Engelse literatuur II: geschiedenis van de Engelse literatuur, 1800-heden (B-KUL-F0AB9A)

6 studiepuntenEngels39 urenEerste semester
POC Taal- en letterkunde

Dit college biedt een overzicht van de literatuur in de Engelse taal (met uitzondering van de literatuur uit de Verenigde Staten, die behandeld wordt in het college Amerikaanse literatuur in Bachelor 3) van 1800 tot op vandaag. Dit college pikt de draad weer op bij het einde van het college Engelse literatuur uit Bachelor 1 door eerst de 19de-eeuwse Britse literatuur (Romantiek en Victoriaanse literatuur) te behandelen en verbreedt vervolgens het geografische perspectief om ook de verschillende Engelstalige literaturen die ontstonden in de loop van de 20ste eeuw te omvatten. Het doel is om de studenten een grondig begrip mee te geven van de belangrijkste ontwikkelingen in deze literaturen gaande van Romantische en Victoriaanse schrifturen, over verschillende vormen van modernisme tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw, tot verschillende vormen van postmodernisme uit de periode na 1950. Het literaire discours van deze periodes zal bestudeerd worden tegen de achtergrond van de belangrijkste historische ontwikkelingen in de 19de en 20ste  eeuw. Dit moet de studenten inzicht bijbrengen in de manier waarop het literaire discours deelneemt aan de diverse ideologieën die de context van productie en receptie structureren. Speciale aandacht zal worden besteed aan de literaturen die zich ontwikkelen in het spoor van het Empire. De tekstuele en historische ruggengraat van deze cursus wordt geleverd door The Norton Anthology of English Literature.

Studenten die dit college volgen hebben een gedegen achtergrondkennis van Engelse literatuur en zijn vertrouwd met de centrale concepten en vraagstellingen van de literaire theorie. De studenten hebben een gedegen, actieve kennis en beheersing van de Engelse taal. Studenten die deze kennis nog niet hebben verworven in voorgaande studiejaren worden geadviseerd om de inleidende essays te studeren in The Norton Anthology of English Literature, Ninth Edition (New York: Norton, 2006, 2012) en in Andrew Bennett and Nicholas Royle, Introduction to Literature, Criticism and Theory, Second Edition (Harlow: Prentice Hall, 1999).

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V0BN4A : Geschiedenis van de Engelse literatuur, 1800-heden A
V0BN6A : Geschiedenis van de Engelse literatuur, 1800-heden B
V0AB9A : Engelse literatuur II (Niet meer aangeboden dit academiejaar)

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Engelse literatuur II: geschiedenis van de Engelse literatuur, 1800-heden (B-KUL-F0AB9a)

6 studiepuntenEngelsWerkvorm: College39 urenEerste semester
POC Taal- en letterkunde

Dit college zet het overzicht van Engelse literatuur uit Bachelor 1 verder door het volgen van de literaire ontwikkelingen in de loop van de19de en  20ste  eeuw (van romantiek tot postmodernisme). Wegens de globalisering van de Engelse cultuur zal dit college ook Engelstalige literatuur behandelen die in de Britse Gemenebest en in post-koloniale contexten werd geproduceerd. Het historische overzicht vormt de basis voor grondige besprekingen van representatieve teksten uit de volgende periodes of bewegingen:
Romantiek
Victoriaanse discours
Modernistische literaturen
Literatuur van de Grote Oorlog
Literatuur van Wereldoorlog II
Engelse literaturen uit de Britse Gemenebest
Postmoderne literaturen
Realisme na 1950

The Norton Anthology of English Literature, most recent edition. vols D-F
 
Students are further required to read 5 novels (Heart of Darkness is included in the Norton Anthology)
 
1.         Charles Dickens, Hard Times (1854) (Oxford World's Classics), 462 pages, Oxford Paperbacks, 1998.
2.         George Eliot, Daniel Deronda (1876) 756 pages, Oxford Paperbacks 1998.
3          J.M. Coetzee, Waiting for the Barbarians (1980), 176 pages, Vintage 2004
4.         Mary Shelley, Frankenstein; or, The Modern Prometheus (1818)
5.         Joseph Conrad, Heart of Darkness (1899)

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Engelse literatuur II: geschiedenis van de Engelse literatuur, 1800-heden (B-KUL-F2AB9a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Paper/Werkstuk


Mondeling examen zonder voorbereiding bestaande uit twee delen: Presentatie (10 minuten) van een vooraf door de student gekozen en door de docent goedgekeurde tekst of topic uit de Engelse literatuur van 1800 tot heden die niet behandeld werd in het hoorcollege. De studenten dienen een schriftelijke neerslag van hun presentatie in te dienen tijdens het examen: dat mag een uitgewerkte paper zijn, maar een outline volstaat; in ieder geval is een literatuurlijst van bij de voorbereiding geraadpleegde wetenschappelijke werken vereist. De schriftelijke voorbereiding mag gebruikt worden tijdens de presentatie. 1 vraag betreffende de in de hoorcolleges behandelde stof (5 minuten): de studenten krijgen een fragment uit een in het college behandelde tekst of uit een van de verplicht te lezen romans dat ze kort moeten identificeren en situeren (auteur, titel, context. . . ). Hiervoor mogen de studenten hun eigen exemplaar van de Norton Anthology en de verplichte romans gebruiken; bijkomend materiaal dat niet in de Norton Anthology is opgenomen wordt ter beschikking gesteld.”

Voor een eventueel herexamen staat het de studenten vrij een aangepaste presentatie over hetzelfde onderwerp of een presentatie over een ander onderwerp te verzorgen.