Stage in de geestelijke gezondheidszorg (B-KUL-L09G6B)

18 studiepuntenNederlandsBeide semestersUitgesloten voor examencontract
POC Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

Na het voltooien van je stage, ben je in staat om personen met geestelijke gezondheidsproblemen en/of psychiatrische aandoeningen gepast en veilig te behandelen. Meer specifiek zal je na de stage in staat zijn om:

  • Op een gevorderd niveau een kinesitherapeutisch onderzoek uit te voeren, een behandelplan op te stellen op korte en lange termijn en een behandelingsplan te conceptualiseren, voor personen met psychopathologische aandoeningen of geestelijke gezondheidsproblemen.
  • Op een gevorderd niveau, zowel mondeling als schriftelijk, te rapporteren over de kinesitherapeutische behandeling en dit zowel naar patiënt, context van de patiënt en collega’s.
  • Doorgedreven klinisch te redeneren, rekening houdend met de individuele situatie en context van de persoon met geestelijke gezondheidsproblemen/psychiatrische aandoening.
  • Symptomen op gepaste wijze kunnen herkennen en risicostrategieën kunnen toepassen
  • Gespecialiseerde behandelingsstrategieën - met een wetenschappelijke kritische ingesteldheid – toe te passen bij patiënten met psychopathologische aandoeningen en/of geestelijke gezondheidsproblemen.
  • Een adequate attitude ten opzichte van patiënten, context van de patiënt, andere zorgverleners en het beroep te demonstreren.

Beginvoorwaarden creditcontract
Hiervoor is een toelating noodzakelijk omwille van onderwijskundige en organisatorische aspecten. Deze gebeurt op basis van een individuele aanvraag bij de CIAP.

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


( ( STRENG(L05C5A) OF STRENG(L09J7A) ) OF ( STRENG(L09J4A) EN GELIJKTIJDIG(L09K7A) ) OF ( STRENG(L08M3A) EN ( GELIJKTIJDIG(L05L4A) OF GELIJKTIJDIG(L08M4A) ) ) OF
( STRENG(L05L1A) EN GELIJKTIJDIG(L05L5A) ) OF ( STRENG(L05L2A) EN ( GELIJKTIJDIG(L08M4A) OF GELIJKTIJDIG(L05L4A) ) ) OF
( STRENG(L05L3A) EN GELIJKTIJDIG(L09K7A) ) ) EN
GELIJKTIJDIG(L05D5B) EN GELIJKTIJDIG(L07F9B) EN GELIJKTIJDIG(L08F3C) EN GELIJKTIJDIG(L06L8A) EN ( STRENG(L03A5C) OF STRENG(B3090O) )

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
L05C5A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie
L09J7A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie : 20 weken
L09J4A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie deel 1: 15 weken
L08M3A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 1: 10 weken
L05L1A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 1: 5 weken
L05L2A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 1: 10 weken
L05L3A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 1: 15 weken
L03A5C : Introductie in de revalidatie in de geestelijke gezondheidszorg
B3090O : Introductie in de revalidatie in de geestelijke gezondheidszorg
L09K7A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie deel 2: 5 weken
L05L4A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 2: 10 weken
L08M4A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 2: 10 weken
L05L5A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 2: 15 weken
L08M4A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 2: 10 weken
L05L4A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 2: 10 weken
L09K7A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie deel 2: 5 weken
L05D5B : Advanced Psychopathology in Children and Adults
L07F9B : Psychotherapeutic Methods
L08F3C : Evidence Based Clinical Reasoning in Mental Health Physiotherapy
L06L8A : Advanced Methods in Rehabilitation in Mental Health Care

Onderwijsleeractiviteiten

18 sp. Stage in de geestelijke gezondheidszorg (B-KUL-L09G6a)

18 studiepuntenNederlandsWerkvorm: StageBeide semesters
POC Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

De student loopt stage in specifieke voorzieningen voor personen met geestelijke gezondheidsproblemen/psychopathologische aandoeningen in centra in het binnenland, zijnde ambulante en geïnstitutionaliseerde settings. De student neemt één stageperiode op bij kinderen/jongeren en één bij volwassenen/ouderen, teneinde ervaring te verwerven aangaande verschillende aandoeningen en diverse hulpverleningssystemen. 

De student wordt begeleid door een therapeut met bijzondere expertise in het domein van de revalidatie in de geestelijke gezondheidszorg/psychomotorische therapie, in het opstellen en uitvoeren van een klinisch onderzoek, het conceptualiseren van een behandelingsplan en het verwerven van specifieke vaardigheden in het behandelen. Regelmatig wordt een mondeling en/of schriftelijk rapport gemaakt van een gevalsstudie en voorgelegd aan medestudenten, stageleider, arts of in teamvergaderingen. Er wordt kans geboden deel te nemen aan teamvergaderingen, seminaries, en andere mogelijkheden op de specifieke stageplaats. De nodige aandacht wordt besteed aan het kritisch reflecteren over domein-specifieke vakliteratuur. 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage in de geestelijke gezondheidszorg (B-KUL-L29G6b)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Medewerking tijdens contactmomenten


Er is aanwezigheidsplicht tijdens de stages. Regels omtrent afwezigheid op stage, overmacht en het al dan niet inhalen van stage worden gecommuniceerd via Toledo.
Studenten die tijdens de examenperiode stage lopen worden twee halve dagen vrijgesteld van de stage per af te leggen examen.

Indien de student herhaaldelijk of op ernstige wijze de stageverplichtingen niet nakomt, zullen deze feiten en een mogelijke sanctie (bijvoorbeeld de eindbeoordeling 'niet afgelegd' en/of het ontzeggen van een 2e examenkans) besproken worden binnen een beperkte examencommissie in samenspraak met de programmadirecteur en de betrokken docenten.

Permanente evaluatie waarbij er halfwege en op het einde van elke stageperiode (de studenten lopen stage op 2 stageplaatsen), er een formele (tussen)evaluatie gebeurt door de stagebegeleider met feedback aan de student. Aan de studenten wordt gevraagd kritisch te reflecteren over hun prestaties. Op basis van de reeds opgedane ervaringen en de feedback die de student ontvangt, worden er doelstellingen geformuleerd, om verder te groeien tot een professionele therapeut.
Bij het beëindigen van de stage dient een stagerapport ingediend te worden.

Om een eindscore te krijgen, moet de student beide stageperiodes voltooien, indien niet, dan is de eindscore ‘niet afgelegd’.
De eindscore is het rekenkundig gemiddelde van beide stageperiodes, met volgende afrondingsregel: Indien het rekenkundig gemiddelde <14/20, wordt een score met 0.5 afgerond naar beneden (bv. 13,5/20 geeft eindscore 13/20). Indien het rekenkundig gemiddelde >14/20, wordt de score met 0.5 afgerond naar boven (bv. 14,5/20 geeft eindscore 15/20). Indien de student faalt op (minstens) 1 stageperiode, kan hij niet slagen voor het opleidingsonderdeel. In dit geval wordt de eindscore gelijk aan maximaal 9/20.
 
De student wordt verwacht op de hoogte te zijn van het onderwijs- en examenreglement alsook van de facultaire aanvullingen.

Binnen dit opleidingsonderdeel zijn er deeloverdrachten bij een geslaagd deelresultaat:

  • Beoordeling stageperiode 1 (binnen academiejaar)
  • Beoordeling stageperiode 2 (binnen academiejaar)

Indien studenten niet slagen voor het opleidingsonderdeel na afloop van de junizittijd, dienen zij enkel de stagemaanden waarvoor zij geen voldoende behaalden, te hernemen (= deeloverdracht binnen het academiejaar). Deze herkansing wordt ingepland in de periode juli-augustus-september en is bijgevolg niet beperkt tot de tijdsspanne van de 3e examenperiode. Omwille van de beperkte tijdsduur van de periode juli-augustus-september, kan de student niet de volledige stage herkansen.

De opleiding kan opteren om een stageperiode te laten herkansen voor de junizittijd omwille van organisatorische redenen. Na het hernemen van 1 (of meerdere) stageperiodes, vervalt het punt van de gefaalde stageperiode(s) en wordt dit vervangen door het punt van de herkansing(en). Het nieuwe totaalpunt wordt berekend op basis van de reeds geslaagde stageperiodes en de herkansing. De nieuwe eindscore wordt pas van kracht na afloop van de derde examenperiode.

Een student die afziet van de deeloverdracht moet dit melden volgens de procedure bij art 89 van het onderwijs-en examenreglement: ‘Hernemen van examens over opleidingsonderdelen binnen het academiejaar – deeloverdrachten’.