Skills Lab: academische paper (B-KUL-S0O21A)

3 studiepuntenNederlands10 urenTweede semesterUitgesloten voor examencontract
Langer Arnim |  De Swert Emma (medewerker) |  Lingier Paulien (medewerker)
POC Politieke wetenschappen

Het Skills Lab: academische paper beoogt de studenten vertrouwd te maken met het schrijven van een academische paper op basis van een systematized literature review. Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel heeft de student de volgende doelstellingen bereikt:

  • De student kan wetenschappelijke teksten lezen, begrijpen en op een kritische manier beoordelen.
  • De student kan onder begeleiding een eenvoudige politiek-wetenschappelijke probleemstelling omzetten in een onderzoeksvraag, en deze vraag beantwoorden op basis van een systematized literature review.
  • De student kan onder begeleiding een paper schrijven in standaard Nederlands en kan vlot informatie opzoeken in wetenschappelijke teksten, overheidsdocumenten en elektronische databestanden, en correct hiernaar verwijzen.

Deze doelstellingen worden bij aanvang van het opleidingsonderdeel aan de studenten gecommuniceerd.

Dit opleidingsonderdeel kan enkel worden opgenomen door studenten in de bachelor in de politieke wetenschappen en sociologie, afstudeerrichting politieke wetenschappen.

Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel heeft de student notie van de basisbegrippen, perspectieven en methodologieën uit het onderzoeksdomein van de politieke wetenschappen.

Het OPO Skills Lab: academische paper (S0O21A) bouwt verder op de kennis, vaardigheden en attitudes die werden ontwikkeld in de volgende opleidingsonderdelen:

  • Inleiding tot politiek-wetenschappelijk onderzoek (S0E00C)
  • Skills Lab: publiek debat (S0O20A)

Om dit opleidingsonderdeel met succes te voltooien strekt het tot aanbeveling dat studenten voorgaande opleidingsonderdelen reeds voltooid hebben.

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


GELIJKTIJDIG( S0E00C ) EN GELIJKTIJDIG( S0A57B ) EN GELIJKTIJDIG( S0O20A )

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
S0E00C : Inleiding tot politiek-wetenschappelijk onderzoek
S0A57B : Internationale organisatie
S0O20A : Skills Lab: publiek debat

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Skills Lab: academische paper (B-KUL-S0O21a)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum10 urenTweede semester
Langer Arnim |  De Swert Emma (medewerker) |  Lingier Paulien (medewerker)
POC Politieke wetenschappen

Studenten werken tijdens de vier labweken aan een academische paper op basis van een systematized literature review. In de eerste sessie raken studenten vertrouwd met het verschil tussen de klassieke narrative review enerzijds en de meer systematische benaderingen anderzijds. Studenten maken kennis met de sterktes en zwaktes van generatieve AI (GenAI) voor onderzoek, in het bijzonder voor het opstellen van een onderzoeksvraag, en studenten leren hoe ze op een verantwoorde manier kunnen omgaan met GenAI. Studenten stellen in groep een onderzoeksvraag op die maatschappelijk en wetenschappelijk relevant is door de bestaande literatuur te browsen en in dialoog te treden met GenAI tijdens een werksessie. Vervolgens leren studenten hoe ze op systematische manier een literatuurstudie kunnen aanpakken aan de hand van een protocol, criteria en booleaanse operatoren. Studenten stellen daarna zelf een protocol op dat afgestemd is op hun onderzoeksvraag. Tot slot schrijven de studenten in groep hun systematized literature review uit in een academische paper.

Om dit opleidingsonderdeel vorm te geven wordt er met volgend studiemateriaal gewerkt:

  • Inleidende lezingen
  • Artikels en literatuur
  • Presentaties
  • Voorbeeldmateriaal
  • Multimedia
  • Eigen notities

 

Er zal worden gebruik gemaakt van Toledo om artikels, presentaties, voorbeeldmateriaal, etc. ter beschikking te stellen van de studenten.

Het opleidingsonderdeel bestaat uit een reeks van inleidende lessen, groepsdiscussies, peer review sessies en het schrijven van een academische paper over een politiek-wetenschappelijke probleemstelling. Twee andere aspecten zijn belangrijk om te benadrukken: 1) binnen dit opleidingsonderdeel wordt er waar mogelijk met een flipped classroom-systeem gewerkt, waarbij studenten de leerinhoud moeten voorbereiden en deze actief in de les wordt verwerkt aan de hand van diepgaande discussies, casestudies en presentaties; 2) van de studenten wordt verwacht dat ze tijdens de lessen, peer reviews, feedbackmomenten aanwezig zijn en actief meedenken.

Meer gedetailleerde informatie is beschikbaar via Toledo.

 

Dit opleidingsonderdeel wordt in blokonderwijs gegeven gedurende de laatste 4 weken van het semester.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Skills Lab: academische paper (B-KUL-S2O21a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten


Evaluatiekenmerken

Het algemene doel van dit opleidingsonderdeel is de studenten vertrouwd te maken met het schrijven van een academische paper over een politiek-wetenschappelijke probleemstelling gerelateerd aan de hand van een systematized literature review. Het zelfstandig schrijven van een academische paper is dus ook de belangrijkste evaluatiecomponent.

 

De inleveringsvoorwaarden en deadlines voor de verschillende evaluatiecomponenten worden vastgelegd door de docent(en) en via Toledo meegedeeld.

 

Bepaling van het eindresultaat

Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent(en), zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

 

Het eindresultaat is een gewogen cijfer dat als volgt bepaald wordt:

  • Finale versie academische paper: 17/20
  • Medewerking tijdens contactmomenten en peer-assessment: 3/20

 

Indien de student niet deelneemt aan één (of meerdere) van de evaluatiecomponenten en/of de deadline niet wordt gerespecteerd, wordt de beoordeling van het betrokken onderdeel meegeteld als een 0-score binnen het gewogen eindresultaat, tenzij om een zwaarwichtige reden na aanvraag een nieuwe indieningsdatum wordt bepaald.

 

Bij het indienen van opdrachten wordt de afgesproken deadline gerespecteerd. Er wordt niet onderhandeld over mogelijke afwijkingen. Indien er zich bijzondere individuele omstandigheden hebben voorgedaan, dient men voor de deadline contact op te nemen met de ombudsdienst. Een nieuwe indieningsdatum kan enkel bepaald worden om een zwaarwichtige reden na aanvraag.

 

Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het indienen van een werk dat vrij is van fraude en plagiaat (www.kuleuven.be/plagiaat) en dienen hiervoor de facultaire richtlijnen te volgen. Plagiaat wordt bestraft met de sancties voorzien in het universitaire onderwijs- en examenreglement (www.kuleuven.be/onderwijs/oer).

 

Herkansen

De evaluatiekenmerken en/of bepaling van het eindresultaat van de herkansing verschilt van die van de eerste examenkans, zoals hierboven omschreven. De modaliteiten en deadlines van de herkansing zullen na de junizittijd bekend worden gemaakt via Toledo.

Zie toelichting bij 'herkansen'.