Kunstkritiek (B-KUL-F0JD6A)

6 studiepuntenNederlands39 urenTweede semesterUitgesloten voor examencontract
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar.
POC Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie (AKM)

  • Studenten verwerven inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van de kunstkritiek.
  • Studenten raken vertrouwd met de verschillende manieren van kritisch schrijven en spreken over beeldende kunst.
  • Studenten zijn in staat het kunstkritische discours als genre te onderscheiden van andere interpretatievormen van beeldende kunst.

 

  • kennis hebben van het artistieke gebeuren in de periode 1780-heden
  • actief volgen van de verschillende (geschreven en audiovisuele) kanalen om het artistieke verschijnsel te becommentariëren
  • beschikken over kennis van het Engels en het Frans

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


GELIJKTIJDIG( F0BB8A ) OF GELIJKTIJDIG( F0BB8B )

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
F0BB8A : Geschiedenis van de beeldende kunsten vanaf 1860
F0BB8B : Geschiedenis van de beeldende kunsten vanaf 1860

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Kunstkritiek (B-KUL-F0JD6a)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College39 urenTweede semester
POC Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie (AKM)

Hoewel er aandacht is voor de genese van de kunstkritiek als aparte discipline sinds de Verlichting, laat het college studenten in de eerste plaats kennis maken met de evolutie van de kunstkritiek in de naoorlogse periode en in de hedendaagse kunst. De kernfocus ligt op het Nederlandse taalgebied maar daarnaast reiken internationale auteurs, zowel historische als hedendaagse, een breder perspectief aan. Specifiek richt het college zich op een analyse van de sterktes en zwaktes van het kunstkritische genre. Daarbij besteden we in het bijzonder aandacht aan het discours van visionaire denkers over beeldende kunst, met inbegrip van de kunstenaars zelf.

Cursusmateriaal

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Kunstkritiek (B-KUL-F2JD6a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal


Het examen verloopt via de open boekvorm. Studenten kunnen over hun cursusmateriaal beschikken om open vragen op te lossen die zowel naar kennis van de leerstof als naar inzicht daarvan peilen.