Engelse literatuur III: Shakespeare (B-KUL-F0AD4A)

4 studiepuntenEngels26 urenTweede semester
POC Taal- en letterkunde

Inzicht krijgen in het toneel van Shakespeare, aspecten van diens historische context, de receptie en relevantie ervan in de moderne Europese cultuur. Vaardigheden ontwikkelen om een stuk van Shakespeare in het origineel te kunnen lezen met behulp van woordenlijsten en voetnoten in wetenschappelijke edities.
Over de verworven inzichten rapporteren (mondeling en/of schriftelijk) in een academisch adequate vorm en in een taal die voor het Engels qua correctheid beantwoordt aan het niveau C1.

 

Vaardigheid om teksten in het Engels te analyseren en te interpreteren, en om secundaire literatuur over die teksten te verwerken; een basiskennis van de geschiedenis van de Engelse letterkunde, en bekendheid met de belangrijkste concepten en vraagstellingen van de literaire theorie. Gedegen kennis, en actieve beheersing, van de Engelse taal.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Engelse literatuur III: Shakespeare (B-KUL-F0AD4a)

4 studiepuntenEngelsWerkvorm: College26 urenTweede semester
POC Taal- en letterkunde

Na een algemene inleiding tot het toneel van Shakespeare zullen de colleges zich toespitsen op twee stukken van Shakespeare, hun Engelse Renaissance achtergrond, hun hermeneutische problemen, hun adaptaties en receptie door de Europese kritiek. De keuze van de stukken varieert en is deels afhankelijk van de mogelijkheid om tijdens het semester een theaterproductie te kunnen bijwonen (dit kan evenuteel door een filmversie worden vervangen). 

Russ McDonald, The Bedford Companion to Shakespeare (Palgrave Macmillan). Price: +/- 20 euros.

Two Shakespeare plays in critical annotated editions (titles will be announced  through Toledo). Students have free access to the New Oxford Shakespeare editions of the plays through the KU Leuven database catalogue (LIMO). A limited number of print editions will also be available at Acco bookshop. 

A module handbook will be made availabel through Toledo. 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Engelse literatuur III: Shakespeare (B-KUL-F2AD4a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling
Vraagvormen : Meerkeuzevragen


Het optioneel verslag gaat over een productie van één van de twee toneelstukken van Shakespeare die tijdens de colleges behandeld worden. Het optioneel verslag kan een deel van het mondeling examen vervangen.

Voor de rest bestaat het examen in een presentatie over zelf geselecteerde secundaire literatuur, en het invullen van een lijst meerkeuzevragen over de achtergrond bij de studie van Shakespeare. Bij dat laatste wordt giscorrectie toegepast.