Geschiedenis van de Duitse literatuur II (van naturalisme tot heden) (B-KUL-F0AB3A)

6 studiepuntenDuits39 urenTweede semester
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar niet ingericht, maar wel volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar niet ingericht, maar wel volgend jaar.
POC Taal- en letterkunde

Het doel van dit opleidingsonderdeel is de studenten kennis en inzicht bij te brengen met betrekking tot de belangrijke historische momenten en ontwikkelingen uit de Duitstalige literatuur vanaf de late negentiende eeuw tot vandaag. Tegen de achtergrond van de ingrijpende literatuur- en cultuurhistorische veranderingen die deze periode uit de Duitse geschiedenis kenmerken, worden representatieve literaire teksten, die de betekenis van literatuur binnen het proces van de modernisering aantonen, gelezen en geïnterpreteerd. De nadruk ligt zowel op (kritische) kennis van de geschiedenis en maatschappelijke functie(s) van literatuur als op tekstanalytische vaardigheden.

A1

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V0AB3A : Geschiedenis van de Duitse literatuur II (van naturalisme tot heden)

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Geschiedenis van de Duitse literatuur II (van naturalisme tot heden) (B-KUL-F0AB3a)

6 studiepuntenDuitsWerkvorm: College39 urenTweede semester
POC Taal- en letterkunde

In "Geschiedenis van de Duitse literatuur II" wordt de literatuur vanaf omstreeks de Reichsgründung tot en met de huidige, door globalisering gekenmerkte samenleving bestudeerd. Deze tijdspanne van anderhalve eeuw wordt in specifieke periodes opgedeeld, waarin telkens de wisselwerking tussen de cultuurhistorische en maatschappelijke context en bepaalde auteurs en literaire teksten wordt uitgelicht. De rode draad is de vraag naar de manier waarop literaire teksten in een bepaalde context kunnen gesitueerd worden met bijzondere aandacht voor de formeel-esthetische aard van dit medium. Belangrijke vragen hierbij zijn : hoe weerspiegelen en/of bekritiseren literaire teksten, codes en schrijfwijzen de historische wereld waarin ze geproduceerd worden ? Welke positie krijgt literatuur in deze verschillende contexten toebedeeld? Hoe verhouden de veranderende literatuuropvattingen tot hun respectievelijke cultuurhistorische contexten? Basis van dit overzichtscollege is het handboek Deutsche Literaturgeschichte. Von den Anfängen bis zur Gegenwart (zie studiemateriaal).

  • Wolfgang Beutin et al. Deutsche Literaturgeschichte. Von den Anfängen bis zur Gegenwart. 8., aktualisierte und erweiterte Aufl. Metzler Verlag 2013.
  • Gerhart Hauptmann. Bahnwärter Thiel. (1888) Reclam München ISBN 978-3-15-006617-1
  • Bertolt Brecht. Der kaukasische Kreidekreis. (1944/2003) Frankfurt Suhrkamp ISBN 978-3518188422
  • Franz Kafka. Die Verwandlung. (1915) Frankfurt Suhrkamp (1999) ISBN 978-3-518-18813-2 
  • Reader met teksten (en tekstfragmenten)

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geschiedenis van de Duitse literatuur II (van naturalisme tot heden) (B-KUL-F2AB3a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling
Vraagvormen : Gesloten vragen
Leermateriaal : Geen