vormingsaspecten na op het vlak van:

Professionele vaardigheden en voorbereiding op de arbeidsmarkt

· De student ontwikkelt een professionele houding en professionele en academische vaardigheden die hem/haar in staat stellen een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij.

· De student gaat actief op zoek naar situaties om zijn/haar competenties te verbreden en/of te verdiepen in lijn met zijn/haar disciplinaire future self.

· De student onderkent het belang van continue vorming en toont een bereidheid tot levenslang leren.

Ethiek, verantwoordelijkheid en duurzaamheid

· De student heeft bij zijn handelen en denken aandacht voor het milieu, de mens en de maatschappij en ontwikkelt hierrond een kritische houding.

· De student getuigt van een ethische ingesteldheid bij de benadering van problemen in een bedrijfskundige of beleidscontext.

Internationale oriëntatie

· De student heeft aandacht voor internationale en interculturele dimensies van bedrijfs- en/of beleidsvoering.

· De student erkent de meerwaarde van een internationale context voor zijn/haar eigen leefwereld en de ruimere samenleving.

Ondernemerschap en innovatie

· De student ontwikkelt een proactieve ingesteldheid en ondernemende houding die gekenmerkt wordt door creativiteit en zin voor innovatie.

 

Wanneer binnen een opleiding een vormingsdoel ook een leerresultaat vormt, wordt dit eveneens vermeld binnen de doelstellingen van de opleiding of het opleidingsonderdeel en krijgt het een bindend karakter.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Blauwdruk_BA_MA_Toegepaste economische wetenschappen.pdf

COBRA 2019-2023
COBRA-fiche_MA_Toegepaste economische wetenschappen.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?
Rechtstreeks:
Na toelating:
Toelating mits het volgen van een voorbereidings- of schakelprogramma of een verkorte bachelor: