Skills Lab: publiek debat (B-KUL-S0O20A)
Doelstellingen
Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel heeft de student de volgende kennis en inzichten verworven;
- De student heeft inzicht in de verschillende aspecten van één welbepaald actueel politiek thema en heeft een meer algemene kennis met betrekking tot enkele bijkomende actuele politieke thema’s;
- De student heeft inzicht in de dynamiek van een politiek debat, en meer in het algemeen verwerft de student inzicht in teamrollen en sociale dynamiek;
Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel heeft de student volgende vaardigheden verworven:
- De student kan vlot informatie opzoeken in wetenschappelijke teksten, overheidsdocumenten en elektronische databestanden, en correct hiernaar verwijzen;
- De student kan politieke standpunten inhoudelijk onderbouwen, argumenteren tegenover een kritisch publiek, een retorische strategie ontwikkelen;
- De student kan een standpunt op een goed geargumenteerde wijze verwoorden. De student kan snel en gevat reageren op kritiek en tegenargumenten;
- De student kan politiek-wetenschappelijke kennis en inzichten toepassen op de actualiteit en resultaten van empirisch onderzoek gebruiken in een politiek debat;
Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel heeft de student de volgende sociale vaardigheden en attitudes verworven:
- De student kan in groep een politiek debat voorbereiden, waarbij ze enerzijds een taakverdeling afspreken met betrekking tot het verzamelen van informatie en anderzijds samen een debatstrategie afspreken en daaromtrent een strategische nota schrijven;
- De student kan binnen een competitieve setting in team functioneren.
Deze doelstellingen worden bij aanvang van het opleidingsonderdeel aan de studenten gecommuniceerd.
Begintermen
Dit opleidingsonderdeel kan enkel worden opgenomen door studenten in de bachelor in de politieke wetenschappen en sociologie, afstudeerrichting politieke wetenschappen.
Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel heeft de student notie van de basisbegrippen en perspectieven uit het onderzoeksdomein van de politieke wetenschappen.
Het OPO Skills Lab: publiek debat (S0O20A) bouwt verder op de kennis, vaardigheden en attitudes die werden ontwikkeld in de volgende opleidingsonderdelen:
- Skills Lab: onderhandelen (S0O18A)
- Skills Lab: position paper (S0O19A)
- Internationale politiek sinds 1945 (S0A52D) en Internationale organisatie (S0A57B).
Om dit opleidingsonderdeel met succes te voltooien strekt het tot aanbeveling dat studenten voorgaande opleidingsonderdelen reeds voltooid hebben.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.
GELIJKTIJDIG( S0A57B ) EN SOEPEL( S0O19A ) EN SOEPEL( S0O18A )
Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
S0O19A : Skills Lab: position paper
S0O18A : Skills Lab: onderhandelen
S0A57B : Internationale organisatie
Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
S0O21A : Skills Lab: academische paper
S0O22A : Skills Lab: politieke communicatie
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in de politieke wetenschappen en de sociologie (programma voor studenten gestart in 2022-2023 of later) (Leuven) (Afstudeerrichting politieke wetenschappen) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Skills Lab: publiek debat (B-KUL-S0O20a)
Inhoud
De inhoud van dit opleidingsonderdeel bestaat uit de volgende componenten:
- Introductie tot presentatie- en debattechnieken
- Groepspresentaties en debatten
De studenten krijgen eerst een introductie in presentatie- en debattechnieken. Hierna volgen de studenten sessies met presentaties en debatten. De studenten geven in groep een presentatie, waarna twee groepen rond één thema met elkaar in debat treden, en andere groepen als discussanten optreden.
Studiemateriaal
Om dit opleidingsonderdeel vorm te geven wordt er met volgend studiemateriaal gewerkt:
1) Literatuur, bijvoorbeeld:
- Dalton, P., Butler, J (2021). Public Policy Argumention and Debate. Bern: Peter Lang.
- Karns, M., Mingst, K., & Stiles, K. (2015). International Organizations. The Politics and Process of Global Governance. Boulder: Lynne Rienner Publishers. (third edition).
- Walton, D. (2013). Methods of Argumentation. Cambridge: Cambridge University Press.
2) Kennisclips
3) PowerPointpresentaties
4) Persoonlijke notities
Toelichting werkvorm
De studenten krijgen eerst een introductie in presentatie- en debattechnieken. Hierna volgen de studenten sessies met presentaties en debatten. De studenten geven in groep een presentatie, waarna twee groepen rond één thema met elkaar in debat treden, en andere groepen als discussanten optreden.
Meer gedetailleerde informatie is beschikbaar via Toledo.
Dit opleidingsonderdeel wordt in blokonderwijs gegeven gedurende de laatste 4 weken van het semester.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Skills Lab: publiek debat (B-KUL-S2O20a)
Toelichting
Evaluatiekenmerken
De studenten worden beoordeeld op de verschillende opdrachten die ze in de loop van het semester moeten maken.
De instructies bij de opdrachten, de concrete modaliteiten en de deadlines voor indiening zullen worden gecommuniceerd tijdens de eerste bijeenkomst en via Toledo.
Bepaling van het eindresultaat
Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent(en), zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.
Het eindresultaat is een gewogen cijfer dat als volgt bepaald wordt:
- Paper: 30%
- Debat en persconferentie: 70%
Indien de student niet deelneemt aan één (of meerdere) van de evaluatiecomponenten en/of de deadline niet wordt gerespecteerd, wordt de beoordeling van het betrokken onderdeel meegeteld als een 0-score binnen het gewogen eindresultaat, tenzij om een zwaarwichtige reden na aanvraag een nieuwe indieningsdatum wordt bepaald.
Bij het indienen van opdrachten wordt de afgesproken deadline gerespecteerd. Er wordt niet onderhandeld over mogelijke afwijkingen. Indien er zich bijzondere individuele omstandigheden hebben voorgedaan, dient men voor de deadline contact op te nemen met de ombudsdienst. Een nieuwe indieningsdatum kan enkel bepaald worden om een zwaarwichtige reden na aanvraag.
Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het indienen van een werk dat vrij is van fraude en plagiaat (www.kuleuven.be/plagiaat) en dienen hiervoor de facultaire richtlijnen te volgen. Plagiaat wordt bestraft met de sancties voorzien in het universitaire onderwijs- en examenreglement (www.kuleuven.be/onderwijs/oer).
Herkansen
De evaluatiekenmerken en/of bepaling van het eindresultaat van de herkansing verschilt van die van de eerste examenkans, zoals hierboven omschreven. De modaliteiten en deadlines van de herkansing zullen ten laatste begin juli bekend worden gemaakt via Toledo.
Toelichting bij herkansen
Zie toelichting bij 'herkansen'.