Genderstudies (B-KUL-S0B88A)

4 studiepuntenNederlands26 urenBeide semesters
Draulans Veerle |  Murru Sarah (plaatsvervanger)
POC Sociale wetenschappen

Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel hebben de studenten de volgende leerresultaten bereikt:

  • Studenten kunnen door kennisverwerving van en inzicht in recente onderzoeken en theoretische ontwikkelingen over het thema 'gender en diversiteit' de complexiteit van het studiethema en de daarin aanwezige meervoudige bewegingen en conceptuele betekenisverlening herkennen en benoemen.
  • Studenten kunnen de theoretische accentverschuivingen als analyseconcepten uitleggen en illustreren aan de hand van thematische voorbeelden (vb. controle van lichamelijkheid, symbolische representatie, maatschappelijke participatie of leiderschap).
  • Studenten kunnen (recente) praktijken en beleidsontwikkelingen met betrekking tot de aangeboden cursusthema's duiden vanuit interdisciplinaire, wetenschappelijke referentiekaders.
  • Studenten kunnen op zelfstandige basis teksten over genderidentiteit en representatie analyseren, kritisch-argumentatief beoordelen en de conclusies van hun zelfstandig werk schriftelijk weergeven.
  • Studenten leren kritisch reflecteren over de mogelijke invloed van situationele gegevens op de benadering van een studieobject, c.q. ze herkennen de invloed van eigen denkbeelden/vooronderstellingen/stereotypen met betrekking tot de termen gender en diversiteit bij de studie van inleidende colleges en gastcolleges.

Deze doelstellingen worden bij de start van de colleges aan de studenten gecommuniceerd.

Gezien het grondige, inleidende karakter van de cursus én de interdisciplinaire aanpak wordt van studenten geen specifieke voorkennis op het domein van genderstudies verwacht.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Genderstudies (B-KUL-S0B88a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenBeide semesters
Draulans Veerle |  Murru Sarah (plaatsvervanger)
POC Sociale wetenschappen

Het opleidingsonderdeel biedt KU Leuven studenten de kans om breder te denken dan hun specifieke discipline en in een interdisciplinaire benadering kennis te maken met het eigene van een genderbenadering. De cursus biedt een grondige inleiding in het domein van de genderstudies. Achtereenvolgens worden epistemologische, methodologische en inhoudelijke kwesties aangesneden: wetenschapsfilosofische vraagstellingen zoals de gesitueerdheid en gender-gebondenheid van kennis; de invloed van opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid op de inhoud van de wetenschappen;  de verklaring voor de verwaarlozing van aandacht voor ‘mannenthema’s of vrouwenthema’s’ in vele wetenschapsdomeinen. De notie interdisciplinariteit wordt kritisch toegelicht. Tevens wordt een kort overzicht gegeven van de geschiedenis van genderstudies en van verschuivingen die zich hierbij hebben voorgedaan. Ten slotte worden thema's behandeld zoals socialisatie (de wijze waarop jongens en meisjes tot mannen en vrouwen worden gevormd), man/vrouwbeelden (hoe vrouwelijkheid/mannelijkheid gestalte krijgt in cultuurproducten), V/M-verhoudingen in b.v. geschiedenis, sport, religie of onderwijs.

Er wordt gebruik gemaakt van volgend studiemateriaal:

  • Handboek
  • Artikels en literatuur
  • Presentatiesoftware
  • Toledo

Op het handboek na, dat kan aangekocht worden of uitgeleend in een bibliotheek, wordt alle cursusmateriaal als PDF ter beschikking gesteld via Toledo. 

Donderdagavond, 18-20u, Leuven, jaarvak - start eind oktober 2023 en loopt door tot eind maart 2024. Meer info over de planning en aula wordt gecommuniceerd via Toledo.

Dit opleidingsonderdeel wordt ingericht volgens principes van blended learning, waarbij contactonderwijs (face-to-face) en online leren kunnen worden gecombineerd. De concrete invulling wordt gecommuniceerd via Toledo.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Genderstudies (B-KUL-S2B88a)

Type : Examen buiten de normale examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Geen


Examenkenmerken
De evaluatie gebeurt op basis van een schriftelijk gesloten boek examen met een combinatie van open vragen (ong. 2/3 van eindtotaal) en multiple choice vragen (ong. 1/3 van het eindtotaal) (giscorrectie wordt toegepast).

Het examen vindt plaats buiten de normale examenperiode (mogelijk,  maar nog te bevestigen),  tijdens de laatste lesweek in mei 2025. Datum, uur en plaats worden ook gecommuniceerd via Toledo. 

Voor studenten die omwille van (door de ombudsdienst goedgekeurde) omstandigheden op een ander moment dan het regulier vastgestelde examenmoment examen afleggen, kan een andere examenvorm gelden.

Bepaling eindresultaat

Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent, zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Het eindresultaat wordt berekend door de titularis van het vak en uitgedrukt met een geheel getal op 20. 

Herkansen

De evaluatiekenmerken en de bepaling van het eindresultaat van de tweede examenkans zijn identiek aan die van de eerste examenkans zoals hierboven beschreven.

Voor studenten die omwille van (door de ombudsdienst goedgekeurde) omstandigheden op een ander moment dan het regulier vastgestelde examenmoment examen afleggen, kan een andere examenvorm gelden.

Zie ‘Toelichting’ onder ‘Evaluatieactiviteiten’ voor bijkomende informatie i.v.m. de tweede examenkans.