Master in de geneeskunde (Leuven)

Master of Medicine

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de master in de geneeskunde.

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...

Medisch deskundige
OLR 1  De master in de geneeskunde begrijpt de werking van de cel, de weefsels, de organen en het menselijk lichaam in normale en pathologische omstandigheden en in interactie met de omgeving.
OLR 2  De master in de geneeskunde kan verworven kennis en inzichten geïntegreerd toepassen om probleemoplossend klinisch te redeneren in de medische praktijk rekening houdend met de bevindingen uit de epidemiologie en evidence based medicine.
OLR 3  De master in de geneeskunde beschikt over de vereiste kennis, inzicht en vaardigheid om onder supervisie patiëntenzorg (diagnose, therapie en preventie) te verlenen rekening houdend met geslacht, leeftijd, levensfase en de levensbeschouwelijke, sociale en culturele context en achtergrond van de patiënt.
OLR 4   De master in de geneeskunde verzamelt en interpreteert, in overeenstemming met de huidige stand van de wetenschap, relevante informatie (relevante accurate anamnese afnemen, doelmatig lichamelijk onderzoek uitvoeren, doelmatig gegevens verzamelen, analyseren en interpreteren) ten aanzien van diagnose, therapie en op het individu gerichte preventie.
OLR 5  De master in de geneeskunde heeft inzicht in het verloop van de aandoening (acuut, chronisch) en de finaliteit van het behandelingsproces (bv. curatief, palliatief).
OLR 6  De master in de geneeskunde stelt, met inachtneming van de grenzen van eigen deskundigheid en bekwaamheid, een diagnostisch en therapeutisch plan op en voert dit uit.
OLR 7  De master in de geneeskunde kan op adequate wijze de verleende zorg evalueren (met aandacht voor de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid) en op basis daarvan maatregelen nemen.

Communicator
OLR 8  De master in de geneeskunde is vertrouwd met verschillende gesprekstechnieken en weet die, in functie van de finaliteit van het gesprek, in te zetten.
OLR 9  De master in de geneeskunde kan actief luisteren en op empathische en doeltreffende wijze communiceren met de patiënt en zijn/haar naasten in een vertrouwelijke en ethisch verantwoorde arts-patiëntrelatie.
OLR 10  De master in de geneeskunde kan informatie delen en overleggen over alternatieve opties met de patiënt en diens naasten om zo tot een gezamenlijke beslissing in de behandelplannen te komen.
OLR 11  De master in de geneeskunde kan effectief en efficiënt mondeling en schriftelijk wetenschappelijk opzoekwerk rapporteren, rekening houdend met het doelpubliek.
OLR 12  De master in de geneeskunde kan effectief en efficiënt mondeling en schriftelijk een patiëntcasus rapporteren aan collega's en andere gezondheidsverstrekkers.

Samenwerker
OLR 13  De master in de geneeskunde kan andere zorgverleners betrekken. Hij/zij kent de mogelijkheden van andere zorgverleners en van de verschillende medische disciplines.
OLR 14  De master in de geneeskunde kan op een professionele manier met anderen samen werken in interdisciplinaire en interprofessionele teams waarbij hij/zij effectief en efficiënt weet om te gaan met meningsverschillen en verschillen in professionele achtergrond.
OLR 15  De master in de geneeskunde kan in een team verantwoordelijkheid geven en nemen, delegeren en organiseren en kan de eigen rol in een groep correct inschatten en overeenkomstig deze inschatting professioneel handelen.

Leider
OLR 16  De master in de geneeskunde kan zijn werk organiseren en plannen in functie van prioriteiten.
OLR 17  De master in de geneeskunde kan patiëntgegevens registreren, ordenen en uitwisselen, hierbij gebruik makend van informatietechnologie en dit conform ethische principes en deontologische en wettelijke regels.
OLR 18  De master in de geneeskunde houdt in zijn/haar professioneel functioneren rekening met het vigerende gezondheidssysteem en de financieel-economische implicaties van zorgverstrekking voor de maatschappij, de patiënt en de arts.
OLR 19  De master in de geneeskunde doet aan kwaliteitszorg door risico's met betrekking tot patiëntveiligheid te herkennen en deze aan te kaarten. Hij/zij volgt richtlijnen met betrekking tot goede zorg op.

Gezondheidsbevorderaar
OLR 20  De master in de geneeskunde werkt consequent aan de bevordering van de gezondheid op basis van de voornaamste biologische, psychosociale, milieugerelateerde en economische aspecten die de gezondheid van de patiënt kunnen beïnvloeden.
OLR 21  De master in de geneeskunde heeft aandacht voor patiëntveiligheid en doet aan primaire en secundaire preventie ten aanzien van de individuele patiënt en heeft aandacht voor preventie ten aanzien van de algemene bevolking.
OLR 22  De master in de geneeskunde bevordert de toegankelijkheid van de gezondheidszorg (in het bijzonder voor kwetsbare groepen) en is in staat patiënten te begeleiden in het vigerende gezondheidssysteem.
OLR 23  De master in de geneeskunde bevordert de verspreiding van wetenschappelijk onderbouwde medisch-klinische informatie en kan zelf informatie op een correcte manier overdragen en hierover in dialoog treden met studenten, patiënten, zorgverleners en een breder publiek.

Wetenschapper
OLR 24  De master in de geneeskunde is in staat om klinisch relevante vragen te stellen, gericht naar informatie te zoeken en de kwaliteit van medische bronnen kritisch te evalueren.
OLR 25  De master in de geneeskunde kan kleinschalig klinisch wetenschappelijk onderzoek uitvoeren (formulering onderzoekshypothese, keuze juiste onderzoeksmethodologie, verzamelen en analyseren van gegevens en ten slotte correcte conclusie trekken en neerschrijven) met als doel een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen, verspreiden en/of toepassen van medische kennis.
OLR 26  De master in de geneeskunde heeft inzicht in de mogelijkheden, begrenzingen en ethische implicaties van experimentele en klinische onderzoeksmethodes.
OLR 27  De master in de geneeskunde hanteert de principes van evidence based medicine.

Beroepsbeoefenaar
OLR 28  De master in de geneeskunde voert praktijk conform de geldende ethische, wettelijke, deontologische en professionele bepalingen.
OLR 29  De master in de geneeskunde heeft de attitude van levenslang leren: hij/zij kan kritisch reflecteren over zichzelf en het eigen professioneel functioneren waarbij hij/zij niet alleen de technische, maar ook ethische, emotionele en maatschappelijke implicaties meeneemt. Ook kritische bemerkingen incorporeert de basisarts in deze reflectie.
OLR 30  De master in de geneeskunde kan vanuit reflectie en terugkoppeling van anderen sturing geven, aan het eigen leerproces en verantwoordelijkheid nemen voor de eigen professionele groei. Hij/zij heeft een adequate leermethode en evalueert zelfstandig of met (professioneel) gelijken zijn leerresultaten.
OLR 31  De master in de geneeskunde is zich bewust van het feit dat de nood aan klinische zorg zich kan uitstrekken 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 en van de dilemma's die dit met zich meebrengt voor zichzelf en de zorg voor de patiënt.
OLR 32  De master in de geneeskunde integreert op evenwichtige wijze de aangeleerde kennis, vaardigheden en attitudes bij het uitoefenen van taken.

VD1 De bachelor- en masterstudent in de geneeskunde geeft blijk van een economisch en ecologisch bewustzijn bij het uitvoeren van zijn handelen.

VD 2 De bachelor- en masterstudent in de geneeskunde is zich bewust van de toenemende socio-culturele diversiteit in de maatschappij en gaat hier op een verantwoorde wijze mee om.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Bestand PDF document Blauwdruk_BA_MA_Geneeskunde.pdf

COBRA 2019-2023
Bestand PDF document COBRA-fiche_BA_MA_Geneeskunde.pdf

COBRA 2015-2019
Bestand PDF document COBRA-fiche_MA_Geneeskunde.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?
Rechtstreeks:
Na toelating:
Toelating mits het volgen van een voorbereidings- of schakelprogramma of een verkorte bachelor:
Master in de geneeskunde (Leuven)