Bio-organische chemie II (B-KUL-X0C09A)

6 studiepuntenNederlands53 urenTweede semesterUitgesloten voor examencontract
POC BioChem KULAK

De hoofdoelstelling behelst het leren relaties afleiden tussen de structuur van (bio)moleculen en hun reactiviteit/functionaliteit.  Hierbij wordt het kunnen toepassen van eerder opgedane kennis in verband met fysico-chemische parameters en reactiemechanismen op meer ingewikkelde (bio)moleculen sterk benadrukt zodat het verloop van zowel biochemische reacties als farmacologische en metabole processen beter begrepen wordt.
 
Er wordt verder van de studenten verwacht dat zij de chemische nomenclatuur grondig beheersen. Ze moeten o.a. in staat zijn om van een gegeven molecule de correcte naam samen te stellen, rekening houdend met de volgorde van prioriteit van de functionele groepen; ze moeten courante moleculen bij hun triviaalnaam kunnen benoemen en herkennen; en er wordt verwacht dat ze bij een gegeven naam in staat zijn de overeenkomstige molecule te tekenen.

Kennis van leerstof zoals gezien in de opleidingsonderdelen Grondslagen van de chemie (X0C33B) en Bio-organische chemie (X9X03A).


Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
K03B9A : Farmaceutische hulpstoffen
K05B0A : Biofarmaceutisch onderzoek: toepassingen II (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
K05B9A : Medicinale chemie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
K0B30A : Medicinale chemie
K0B22A : Analyse van geneesmiddelen: theorie

Onderwijsleeractiviteiten

3.5 sp. Bio-organische chemie II (B-KUL-X0C09a)

3.5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College33 urenTweede semester
POC BioChem KULAK

- Als inleiding worden in 't kort enkele belangrijke basisbegrippen opgefrist zoals orbitaalstructuur (met verdere uitwerking van de molecuulorbitaaltheorie met als toepassing het definiëren van begrippen die relevant zijn voor het begrijpen van o.a. de MRI beeldvormingstechniek); effect van hyperconjugatie, inductief en mesomeer effect op de elektronenverdeling in moleculen en de consequenties er van bij het afleiden van reactiemechanismen; het begrip oxidatie/reductie in de organische chemie; enz…
- In een tweede deel worden de eigenschappen van functionele groepen verder uitgediept op complexere organische moleculen dan diegene die in Deel I aan bod kwamen. Meer bepaald worden volgende molecuulgroepen verder besproken: alkadiënen (spectrale eigenschappen, additiereacties, cyclo-addities, Diels-Alder reacties met de synthese van  organopesticiden als toepassing), polymeren (initiatoren, additie- en condensatiepolymeren en synthese en afbraak van biodegradeerbare polymeren). Aansluitend bij diënen en polymeren worden isopreen en eenvoudige terpenen, evenals steroïden behandeld. Verder staan op het programma alkynen (hydrogenering, elektrofiele addities en zuurtegraad); ethers (fysische en chemische eigenschappen). Reacties op fenolen en anilinen en heteroaromaten (met bijzondere aandacht voor de nomenclatuur) worden eveneens uitgewerkt.
- Het derde deel handelt over (i) aminozuren en eiwitten : stabiliteit en hydrolyse van amidebanden; aminozuursequentie-bepalingen; enzymatisch gecatalyseerde hydrolyse; peptidesynthese : activatie-  en (de)blokkeringsreacties. (ii) lipiden : vetzuren; wassen;  mono-, di- en triglyceriden; oliën en vetten (oxidatie, hydrolyse, omestering, analyse); micelvorming; fosfolipiden als bouwstenen van biologische membranen.

Een afdruk van de PowerPoint slides wordt ter beschikking gesteld. Daarnaast zijn er ook een aantal screencasts die de leerstof ondersteunen, en kritische onderdelen herhalen.

2.5 sp. Bio-organische chemie II: oefeningen (B-KUL-X0C10a)

2.5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum20 urenTweede semester
POC BioChem KULAK

- Ontrafelen van complexere chemische problemen (reactiemechanismen) dan deze die in het hoorcollege aan bod komen.
- In de werkzittingen wordt dieper ingegaan op de nomenclatuur van zowel koolwaterstoffen als op de koolwaterstofderivaten.  Bij de koolwaterstoffen worden de acyclische KWS, de monocyclische KWS en de polycyclische KWS bekeken, alsook de cyclische KWS met zijketens.  Bij de koolwaterstofderivaten worden alcoholen, ethers, aminen, aldehyden, ketonen, carbonzuren, acylhalogeniden, zouter, esters, zuuranhydriden, amiden, nitrillen en thioverbindingen bestudeerd.  Van elke groep wordt zowel de substitutieve als de radicofuntcionele naamgeving bekeken. Van elke groep worden ook de belangrijkste triviale namen bestudeerd.

Voor elk hoofdstuk wordt een reeks oefeningen ter beschikking gesteld. Na verloop van tijd (i.e. als een aantal oefeningen in groep zijn opgelost) worden de modeloplossingen ter beschikking gesteld op het elektronisch leerplatform.

Oefensessie

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Bio-organische chemie II (B-KUL-X2C09a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Formularium


Het examen is schriftelijk. Tijdens het examen kan de student beschikken over een set tabellen met relevante gegevens.