Wetenschapsfilosofie / natuurfilosofie: verdiepende cursus (B-KUL-W0T14A)

6 studiepuntenNederlands39 urenEerste semesterUitgesloten voor examencontract
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar.
POC Wijsbegeerte (Nederlandstalig)

De doelstelling van dit opleidingsonderdeel is tweeledig:

  • Verdieping van thema’s uit de wetenschapsfilosofie. In het bijzonder: studenten vertrouwd maken met recente literatuur die betrekking heeft op een nauwkeurig afgebakend thema in de wetenschapsfilosofie (jaarthema). Argumenten leren ontwikkelen en evalueren.
  • Studenten vertrouwd maken met natuurwetenschappelijke kennis die relevant is voor debatten in de filosofie (jaarthema). In het bijzonder: inzicht geven in de geschiedenis, de processen en de resultaten van de moderne natuurwetenschappen. Teksten hierover leren analyseren en kritisch evalueren.

Aan het einde van dit opleidingsonderdeel moet de student:

  • basisconcepten met betrekking tot het jaarthema kunnen definiëren en uitleggen;
  • op een wetenschappelijke manier kunnen omgaan met primaire teksten uit de wetenschapsfilosofie;
  • standpunten aangaande de filosofische implicaties van de moderne natuurwetenschappen kunnen begrijpen en van kritisch commentaar voorzien;
  • de behandelde problematiek(en) kunnen situeren in een ruimere context;
  • de verschillende posities in een wetenschapsfilosofisch debat kunnen onderscheiden en uitleggen;
  • de ideeën en argumenten in de behandelde teksten kunnen uitleggen, vergelijken en met elkaar in verband brengen;
  • argumenten kunnen ontwikkelen in verband met behandelde thema's;
  • eigen verbanden, inzichten en analyses kunnen aanbrengen en verdedigen in een discussie;
  • eigen inzichten en die van anderen kunnen neerschrijven in een goed opgebouwde en goed beargumenteerde tekst.

Van de deelnemers aan deze cursus wordt verwacht dat ze beschikken over de kennis en vaardigheden van iemand die (1) een bacheloropleiding wijsbegeerte heeft gevolgd OF (2) een bacheloropleiding wetenschappen heeft gevolgd (inclusief een inleidende cursus over wijsbegeerte).

  • De deelnemers uit groep (1) moeten een inleidende cursus wetenschapsfilosofie gevolgd hebben; bijvoorbeeld: Wetenschapsfilosofie (W0AB7A). Verder moeten zij vertrouwd zijn met de geschiedenis van de filosofie en beschikken over basiskennis van de verschillende deeldisciplines van de filosofie.
  • De deelnemers uit groep (2) moeten een algemene inleidende cursus filosofie gevolgd hebben; bijvoorbeeld voor de Faculteit Wetenschappen: Wijsbegeerte (G0U44A or G0Q80A). Verder moeten zij vertrouwd zijn met de basisbegrippen van hun eigen wetenschappelijke discipline. Ze moeten ervaring hebben met het lezen van wetenschappelijke teksten en gemotiveerd zijn om kennis te nemen met filosofische teksten.

Van alle studenten wordt een goede (passieve) kennis van het Engels verwacht, omdat de meeste recente artikels in de wetenschapsfilosofie en in de natuurwetenschappen enkel in het Engels beschikbaar zijn.

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Wetenschapsfilosofie / natuurfilosofie: verdiepende cursus (B-KUL-W0T14a)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College39 urenEerste semester
POC Wijsbegeerte (Nederlandstalig)

Het jaarthema voor 2024–2025 is fundamentele experimenten uit de natuurkunde en grondslagen van de kwantummechanica. Het vak zal gedeeltelijk gedoceerd worden door Ward Struyve.

Alle cursusmateriaal en artikels worden beschikbaar gemaakt op Toledo.

Het vak wordt gedoceerd en geëvalueerd in het Nederlands. (Paper mag op vraag van de student ook in het Engels geschreven worden.)

Een goede passieve kennis van het Engels is noodzakelijk bij het lezen van de artikels die we zullen bespreken.

Hoorcollege met discussies.

Voorafgaand aan bepaalde colleges wordt er literatuur opgegeven (bijvoorbeeld een artikel of een boekhoofdstuk) of een video die studenten vooraf zelfstandig moeten verwerken, eventueel aan de hand van een specifieke opdracht.

Deelname aan de colleges is verplicht. (Eventuele afwezigheid door overmacht dient gemeld te worden aan de ombudspersoon.)

 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Wetenschapsfilosofie / natuurfilosofie: verdiepende cursus (B-KUL-W2T14a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Paper/Werkstuk, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal


De evaluatie is gebaseerd op drie elementen: de deelname aan de discussies tijdens alle bijeenkomsten, de paper en het mondelinge openboekexamen.

  • Schriftelijke voorbereiding en deelname aan de discussie telt mee voor 10% van de evaluatie. Opgelet: dit deel is een vereiste om mee te mogen doen aan het mondeling examen en kan niet herkanst worden.
  • De paper tussen 2500 en 3000 woorden telt mee voor 45% van de evaluatie.
  • Het mondelinge openboekexamen telt mee voor 45% van de evaluatie.

Van de studenten wordt verwacht dat ze zich informeren over de facultaire richtlijnen voor papers en bibliografisch refereren en over de facultaire richtlijnen inzake plagiaat.

De tweede examenkans bestaat uit het indienen van een nieuwe paper en het opnieuw afleggen van het mondelinge examen. Deelname en discussie kunnen niet hernomen worden. De student die in de loop van het jaar niet voldeed aan de aanwezigheidsplicht of niet deelnam aan de discussie krijgt opnieuw een score "niet afgelegd" (NA).