Geschiedenis van het antiek recht (B-KUL-F0LE2A)

4 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
N.
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar niet ingericht, maar wel volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar niet ingericht, maar wel volgend jaar.
POC Geschiedenis

Langs de studie van het recht wordt gepoogd niet alleen de antieke maatschappij beter te begrijpen, maar ook inzicht te verwerven in de nawerking ervan tot op de huidige dag.

Algemene kennis van de geschiedenis van de Oudheid. Kennis van de Europese basistalen Latijn en Grieks is wenselijk, maar niet vereist

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Geschiedenis van het antiek recht (B-KUL-F0LE2a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
N.
POC Geschiedenis

In een algemene inleiding worden achtereenvolgens behandeld: bepaling en indeling van het recht, de bronnen van het recht in het algemeen (met bijzondere aandacht voor de grote codificaties uit de geschiedenis) en de grote hedendaagse rechtssystemen (o.m. het islamitisch recht). Hoofdstuk I behandelt de geschiedenis van het Egyptisch, Mesopotamisch, Hebreeuws, Grieks, Hellenistisch (typevoorbeeld van rechts­pluralisme) en Romeins Recht. Hoofdstuk II gaat over de bronnen van het Grieks, Hellenistisch (Ptolemaeïsch: zowel Grieks als Egyptisch) en Romeins Recht. Hoofdstuk III bespreekt capita selecta uit het antiek (vooral Romeins) zakenrecht. Hoofdstuk IV: idem voor het verbintenissenrecht (met verwijzingen naar het Belgisch Burgerlijk Wetboek). Een kort slothoofdstuk is gewijd aan persoonlijke en zakelijke zekerheden. 

Telkens bijgewerkte cursustekst “Nota’s bij de colleges Geschiedenis van het Antiek Recht” wordt door de docent ter beschikking gesteld. 
Bijkomend studiemateriaal (toegelicht tijdens de colleges): C. Matheeussen en J.H.A. Lokin, Roma Perennis. Een selectie van Romeinsrechtelijke teksten in het licht van het hedendaagse recht, Leuven 1995.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geschiedenis van het antiek recht (B-KUL-F2LE2a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling