Master in de taalkunde (Leuven)

Master of Arts

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de master in de taalkunde.

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...

Kern

De student verwerft theoretische, descriptieve en methodologische kennis en competentie, die hem/haar in staat stellen onafhankelijk taalkundig onderzoek te doen.

De student heeft gevorderd inzicht in de basismethoden van taalwetenschappelijk onderzoek, en kan deze in zijn/haar eigen werk toepassen.

De student is in staat taaldata uit reële en experimentele contexten te analyseren, zoals corpora, historische bronnen, veldwerkdata en experimentele resultaten.

De student heeft kennis van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de taalwetenschap, en kan deze kritisch evalueren en inzetten in het eigen onderzoek.

De student heeft inzicht in de wijze waarop verwante wetenschappelijke disciplines zoals psychologie, sociologie, antropologie, filosofie, computerwetenschappen of onderwijskunde de taalwetenschap beïnvloeden en kan deze disciplines ook kritisch betrekken bij het eigen onderzoek.

Onderzoeksvaardigheden

De student kan onder begeleiding een onderzoeksvraag formuleren, het nodige materiaal voor eigen onderzoek verzamelen, en op basis daarvan een masterproef concipiëren, structureren en redigeren.

De student kan zowel mondeling als schriftelijk rapporteren over zijn/haar onderzoek in een academisch verantwoorde vorm.

De student kan zijn/haar onderzoek uitvoeren met respect voor deontologische regels en de ethiek van wetenschappelijk onderzoek.

Bredere context

De student kan tot wetenschappelijk onderbouwde inzichten in taalfenomenen komen en deze inzichten schriftelijk en mondeling communiceren naar een gespecialiseerd en een breed publiek.

De student kan aangeleerde methoden en vaardigheden, zoals kritische analyse van teksten en data uit diverse culturen, of werken met grote datasets en statistische methoden, inzetten in een professionele en maatschappelijke context.

De student heeft een blijvende belangstelling voor taal en taalwetenschap.

De student die taalspecifieke taalkundevakken opneemt, beheerst deze taal of talen op het niveau C2 of minstens C1 van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor begrijpen (luisteren en lezen), spreken (productie en interactie) en schrijven.

De webpagina over het Letterenprofiel bevat een gedetailleerd overzicht van de vormingsdoelen.

De Faculteit Letteren wil haar studenten tot zorgvuldige taalgebruikers en communicatoren vormen die nieuwsgierig en fijngevoelig in de maatschappij staan en met een open blik streven naar een grondig en genuanceerd begrip van maatschappelijke diversiteit en machtsverhoudingen; die zich bewust zijn van het belang van nuance en multiperspectiviteit in het maatschappelijke debat, zichzelf en de ander kritisch durven bevragen vanuit hun kennis van andere tijden en culturen en de weg kennen in de moderne kennis- en informatiemaatschappij.  

 

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Blauwdruk_MA_ taalkunde.pdf

COBRA 2019-2023
COBRA fiche_master in de taalkunde_2023.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?
Naast onderstaande opleidingen kan je, na toelating ook doorstromen naar de Master of Digital Humanities.

Rechtstreeks:
Na toelating:
Toelating mits het volgen van een voorbereidings- of schakelprogramma of een verkorte bachelor:
Master in de taalkunde (Leuven)