Geschiedenis van de Franse literatuur I: 1800 tot heden (B-KUL-F0AF0A)

6 studiepuntenFrans39 urenTweede semester
POC Taal- en letterkunde

Dit college stelt zich tot doel de voornaamste krachtlijnen te presenteren van de geschiedenis van het Franse literaire veld, van het begin van de 19e eeuw tot heden, met een kritische blik op de constructie van de historiografische aanpak. 
Het college omvat analyses van passages uit literaire werken die in de literatuurgeschiedenis een doorslaggevende rol hebben gespeeld. Zo krijgen de studenten concreet de gelegenheid om in de tekst zelf de esthetische omwentelingen te bestuderen. De hoorcolleges worden aangevuld met werkcolleges waarin canonieke werken uit de bestudeerde periode worden gelezen. 
 

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V0AF0A : Geschiedenis van de Franse literatuur I: 1800 tot heden

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Geschiedenis van de Franse literatuur I: 1800 tot heden (B-KUL-F0AF0a)

6 studiepuntenFransWerkvorm: College39 urenTweede semester
POC Taal- en letterkunde

Dit college gaat uit van een historiografische en een panoramische invalshoek. Zowel de belangrijkste stromingen (Romantisme, Parnasse Realisme, Naturalisme, Symbolisme, Surrealisme, Existentialisme, Nouveau Roman, Nouveau Théâtre, enz.) als de voornaamste figuren uit de Franse letterkunde, van de 19e eeuw tot heden, worden er behandeld. Het zal onder meer de nadruk leggen op de voorrecht (of de verwerping) van sommige genres of schrijfpraktijken in verhouding tot een esthetica of de opvattingen over de maatschappelijke rol die aan de literatuur wordt toegekend. In het college wordt die verhouding uitgebreid tot de andere culturele uitingen (schilderkunst, film,…).

Leestaak
Twee boeken naar keuze (één voor de 19e eeuw, één voor de 20ste eeuw) uit een leeslijst die door de docent werd samengesteld.
Syllabus : anthologie met uittreksels. Tijdens het examen moet de student in staat zijn de uittreksels te herkennen en te situeren. 
  
Materiaal
Toledo : methodologische en theoretische artikels / studies over de bestudeerde literaire werken
 

  

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geschiedenis van de Franse literatuur I: 1800 tot heden (B-KUL-F2AF0a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Paper/Werkstuk


Mondeling examen met een vraag over een aspect van de geschiedenis van de franse literatuur en een vraag over een tekst gezien tijdens de lessen.
Korte paper (2p.) waarin de student verslag maakt van opzoekingswerk (encyclopedieën, Franse literatuurgeschiedenissen, websites, …) m.b.t. een boek en zijn auteur. Keuze te maken tussen de twee boeken die de student moet kiezen. 

Studenten mogen een herwerkte versie van de paper indienen indien ze dat wensen. Indien ze geen herwerkte versie indienen, wordt het cijfer uit de eerste examenkans voor dit onderdeel overgenomen.