Algemene chemie (B-KUL-K0B00A)

8 studiepuntenNederlands70 urenEerste semester
POC Farmaceutische Wetenschappen

De bacheloropleiding in de farmaceutische wetenschappen beoogt een aantal opleidingsleerresultaten (OLR) die de studenten uiteindelijk moeten gehaald hebben wanneer zij hun diploma behalen. Deze OLR’s liggen vast. Alle opleidingsonderdelen in het programma van de bacheloropleiding bouwen samen aan deze OLR’s.  Elk opleidingsonderdeel heeft zijn specifieke bijdrage tot één of meerdere OLR’s, zonder de hele OLR te willen omvatten. Deze OLR’s worden in de lijst hieronder eerst vermeld. In de opsomming daaronder staat gespecifieerd hoe dit opleidingsonderdeel bijdraagt aan het behalen van de OLR. Het is de som van de doelstellingen van de verschillende opleidingsonderdelen die ervoor zorgt dat de OLR uiteindelijk behaald zal worden. 

Na het volgen van dit opleidingsonderdeel zijn de studenten vertrouwd met de grondslagen van de chemie en kunnen ze deze concepten herkennen, benoemen, verklaren en toepassen in oefeningen. 

OLR. De bachelor heeft een grondige kennis van en inzicht in chemie en kan deze toepassen in een farmaceutische context. 

- De studenten kunnen correct rekenen met chemische en fysische grootheden en eenheden. 
- De studenten kunnen de chemische, fysische en periodieke eigenschappen van atomen verklaren aan de hand van hun atoomstructuren. 
- De studenten kunnen de krachten, bindingen en energetische aspecten van het vormen van moleculen benoemen, kwantitatief uitdrukken en volgens juiste notaties weergeven. 
- De studenten kunnen correcte reactievergelijkingen schrijven en weten welke grondslagen aan de basis liggen van het al dan niet opgaan van een evenwichts- of aflopende reactie en hoe dit kan beïnvloed worden. 
- De studenten kunnen reacties identificeren voor het aantonen van anorganische verbindingen in een mengsel. 
- De studenten kunnen de regels van stoechiometrie correct toepassen. 
- De studenten kennen de thermodynamische en kinetische wetmatigheden van een chemische reactie, kunnen deze verklaren en kwantitatief benaderen. 
- De studenten kunnen de werking van een buffer verklaren en kunnen de nodige berekeningen uitvoeren om de eigenschappen ervan aan te tonen en om deze te kunnen bereiden. 
- De studenten kunnen een eenvoudig farmaceutisch probleem of vraagstuk herleiden naar een duidelijke chemische vraag en met de juiste notatie weergeven. De studenten analyseren de vraag en kunnen op basis hiervan de juiste berekeningen maken en/of de nodige gegevens opzoeken.
 

De studenten kennen enkele basisbegrippen over atomen en moleculen, kunnen eenvoudige reactievergelijkingen schrijven en interpreteren en kunnen eenvoudige wiskundige berekeningen uitvoeren.


Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
K0B03A : Organische chemie I
K0B05A : Inleiding tot de geneesmiddelenanalyse

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
K01B0A : Chemie: algemene concepten (Niet meer aangeboden dit academiejaar)

Onderwijsleeractiviteiten

8 sp. Algemene chemie (B-KUL-K0B00a)

8 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College70 urenEerste semester
POC Farmaceutische Wetenschappen

Dit opleidingsonderdeel behandelt de grondslagen van de chemie en illustreert dat de eigenschappen, structuur en gedrag van chemische geneesmiddelen te verklaren zijn vanuit deze algemene grondslagen. De inhoud van dit opleidingsonderdeel wordt aangeboden via een combinatie van (responsie)colleges en oefensessies. In de oefensessies worden de concepten verder verduidelijkt en geconcretiseerd en ga je actief aan de slag met deze concepten in oefeningen en toepassingen.  

Hoofdstuk 1: de samenstelling van de materie 
Hoofdstuk 2: de atoomstructuur en de periodieke eigenschappen 
Hoofdstuk 3: de chemische binding, algemene begrippen 
Hoofdstuk 4: de chemische binding: orbitalen 
Hoofdstuk 5: intermoleculaire krachten 
Hoofdstuk 6: de chemische reactie 
Hoofdstuk 7: zuurbasereacties 
Hoofdstuk 8: oxidoreductiereacties 
Hoofdstuk 9: neerslag- en complexatiereacties 
Hoofdstuk 10: stoechiometrie 
Hoofdstuk 11: de thermodynamica van de chemische reactie 
Hoofdstuk 12: de kinetica van de chemische reactie 
Hoofdstuk 13: het chemische evenwicht, algemene principes 
Hoofdstuk 14: het zuurbase-evenwicht 
Hoofdstuk 15: het oplosbaarheids- en het complexatie-evenwicht 
Hoofdstuk 16: het oxidoreductie-evenwicht en elektrochemie 

  • cursustekst Algemene chemie (L. Viaene)
  • slides (beschikbaar via online leerplatform)
  • oefeningen opgaven via online leerplatform
  • tabellenboek

Er worden 20 CU fysiek responsiecollege voorzien, online college materiaal ter equivalent van 20 CU, 24 CU fysieke oefensessies en online oefenmateriaal ter equivalent van 6 CU. De fysieke oefensessies gaan door in kleinere groepen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Algemene chemie (B-KUL-K2B00a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen


Het examen is een geïntegreerd examen en is vooral gericht op het kunnen toepassen van de theoretische achtergrond op concrete oefeningen en probleemstellingen