Geschiedenis van de nieuwe tijd (B-KUL-F0LA5A)

4 studiepuntenNederlands26 urenTweede semester
POC Geschiedenis

De studenten kennis en inzicht laten verwerven over de ontwikkelingen die zich tijdens de vroegmoderne periode (1450-1800) in de Europese samenlevingen voordeden. Daarbij gaat bijzondere aandacht gaat uit naar de samenhang tussen gebeurtenissen die zich (vrijwel) gelijktijdig in verschillende domeinen (politiek, religie, cultuur en economie) voordeden. Ook de impact van de Europese expansie op andere werelddelen komt aan bod.

 

Goede leesvaardigheid, zowel in het Nederlands als in het Engels. Vermogen tot synthetiseren en analyseren van de leerstof.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Geschiedenis van de nieuwe tijd (B-KUL-F0LA5a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenTweede semester
POC Geschiedenis

Dit college geeft een overzicht van de geschiedenis van Europa en de Europese expansie van het midden van de 15de eeuw tot het einde van de 18de eeuw. De inhoud is chronologisch en thematisch ingedeeld. Eerst komt de periode van ca. 1450 tot ca. 1650 aan bod en in een tweede deel de periode van ca. 1650 tot ca. 1800. In elk van die twee blokken behandelen we politieke, religieuze, economische, sociale en culturele evoluties. De nadruk ligt op de hoofdlijnen van die evoluties, de hoofdrolspelers, de belangrijkste thematische kwesties en grote verschuivingen. Detailkwesties worden als specifieke voorbeelden behandeld, zodat je naar analogie in de toekomst zelf andere detailkwesties binnen de hoofdlijnen kan situeren en verklaren.

- Uitgewerkte slides op Toledo

- Aanbevolen literatuur

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geschiedenis van de nieuwe tijd (B-KUL-F2LA5a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen