Globale politieke en juridische omgeving (B-KUL-Y00670)

6 studiepuntenNederlands52 urenEerste semester
Rochtus Dirk (coördinator) |  Rochtus Dirk |  Van Calster Geert |  Lemaire Jan-Baptist (medewerker)
OC Handelswetenschappen FEB Campus Antwerpen

Dit opleidingsonderdeel evalueert de volgende leerresultaten:

De student

1.1 (IZ) analyseert strategische operationele problemen en vragen binnen de internationale bedrijfsomgeving, rekening houdend met de specifieke bedrijfscontext.

1.3 (IZ)  formuleert op basis van kennis van en inzicht in het internationaal recht en de internationale politieke omgeving een sluitende oplossing voor internationale juridische en strategische vragen, en houdt bij deze formulering rekening met de specifieke bedrijfscontext.

2.2 (IZ) formuleert op basis van wetenschappelijke kennis over en inzicht in internationaal zakenwezen een onderbouwde oplossing voor internationale strategische problemen en vragen, en houdt bij deze formulering rekening met de specifieke internationale bedrijfscontext, de betrokken internationale stakeholders en de globale omgeving waarin de organisatie actief is.

2.3 (IZ) formuleert op basis van kennis en inzicht in het internationale juridische, politieke en culturele kader een sluitende oplossing voor internationaal strategische problemen en vragen, en houdt bij deze formulering rekening met de specifieke internationale bedrijfscontext, de betrokken stakeholders en de ruimere globale omgeving waarin de organisatie actief is.

2.4 (IZ)  neemt op basis van wetenschappelijke kennis over en inzicht in ‘International Business’ een onderbouwd standpunt in over actuele maatschappelijke globale problemen en over de globaliseringsproblematiek in het algemeen.

4.1 (IZ) reflecteert kritisch over de krachten die spelen in de internationale / globale omgeving en die invloed hebben op de economie.

4.2 (IZ) interpreteert en analyseert trends op de internationale markt, en kan een kritisch onderbouwd standpunt innemen over maatschappelijke globale thema’s, daarbij rekening houdend met (gevolgen voor) de betrokken internationale stakeholders.

4.3 (IZ) ontwikkelt een visie die hem of haar in staat stelt zich op de internationale markt te bewegen en empathie en begrip op te brengen voor ondernemers en zakenlui uit andere culturen met een andere culturele, politieke en historische achtergronden.

4.4 (IZ)  volgt het globaliseringsdebat en de actuele berichtgeving hieromtrent.

4.5 (IZ) heeft een ruime kijk  op de ‘toestand van de wereld’ zoals die zich ontwikkeld heeft in een tijdperk van de globalisering en hoe die  verder zal evolueren.

7.5 Bezit een kritische ingesteldheid en durft zichzelf en zijn omgeving in vraag te stellen.

9. Communiceert doeltreffend en overtuigend met een publiek van zowel vakgenoten als anderen.

9.1 Informeert specialisten en niet-specialisten schriftelijk en mondeling op correcte en gestructureerde wijze over zijn/haar algemene en/of gespecialiseerde kennis.

9.2 Kiest en gebruikt gepaste communicatievormen en –middelen en stemt de inhoud en stijl van de communicatie af op het publiek en het doel van de communicatie.

9.3 Communiceert op overtuigende wijze kort en kernachtig over zijn/haar visie en handelen in verschillende contexten en verantwoordt gemaakte keuzes, zowel mondeling als schriftelijk.

9.4 Argumenteert duidelijk en met overtuigingskracht.

9.5 Is zich ervan bewust dat communicatie geen eenrichtingsverkeer is, vraagt naar en speelt actief in op input of feedback van de begeleider(s), toehoorders of lezer(s).

10.Detecteert belangrijke evoluties en innovaties binnen de specialisatie, volgt deze op en beoordeelt of deze relevant zijn voor de specifieke bedrijfscontext.

10.1 (IZ) houdt zijn/haar kennis omtrent internationale economische en bedrijfsgerelateerde thema’s up to date, en dit zowel op basis van praktijkgerichte, beleidsgerichte, juridische  als wetenschappelijke informatie.

10.2 (IZ) integreert beleidsgerichte, juridische, wetenschappelijke en praktijkgerichte informatie over specifieke internationale thema’s, en neemt een onderbouwd standpunt in over de relevantie van het specifieke thema voor het bedrijfsleven.

10.3 (IZ) reflecteert kritisch over de wijze waarop belangrijke evoluties en innovaties op  de internationale markt vertaald kunnen worden naar het beleid van de internationaal georiënteerde organisatie, rekening houdend met de specifieke bedrijfscontext

11. Onderkent het belang van levenslang leren en de nood aan continue vorming.

11.1 Is zich ervan bewust terecht te komen in een snel evoluerende kennissamenleving en ziet op basis daarvan de noodzaak van het onderhouden en verbeteren van de verworven kennis, vaardigheden en competenties in het vakgebied en het verwerven van nieuwe kennis, vaardigheden en competenties in.

11.2 Is bereid zijn/haar kennis, vaardigheden en competenties te verbeteren om zijn/haar leven op professioneel, persoonlijk, sociaal en burgerlijk vlak vorm te geven.

11.3 Gaat actief op zoek naar situaties om zijn/haar kennis, vaardigheden en competenties te verbreden en te verdiepen en zo in te spelen op de (evoluerende) eisen van de werkomgeving.

Er is geen specifieke voorkennis vereist voor dit opleidingsonderdeel.

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Globale politieke en juridische omgeving (B-KUL-Y50316)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College52 urenEerste semester
OC Handelswetenschappen FEB Campus Antwerpen

De eerste module (prof van Calster) behandelt

  • 'Van Europese Gemeenschappen tot Europese Unie'
  • De doorwerking van Europees recht in de nationale Rechtsorde
  • De Interne Markt: Vrij verkeer van goederen in Europa
  • De Interne Markt: Vrij verkeer van kapitaal; fiscaal recht in de EU
  • Basisconcepten Wereldhandelsorganisatie (WTO)
  • WTO: vrij verkeer van goederen
  • WTO: resterende issues
  • Internationaal investeringsrecht
  • Europees en Belgisch mededingingsrecht
  • Klimaat, Emissiehandel
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een internationale context: juridisch kader

De tweede module (prof. Rochtus) gaat dieper in op de politieke omgeving in de verschillende landen en regio's van de wereld. De bestaande politieke systemen beïnvloeden ondernemingsstrategie en poltiek-economisch beleid. Er wordt onderzocht wat globalisering is, hoe ze historisch ontstaan is en doorwerkt in de internationale politiek en relaties. Ook wordt nagegaan wat dit op lokaal vlak betekent voor de buitenlandse politiek en het buitenlandse handelsbeleid van België en Vlaanderen.

Verplicht studiemateriaal

Syllabus.

Slides (op Toledo)

De cursus wordt in het Nederlands gedoceerd. Kennis van het Engels is vereist om Engelstalige studieteksten te kunnen lezen. Kennis of passief begrip van andere vreemde talen zoals Frans en Duits kan nuttig zijn. 

De studenten moeten de hoorcolleges volgen, bijkomend noteren bij de slides, en ook de teksten uit de tekstbundel lezen en voorbereiden (gedeeltelijk ook schriftelijk) om te participeren in de discussie hierover. 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Globale politieke en juridische omgeving (B-KUL-Y70670)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Wetboek/codex


Evaluatiekenmerken

Module 1 (prof. Van Calster) (50% of 10 punten):
* Schriftelijk examen, gesloten boek

Module 2 (prof. Rochtus) (50% of 10 punten):
* Schriftelijk examen  met open en gesloten vragen. 

Bepaling eindresultaat

Het eindresultaat is een gewogen cijfer dat als volgt wordt bepaald:

De eerste module (prof. Van Calster) staat op 50% van de punten en de tweede module (prof. Rochtus) staat op 50% van de punten.

Het eindresultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

.I

Tweede examenkans 

De evaluatiekenmerken en de bepaling van het eindresultaat van de tweede examenkans zijn identiek aan die van de eerste examenkans, met uitzondering van het gedeelte permanente evaluatie (politiek luik). 

Module 1 (prof. Van Calster) (50% of 10 punten):
* Schriftelijk examen, gesloten boek

Module 2 (prof. Rochtus) (50% of 10 punten):
 

Het eindresultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

 

Examencontract (1ste en 2de examenkans)

Module 1 (prof. Van Calster) (50% of 10 punten):
* Schriftelijk examen, gesloten boek

Module 2 (prof. Rochtus) (50% of 10 punten):
* Schriftelijk examen.en permanente evaluatie. 

De studenten moeten alle evaluatieactiviteiten afleggen om een score te kunnen krijgen op het opleidingsonderdeel. Het eindresultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

Voor de tweede examenperiode gelden dezelfde voorwaarden als de eerste. Alle punten staan op het schriftelijke examen. .