Master in de bio-informatica (Leuven)

Master of Science

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de master in de bio-informatica.

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...

 

Doelstellingen Master in de Bioinformatica

De student
1.  Beschikt over een brede kennis van de principes van genetica, biochemie en moleculaire en cellulaire biologie, die ten grondslag liggen aan de modelsystemen, experimentele technieken, en het genereren van data die worden geanalyseerd en gemodelleerd in de bioinformatica.
2.  Beschikt over een brede kennis van de belangrijkste wiskundige disciplines (lineaire algebra, calculus, dynamische systemen), die ten grondslag liggen aan de wiskundige en statistische modellen in de bioinformatica.
3.  Beheerst de concepten en technieken uit de informatietechnologie (database management, gestructureerd en object-georiënteerd programmeren, semantische webtechnologie) voor het beheer en analyse van grote hoeveelheden complexe en verspreide biologische en biomedische gegevens.
4.  Beheerst de concepten en technieken uit machinaal leren en frequentistische en Bayesiaanse statistiek die worden gebruikt om complexe omics data te analyseren en modelleren.
5.  Heeft kennis verworven over de belangrijkste methoden van computationele biologie (zoals sequentieanalyse, fylogenetische analyse, kwantitatieve genetica, eiwitmodellering en array- analyse).
6.  Beschikt over geavanceerde interdisciplinaire vaardigheden om te communiceren met experten in de levenswetenschappen, toegepaste wiskunde, statistiek en informatica om complexe biologische problemen te formaliseren in de juiste strategieën voor datamanagement en data-analyse.
7.  Kan - in samenwerking met deze experten - complexe omicsexperimenten ontwerpen en deze zelfstandig analyseren.
8.  Kan zelfstandig data uit gespecialiseerde literatuur en databanken verzamelen en beheren en deze kritisch analyseren en interpreteren om complexe onderzoeksvragen op te lossen, evenals instrumenten ontwikkelen om deze processen te ondersteunen.
9.  Onderzoekt en begrijpt de interactie met andere relevante wetenschappelijke disciplines, en kan deze integreren binnen de context van meer geavanceerde ideeën en praktische toepassingen en probleemoplossing.
10.  Getuigt van kritische beschouwing van en reflectie over bekende en nieuwe theorieën, modellen of interpretaties binnen het specialisme; en kan deze efficiënt aanpassen aan de snelle ontwikkeling van de levenswetenschappen, en in het bijzonder binnen de omics-technieken, door snel nieuwe analysestrategieën aan te leren of te ontwikkelen, en door deze te integreren in de aangeleerde vaardigheden.
11.  Presenteert persoonlijk onderzoek, gedachten, ideeën en meningen over onderzoeksvoorstellen binnen professionele activiteiten op gepaste wijze, zowel schriftelijk als mondeling, en zowel aan collega’s als aan een algemeen publiek.
12.  Ontwikkelt en voert origineel wetenschappelijk onderzoek uit en/of past innovatieve ideeën toe binnen onderzoekseenheden.
13.  Begrijpt ethische, sociale en wetenschappelijke integriteit en verantwoordelijkheden, en is in staat om de lokale en globale impact van de bioinformatica en genomics op individuen, organisaties en de samenleving te analyseren.

Major Ingenieurswetenschappen
14.  Heeft een brede theoretische kennis van informaticamethoden en kan deze kennis aanwenden voor het ontwerp, de implementatie en evaluatie van een computergebaseerd systeem, proces, onderdeel of programma om technische bioinformaticaproblemen op te lossen.
Major Bio-ingenieurswetenschappen
15.  Beschikt over gespecialiseerde kennis van complexe biosystemen en kan deze toepassen voor het het ontwerp, de implementatie en evaluatie van nieuwe methodes om technische problemen op te lossen in een omgeving waar gebruik wordt gemaakt van bioinformatica.
Majors Ingenieurswetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen
16.  Beschikt over geavanceerde vaardigheden inzake data-analysemethoden en kan deze vaardigheden toepassen om data uit meerdere disciplines te integreren, om zo bioinformaticaproblemen in wetenschappelijke, klinische of biotechnologische omgevingen op te lossen.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Bestand PDF document Blauwdruk_MA_bio-informatica.pdf

COBRA 2019-2023
Bestand PDF document COBRA-fiche_MA_bio-informatica.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?
Rechtstreeks:
Na toelating:
Toelating mits het volgen van een voorbereidings- of schakelprogramma of een verkorte bachelor: