Algemene literatuurwetenschap I (B-KUL-V0AA5A)

4 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
N. |  Ghyselinck Zoë (plaatsvervanger)
POC Taal- en letterkunde

1. De studenten maken kennis met literatuurwetenschap als discipline 

2. De studenten verwerven een methodologisch kader voor de analyse van literaire teksten, vooral van verhalen en in mindere mate van poëzie en drama. 

3. De studenten krijgen inzicht in de belangrijkste concepten en theoretici binnen de narratologie en de poëzieanalyse en weten die te plaatsen in hun historische ontwikkeling. 

4. De studenten kunnen de basisconcepten toepassen in de analyse van een literaire tekst. 

Geen specifieke begintermen.

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
F0AA5A : Algemene literatuurwetenschap I

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Algemene literatuurwetenschap I (B-KUL-V0AA5a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
N. |  Ghyselinck Zoë (plaatsvervanger)
POC Taal- en letterkunde

In ALW I maken de studenten kennis met de literatuurwetenschap als discipline. De studenten verwerven een methodologisch kader voor de analyse van literaire teksten, vooral van verhalen, en in mindere mate van poëzie en drama. ALW I is een algemeen OPO en spitst zich niet toe op specifieke vormen van literatuur (bijv. Franse of Nederlandse literatuur, 18de-eeuwse of hedendaagse literatuur) maar heeft betrekking op literatuur en haar functioneren in het algemeen. Voorbeelden zullen variëren van teksten uit de klassieke oudheid tot hedendaagse literaire experimenten uit verschillende taalgebieden. ALW I is bovendien zowel een overkoepelend als ondersteunend OPO voor andere OPO's: het beperkt zich niet tot een nationale literatuur en de literair-theoretische concepten die ontwikkeld worden in het OPO zullen gebruikt worden in andere delen van de opleiding, zowel in directe relatie tot literatuur als tot meer algemene culturele fenomenen. De doelstelling van ALW I is dubbel. Enerzijds ontwikkelen we inzicht in de dynamiek van literatuur op theoretisch niveau door een overzicht te bieden van verschillende analysemethoden en technische termen. Hierbij krijgen de studenten inzicht in de belangrijkste concepten en theoretici binnen de literatuurwetenschap en weten die te plaatsen in hun historische ontwikkeling. Anderzijds biedt de cursus ook een eerste praktische toepassing van deze concepten en methoden in de analyse en interpretatie van literaire werken.

Het studiemateriaal bestaat uit breedvoerig uitgewerkte powerpoint-presentaties, een novelle (verplichte lectuur), en extra materiaal, zoals literaire fragmenten, die op Toledo ter beschikking worden gesteld.

Het OPO is opgebouwd uit tien hoor- en drie werkcolleges. Tijdens twee van de werk- of oefencolleges passen de studenten de aangereikte theoretische concepten toe op de analyse van kortverhalen. Ook tijdens de hoorcolleges wordt tijd gemaakt voor het oefenen van de theorie. Tijdens het laatste werkcollege toetsen de studenten de ingeoefende theorie aan een verplicht te lezen novelle.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Algemene literatuurwetenschap I (B-KUL-V2AA5a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen, Meerkeuzevragen
Leermateriaal : Geen


Het examen bestaat uit drie onderdelen: een essayvraag op tien punten, een multiple choice gedeelte op twintig punten en vijf termen die de student bondig maar volledig moet toelichten, ook op tien punten.