Toegepaste ingenieurstechnieken (B-KUL-JPI14G)

3 studiepuntenNederlands54 urenTweede semesterUitgesloten voor examencontract
De Vreese Peter (coördinator) |  De Vreese Peter |  Devaere Jolien (medewerker) |  Galiwango Steven Kasozi (medewerker) |  Jaskula-Goiris Barbara (medewerker) |  NANSEERA Raymond Paul (medewerker)  | MinderMeer
OC Chemie - Campus Gent

Leerresultaten en vormingsdoelen

  • K2L Wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bezitten en inzicht hebben in één van de gebieden op basis van de gekozen afstudeerrichting
  • I1L Problemen analyseren en oplossen
  • I3L Toepassingsgericht onderzoeken
  • P1L Operationaliseren
  • G1L Informatie verwerven en verwerken
  • G2L Communiceren met vakgenoten en niet-vakgenoten
  • G3L Kritisch reflecteren
  • G3V Zelfregulerend handelen
  • G4V Aannemen van een coöperatieve houding
  • G5L Professioneel handelen

Doelstellingen

De laboratoria stellen zich tot doel de hoorcolleges vanuit praktische toepassingen te ondersteunen. Hierbij wordt gepoogd om de verschillende aspecten evenwichtig aan bod te laten komen.

  • De student kent de basisbegrippen uit Massa- en warmtetransport, Thermodynamica, Scheidingstechnologie, Procescontrole en Reactorentechnologie. (K2L).
  • De student is in staat creatief om te springen met de basiskennis uit de hoocolleges en kan deze kennis aanwenden tijdens de laboratoria (I1L, I3L).
  • De student is in staat om gegevens op te zoeken in vakliteratuur, tabellen en productfiches om deze nadien te gebruiken in berekeningen (G1L).
  • De student kan de geschikte werkmethode selecteren en uitvoeren, kan een realistische planning opstellen en volgen, en kan alsook overweg met de voorhanden apparatuur (P1L, G3V).
  • De student kan experimentele gegevens interpreteren en verwerken in een rapport en gepaste conclusies formuleren (G2L, G3L).
  • De student kan verantwoord en autonoom in groep werken onder minimale begeleiding (G3V, G4V, G5L)

 

Soepele volgtijdelijkheid met fase 2 Chemische labotechnieken

Gelijktijdige volgtijdelijkheid met fase 3 Toegepaste massa- en warmtetransport en thermodynamica, Scheidingstechnologie, Procescontrole en Reactorentechnologie

 

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


GELIJKTIJDIG( JPI14C ) EN GELIJKTIJDIG( JPI14B ) EN GELIJKTIJDIG( JPI14D ) EN GELIJKTIJDIG( JPI14F ) EN SOEPEL( JPI13V )

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
JPI13V : Chemische labotechnieken
JPI14C : Toegepaste massa- en warmtetransport en thermodynamica
JPI14B : Scheidingstechnologie
JPI14D : Procescontrole
JPI14F : Reactorentechnologie

Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
JPI14H : Ingenieursbeleving 3 - chemie
JPI29G : Industriële microbiologie en biokatalyse
JPI29H : Industriële processen: mouterij- en brouwerijtechnologie
JPI29W : Toegepaste ingenieurstechnieken 2

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
T3BTI1 : Toegepaste ingenieurstechnieken
T3BTI2 : Applied Engineering Techniques
YI1405 : Toegepaste ingenieurstechnieken

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Toegepaste ingenieurstechnieken: labosessie (B-KUL-JLI1AW)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum54 urenTweede semester
De Vreese Peter |  Devaere Jolien (medewerker) |  Galiwango Steven Kasozi (medewerker) |  Jaskula-Goiris Barbara (medewerker) |  NANSEERA Raymond Paul (medewerker)
OC Chemie - Campus Gent

De laboratoria stellen zich tot doel de hoorcolleges Toegepaste massa- en warmtetransport en thermodynamica, Scheidingstechnologie, Procescontrole en Reactorentechnologie vanuit praktische toepassingen te ondersteunen. Hierbij wordt gepoogd om de belangrijke aspecten evenwichtig aan bod te laten komen, bijvoorbeeld destillatie, extractie, verblijftijdspreiding in reactoren, meet- en regeltechniek, warmtewisseling, … Maar ook ondersteunende technologieën zoals bijvoorbeeld stoom-, pomp- of elektrotechniek kunnen aan bod komen.

Het studiemateriaal wordt ter beschikking gesteld volgens de organisatie van de campus

Laboratoriumsessie - PC-sessie

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Toegepaste ingenieurstechnieken (B-KUL-JVI14G)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Rekenmachine, Computer, Naslagwerk


Deelname aan de permanent geëvalueerde activiteiten is verplicht. Studenten die wegens overmacht (bv. ziekte) één of meerdere zittingen missen, moeten hun afwezigheid schriftelijk rechtvaardigen (bij ziekte door een ziekteattest, in te dienen ten laatste drie werkdagen na het hernemen van de lesactiviteiten) bij de verantwoordelijke lesgever. Zij kunnen met de verantwoordelijke lesgever afspreken met het oog op het eventueel inhalen van de gemiste activiteiten. Indien aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, zal dit aanleiding geven tot het resultaat NA conform het onderwijs- en examenreglement. 

Labosessies gaan door in het Nederlands of in het Engels afhankelijk van de labobegeleiding (bv. een buitenlandse PhD-student). Welke sessie in welke taal doorgaat wordt in het begin van het semester medegedeeld. Als een labosessie in het Engels doorgaat moet het verslag of de presentatie ook in het Engels geschreven of gegeven worden conform leerdoel G2L. 

De quotering voor het practicum wordt toegelicht tijdens de inleidingsles en wordt gecommuniceerd via Toledo. 

Bij een tekort op meer dan de helft van de werkstukken/presentaties of een tekort bij meer dan de helft van de attitudebeoordelingen, dan bedraagt de maximumscore op het OPO een 9.

In geval van plagiaat wordt verwezen naar de procedure hieromtrent in het onderwijs- en examenreglement. 

 

Er is geen tweede examenkans.

Voor dit OPO is geen tweede examenkans mogelijk omdat de evaluatie gebaseerd is op permanente beoordeling en de procesevaluatie over meerdere sessies wordt beoordeeld.