Ugaritisch (B-KUL-F0XZ9A)

4 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar niet ingericht, maar wel volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar niet ingericht, maar wel volgend jaar.
POC Taal- en letterkunde

Het Ugaritisch is de taal waarin de aanzienlijke archieven gevonden in de stad Ugarit (Ras-Shamra, Syrië) zijn geschreven.

Het belang van deze teksten kan niet worden overschat: het is de oudste omvangrijke verzameling teksten in een Westsemitische taal en vormt op die manier een zeer belangrijke schakel in onze kennis van deze taalgroep waartoe ook het Hebreeuws behoort.

Daarnaast zijn de teksten in het Ugaritisch van bijzonder historisch belang, niet alleen voor ons begrip van de socio-economische wereld van de Late Bronstijd (1600-1200) in Syro-Palestina, maar ook voor ons begrip van de religie en de mythologie van het gebied. De uitgebreide mythen die in de stad zijn gevonden zijn onze belangrijkste getuigen van de religie uit de voor-bijbelse periode.

Dit college beoogt de studenten grondig vertrouwd te maken met de taal en de literatuur van Ugarit.

Na dit college kennen de studenten het alfabetische spijkerschrift waarin de teksten zijn gesteld, de basisgrammatica van deze taal, alsook een basisvocabularium van de meest gebruikte woorden van deze taal.

Na dit college kunnen de studenten op zelfstandige wijze Ugaritische teksten analyseren en lezen met behulp van de bestaande hulpmiddelen (grammatica's en woordenboeken), en zijn zij zich bewust van het historische belang van de Ugaritische taal en literatuur voor de studie van Syro-Palestina.

Studenten hebben een grondige vertrouwdheid met de Hebreeuwse grammatica.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Ugaritisch (B-KUL-F0XZ9a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
POC Taal- en letterkunde

Vanuit hun kennis van het Hebreeuws, worden de studenten allereerst vertrouwd gemaakt met de oudere Ugaritische taal en literatuur. In dit college worden een aantal teksten van verschillend genre in het college gelezen, zodat de studenten goed vertrouwd worden met de Ugaritische taal, met de inhoud van de Ugaritische literatuur en met het wetenschappelijk onderzoek naar de Ugaritische taal en literatuur.

Pierre Bordreuil and Dennis Pardee, A Manual of Ugaritic, Winona Lake: Eisenbrauns, 2009.  

Gregorio del Olmo Lete and Joaquín Sanmartín, A Dictionary of the Ugaritic Language in the Alphabetic Tradition, Leiden: Brill, 2015.   

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Ugaritisch (B-KUL-F2XZ9a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Leermateriaal : Naslagwerk


Het examen bestaat uit de vertaling, taalkundige en inhoudeljke analyse van zowel geziene als ongeziene teksten. Voor de ongeziene teksten mogen de studenten naslagwerken (grammatica's en woordenboeken) gebruiken.