Klassiek Grieks: taalverwerving, deel 2 (B-KUL-F0ZG8A)
Doelstellingen
Dit opleidingsonderdeel beoogt studenten met een basiskennis van het Oudgrieks verder in deze taal onder te dompelen zodat ze op het einde van het academiejaar in staat zijn om eenvoudige maar oorspronkelijke Griekse prozateksten te lezen. De studenten worden vertrouwd gemaakt met strategieën voor het lezen van eenvoudig Grieks proza, maken vertalingen van eenvoudige Nederlandse zinnetjes naar het Grieks, en gaan verder met de studie van de basissyntaxis en van minder frequente morfologische formaties. De studenten kunnen na het slagen op de OPO's Griekse taalverwerving aansluiten bij het programma van de studenten Taal- en Letterkunde: Grieks van de tweede fase.
Begintermen
Geen.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Voorbereidingsprogramma: Master in de taal- en letterkunde (60 sp.) en Educatieve master in de talen (120 sp.) (wijsbegeerte) (Leuven) 28 sp.
- Bachelor in de taal- en letterkunde (derde taal) (Leuven) (Taalmodule Grieks) 56 sp.
- Bachelor in de taal- en letterkunde (programma voor studenten gestart vóór 2021-2022) (Leuven) (Taalmodule Grieks) 180 sp.
- Bachelor in de taal- en letterkunde (verkort programma voor professionele bachelors in het onderwijs: secundair onderwijs) (Leuven) (Grieks niet gevolgd) 123 sp.
- Bachelor in de taal- en letterkunde (programma voor studenten gestart in 2021-2022 of later) (Leuven) (Taalmodule Grieks) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
2 sp. Grieks: taal & tekst I, deel 2 (B-KUL-F0AI3a)
Inhoud
Lectuur van Griekse prozateksten onder begeleiding: oefening in het ontwikkelen van leesvaardigheid. Daarnaast zelfstandige verwerking (met mogelijkheid tot het stellen van vragen) van een cursorisch pensum.
Studiemateriaal
Gebruikte teksteditie: N. Hopkinson, Lucian. A Selection. Cambridge: Cambridge University Press, 2008 [beschikbaar bij boekhandel Peeters]. Een werkvertaling zal ter beschikking worden gesteld op Toledo.
De teksteditie voor het cursorische pensum zal bij het eerste college en op Toledo worden aangekondigd.
Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen
3 sp. Griekse Taalkunde I, deel 2 (B-KUL-F0WK8a)
Inhoud
Synchronische studie van het Grieks; m.n. worden behandeld: de regels van de accentuatie, de morfologie van naamwoord en werkwoord, betekenis en gebruik van het lidwoord, syntaxis van de onafhankelijke zin (tijden, vormen en wijzen van het werkwoord). Oefeningen die daarbij aansluiten. Zelfstudie: memoriseren van vocabularium, stamtijden, grammaticale regels.
*
Tijdens het tweede semester wordt de theorie ingeoefend met behulp van themazinnen.
Studiemateriaal
- K. Van de Vorst - A. Geerebaert, Beginselen der Griekse Spraakkunst, Luik, Dessain
- M. Huys (eindredactie), Grieks basislexicon, KULeuven, 2003
- Cursusnota’s (door de docent ter beschikking gesteld): “Griekse Taalkunde I: aanvullingen bij K. Van de Vorst - A. Geerebaert, Beginselen der Griekse Spraakkunst.