Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering (B-KUL-G0R48A)

6 studiepuntenNederlands39 urenBeide semestersUitgesloten voor examencontract
Facultaire POC Wetenschappen

De student is op de hoogte van wat wordt verstaan onder duurzaamheid, duurzame ontwikkeling, opleiding voor duurzaamheid.

De student is op de hoogte van een aantal maatregelen, onderbouwd vanuit de diverse academische domeinen, die geschikt zijn om duurzaamheid te vergroten en welke impact ze (kunnen) hebben.

De student is op de hoogte van bepaalde didactische principes die kunnen worden aangewend in het kader van educatie voor duurzame ontwikkeling.

De student erkent het belang van transdisciplinaire samenwerking in het kader van duurzaamheid, duurzame ontwikkeling en educatie voor duurzaamheid.

De student durft een standpunt in te nemen over maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid en duurzame ontwikkeling en durft hierbij verantwoordelijkheid opnemen.

De student kan uitgaande van haar/zijn eigen expertise duidelijk communiceren en respectvol samenwerken met betrokkenen uit verschillende disciplines.

De student kan de drie fasen - analyseren, oplossingen bedenken en implementeren - bij een vraagstuk van duurzame ontwikkeling effectief doorlopen.

De student kan didactische componenten aanwenden in het kader van educatie voor duurzame ontwikkeling.

 

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
G0R50A : Science and Sustainability: a Socio-Ecological Approach

Onderwijsleeractiviteiten

2 sp. Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering - concepten (B-KUL-G0R85a)

2 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College23 urenEerste semester
Facultaire POC Wetenschappen

Het vergaren van wetenschappelijke kennis over duurzaamheid en duurzame ontwikkeling vormt een belangrijke eerste pijler binnen dit OPO. Hierbij komen volgende aspecten zeker aan bod: zwakke versus sterke duurzaamheid, theoretische modellen, systeemdenken, levenscyclusanalyse, ecologische voetafdruk, het belang van transdisciplinaire samenwerking De behandelde theorie dient door de studenten te worden aangewend in de opdracht.

Powerpointpresentatie, cursustekst, online bronnen.

1 sp. Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering – opdracht (B-KUL-G0R86a)

1 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Opdracht1 urenEerste semester
Facultaire POC Wetenschappen

De opdracht omvat het schrijven van een individueel verslag.

Zelfgekozen artikel uit de academische duurzaamheidsliteratuur.

3 sp. Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering – project (B-KUL-G0R87a)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Opdracht15 urenTweede semester
Facultaire POC Wetenschappen

Het OPO ‘Duurzaamheid als een socio-ecologische dynamiek’ is te beschouwen als een verbredend vak. Via projectwerk brengt het de studenten in contact met ecologische en sociale economie, met psychologische en sociologische ontwikkelingen en inzicht in de macht van geld en media. De projecten kaderen steeds binnen het jaarthema. Begin mei dient het project te worden gepresenteerd als afsluiting van een aantal workshops en teamwerk.

Projectspecifiek materiaal.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering (B-KUL-G2R48a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Self assessment/Peer assessment
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal


Voor het theoretisch luik wordt doorheen het eerste semester regelmatig een open vraag ter bespreking (digitale inzending) voorgelegd (open boek), om te verzekeren dat de theoretische kennis kan worden aangewend voor het teamwerk en de eind-opdracht. Via peer-evaluatie en een willekeurige docentencontrole haal je hiervoor individueel maximaal 3 punten van de 20. Er wordt ook teamwerk georganiseerd waarvoor je via peerevaluatie 2 van 20 punten verdiend. Gecombineerd levert deze permanente evaluatie tijdens het semester 25% van je individuele eindscore. 

Het projectwerk wordt in groep uitgevoerd en resulteert dus in eerste instantie in één groepsscore, gebaseerd op een beoordeling van het wetenschappelijk verslag en de eindvoorstelling op de projectdag, met gelijke weging. Een individueel cijfer wordt vervolgens berekend o.b.v. peerreview binnen de groep. Dit cijfer weegt 75% door in de individuele eindscore.

Opmerking: Indien bij het projectwerk ernstige problemen worden vastgesteld in de medewerking, kan na overleg met alle betrokken partijen (projectbegeleider, coördinator en groepsleden) beslist worden een student uit te sluiten uit de groep. Dit gaat gepaard met een individuele score van 0/20 voor het projectwerk.

 

Voor het OPO Wetenschap en duurzaamheid is een herkansing in de derde examenperiode mogelijk voor het wetenschappelijk verslag, maar niet voor de permanente evaluatie van het eerste semester of voor de eindvoorstelling. Wanneer de student in de eindscore een onvoldoende scoort, moet het verslag in de derde examenperiode worden herkanst. Het punt van de permanente evaluatie van het eerste semester, en van de presentatie, wordt overgedragen. Na de herkansing wordt een nieuwe eindscore berekend.