Bachelor in de theologie en de religiewetenschappen (Leuven)

Bachelor of Arts

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de bachelor in de theologie en de religiewetenschappen.

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...

Het studiecurriculum Theologie en religiewetenschappen is gericht op de interdisciplinaire wetenschappelijke doorgronding van de christelijke geloofstradities in de context van een multiculturele en multireligieuze samenleving. Academisch onderwijs dat mensen tot zelfstandig oordelen en handelen op het gebied van de theologie en de religiewetenschappen wil vormen, moet niet alleen de hoofdlijnen van het theologische en religiewetenschappelijke onderzoek overbrengen, maar ook de ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden op de voet volgen. Daarom beoogt het onderwijs dat door de Faculteit verstrekt wordt bij te dragen tot de algemene vorming en ontwikkeling van de studenten en hen voor te bereiden op de zelfstandige theologisch en interdisciplinair gerichte reflectie over de christelijke geloofstraditie. Tevens wil dit onderwijs belangstelling opwekken voor de onderlinge verhouding en het eenheidsstreven van de verschillende christelijke kerken en voor de relatie tussen het christendom en de wereldreligies.

Dit houdt in:
- Het ontwikkelen van een integrerend referentiekader door in te leiden in de theologische en religiewetenschappelijke hoofddisciplines en in de filosofische en menswetenschappelijke vakgebieden die dienstig zijn aan de theologische en religiewetenschappelijke reflectie.
- Het ontwikkelen van de basiscompetenties eigen aan een academische vorming in de theologie en de religiestudie, o.m. het combineren van een brede wetenschappelijke interesse met een kritische ingesteldheid voor de diverse wijzen waarop het religieuze fenomeen gepresenteerd en geëvalueerd wordt in wetenschap, samenleving en cultuur.
- Het voorbereiden op een meer gespecialiseerde Masteropleiding Theologie en religiewetenschappen, aansluitend op de Bachelor.
Opleidingsspecifieke leerresultaten die door studenten worden bereikt na het doorlopen van de opleiding Bachelor of Arts in de theologie en de religiewetenschappen:
1. de basisbegrippen en -methodes van de theologie in haar onderscheiden methodologische invalshoeken (de systematisch-hermeneutische invalshoek; de historisch-hermeneutische invalshoek en de praktisch-hermeneutische invalshoek) kennen, begrijpen en toepassen.
2. de basisbegrippen en -methodes van de religiestudie, de interreligieuze dialoog en de studie van de grote wereldgodsdiensten kennen, begrijpen en toepassen.
3. de basisbegrippen en -methodes van het kerkelijk recht kennen, begrijpen en toepassen.
4. de basisbegrippen en -methodes uit de filosofie, de sociologie en de psychologie, met bijzondere aandacht voor de wijze waarop deze het godsdienstige fenomeen verhelderen te kennen, begrijpen en toepassen.
5. de inzichten gewonnen in de theologische en niet-theologische disciplines toepassen op religieuze, levensbeschouwelijke en maatschappelijke problemen, vragen en uitspraken.
6. onderwerpen die verband houden met kerk en religie analyseren en in een ruimer verband plaatsen.
7. literatuur in gebieden uit de theologie en de religiewetenschappen in originele talen lezen en onder begeleiding verwerken.
8. op een begeleid-zelfstandige wijze een scriptie schrijven, wat zowel het nauwkeurig formuleren van een welomschreven onderzoeksvraag, het verwerken en analyseren van literatuur, het coherent synthetiseren, verwoorden en beoordelen van de erin vervatte inzichten, als het komen tot een initiële kritische positiebepaling ten aanzien van deze verworven inzichten, impliceert.
9. zelfstandig en in groep leren werken.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Bestand PDF document Blauwdruk_BA_Theologie en religiewetenschappen.pdf

COBRA 2019-2023
Bestand PDF document COBRA-fiche_BA_theologie en religiewetenschappen 2023.pdf
Bestand PDF document COBRRA fiche_BATRW 2019.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?
Rechtstreeks:
Na toelating:
Toelating mits het volgen van een voorbereidings- of schakelprogramma of een verkorte bachelor: