Master in de farmaceutische zorg (Leuven)

Master of Science

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de master in de farmaceutische zorg.

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...



 

Leerresultaten Master in de farmaceutische zorg

De opleiding tot Master of Science in de farmaceutische zorg is een maatschappelijk gerichte opleiding die optimaal voorbereidt op de professionele rol van communicatief geneesmiddelenexpert in een patiëntgerichte omgeving. Hierbij staat de wisselwerking tussen geneesmiddel, patiënt en andere zorgverstrekkers centraal. Deze opleiding leidt tot de beroepstitel van apotheker waarmee de afgestudeerde aan de slag kan in een openbare apotheek. Deze titel is tevens noodzakelijk voor het aanvatten van de Manama's klinische biologie en ziekenhuisfarmacie.

DOMEINSPECIFIEKE COMPETENTIES

Het geneesmiddel: aangrijpingspunten en werkingsmechanisme
·  De master past kennis en inzicht in de essentiële parameters en achterliggende mechanismen die een rol spelen in de farmacologische en toxicologische werking van geneesmiddelen, drugs en andere substanties waarmee de bevolking in het dagelijkse leven in contact kan komen, toe in een farmacotherapeutische context.
·  De master heeft een grondige kennis over de medische aspecten van voeding, medische materialen, fytofarmaca, dermofarmaca, diergeneesmiddelen en adviezen voor zelfzorg.

Het geneesmiddel: ontwikkeling, productie en analyse
·  De master is in staat om gegevens in verband met onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen (m.i.v. klinische studies) te interpreteren.
·  De master kan kwaliteitsvolle geneesmiddelen bereiden.

Farmaceutische zorg en farmaceutisch werkveld
·  De master is vertrouwd met de principes van laboratoriumdiagnostiek en medische beeldvorming.
·  De master is in staat de ethische, juridische en deontologische kaders toe te passen binnen het domein van de farmaceutische zorg.
·  De master kan op evidentie gebaseerde farmacotherapie toepassen, met aandacht voor kosteneffectiviteit.
·  De master kan zijn grondige kennis van op evidentie gebaseerde farmacotherapie aanwenden bij het verstrekken van advies aan patiënten en andere zorgverleners.
·  De master heeft inzicht in de factoren die het gebruik van geneesmiddelen beïnvloeden en kan op basis daarvan zorginterventies uitwerken.
·  De master is in staat een gestructureerd apotheker-patiënt gesprek te voeren en op constructieve wijze te communiceren met deskundigen in de gezondheidszorg.
·  De master heeft inzicht en vaardigheden in de praktische aspecten die samenhangen met een patiëntgerichte uitoefening van het beroep van apotheker.
·  De master is in staat om de patiënt en andere zorgverleners te begeleiden bij medisch-therapeutische vragen met betrekking tot geneesmiddelen en aanverwante producten. Hij/zij begeleidt de therapie en bevordert het correct en rationeel gebruik.

ACADEMISCHE COMPETENTIES

Informatieverwerving
·  De master is in staat om gespecialiseerde (bio)medische en farmaceutische vakliteratuur doelgericht op te zoeken en te beoordelen op kwaliteit en relevantie.

Informatieverwerking
·  De master is in staat om (bio)medische en farmaceutische literatuur- en onderzoeksgegevens te verwerken, te interpreteren en zelfstandig een redenering op te bouwen.

Communicatie
·  De master is in staat mondeling en schriftelijk te communiceren op een wetenschappelijk onderbouwde wijze met diverse doelgroepen (waaronder patiënten, vakspecialisten en zorgverleners).
·  De student is in staat mondeling en schriftelijk te communiceren over het eigen onderzoek en dit zowel met vakspecialisten uit verschillende subdisciplines als met andere leden uit de samenleving.
·  De student is in staat om wetenschappellijke informatie op een accurate, heldere en overzichtelijke manier neer te schrijven met specifieke aandacht voor vermelding van bronnen.
·  De student gaat pro-actief in geprek over disciplinegebonden thema's, zowel formeel als informeel en zowel in het Nederlands als in het Engels, en past zijn communicatiestijl aan naargelang de inhoud en het doelpubliek.

Onderzoek
·  De master kan op zelfstandige en kritische wijze farmaceutisch en biomedisch wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en hierbij actief deel uitmaken van de onderzoeksgemeenschap.

Organisatie
·  De master is in staat om complexe multidisciplinaire problemen passend te benaderen en dit zowel individueel als in groepsverband.

Reflectie
·  De master is in staat om in verband met ethische, normatieve of maatschappelijke vragen een beredeneerd standpunt in te nemen en is in staat om de eigen inzichten te toetsen aan wetenschappelijk bevindingen.
·  De master kan de rol van apotheker in de gezondheidszorg en de interactie van de apotheker met de patiënt en andere zorgverleners kritisch benaderen.
·  De student is bereid om over het eigen professionele functioneren kritisch te reflecteren, zichzelf te evalueren en de eigen competenties te actualiseren.

PROFESSIONELE COMPETENTIES

People, Project & Quality Management
·  De master is in staat om (eind)verantwoordelijkheid te nemen in een multidisciplinair team, en beheerst daarbij de nodige managementtechnieken (opdrachten verdelen, opvolgen, afspraken nakomen, timemanagement).
·  De master werkt planmatig, creatief en nauwkeurig met aandacht voor kwaliteit van producten en processen.
·  De master is in staat om prioriteiten te stellen en gaat probleemoplossend en georganiseerd te werk bij de aanpak van complexe problemen.

VORMINGSDOELEN

Studenten doorlopen naast een opleidingstraject ook een vormingstraject (een persoonlijke en maatschappelijke ingesteldheid of betrokkenheid als apotheker). Het vormingstraject geeft studenten de ruimte om te werken aan hun eigen persoonlijke en academische ingesteldheid of hun maatschappelijke betrokkenheid. Als student engageer je je niet alleen voor het verwerven van kennis en vaardigheden, maar krijg je ook een aanbod om zelf vorm te geven aan bijvoorbeeld je professionele, maatschappelijke, ethische … ingesteldheid.

BINDENDE VORMINGSDOELEN

Communiceren en samenwerken
·  De student is bereid tot collegiale, interdisciplinaire samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners.

Professioneel en academisch
·  De student is gemotiveerd om als apotheker zijn rol op te nemen in het optimaliseren van de farmaceutische zorg van een patiënt en zijn rol op te nemen in deze multidisciplinaire context.
·  De student is gemotiveerd en bereid om disciplinespecifieke problemen in te zien en op te lossen.

NIET-BINDENDE VORMINGSDOELEN

Professioneel en academisch

• De master is proactief, flexibel en ondernemend.

Levenslang leren en oriënteren

• De student toont belangstelling voor het politieke en sociale gebeuren omtrent alle facetten van de farmaceutische zorg.

• De student is bereid om wetenschappelijke evoluties in het domein van de farmaceutische zorg ook na de studies op te volgen.

Maatschappelijke vorming 

• De student reflecteert zelf over de doelstellingen en impact van de eigen acties en hoe deze kaderen in een bredere maatschappelijke context. 

• De student erkent het belang van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid als zorgverstrekker en kan daar naar handelen.

Cultuur, ethiek en duurzaamheid 

• De student toont de bereidheid om zich in te leven in de situatie van anderen en in het bijzonder de patiënt.  

• De student toont een openheid ten aanzien van andere culturen en leert omgaan met de uitdagingen die gepaard kunnen gaan met het verstrekken van zorg in een internationale, interculturele en interdisciplinaire context.

 

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Bestand PDF document Blauwdruk_MA_Farmaceutische zorg.pdf

COBRA 2019-2023
Bestand PDF document COBRA-fiche_MA_master in de farmaceutische zorg.pdf

COBRA 2015-2019
Bestand PDF document COBRA_fiche_MA_Farmaceutische_zorg.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?
Rechtstreeks:
Na toelating:
Toelating mits het volgen van een voorbereidings- of schakelprogramma of een verkorte bachelor: