Technologie van mouterij en brouwerij: basisaspecten (B-KUL-I0A73A)

4 studiepuntenNederlands26 urenEerste semesterUitgesloten voor examencontract
POC Bio-ingenieurswetenschappen

De cursus wil een inzicht verschaffen in de grondstoffen, de processen en het management van de mout- en bierbereiding. Deze worden, indien relevant, fysiologisch, chemisch, fysiochemisch, biochemisch, technisch en economisch belicht.

Basiskennis organische en anorganische chemie, biochemie, microbiologie.

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
I9X00A : Technologie van bierbrouwerij: basis- en gevorderde aspecten (Niet meer aangeboden dit academiejaar)

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Technologie van mouterij en brouwerij: basisaspecten (B-KUL-I0A73a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
POC Bio-ingenieurswetenschappen

1.     Grondstoffen: eigenschappen en behandeling van gerst en andere granen, hop en water
2.     Mouterij: wetenschap en technologie van het moutproces (weken, kiemen en eesten) en beoordeling van verschillende mouttypen
3.     Brouwen: malen, extractie, filtratie, koken, behandeling en koeling van wort
4.     Gist: fysiologische en biochemische van belangrijke biergisttypen
5.     Gisting en lagering: beschrijving en sturing van de processen (traditioneel en modern) en van de gistbehandeling
6.     Bierfiltratie en -behandeling
7.     Afvullen in vaten en flessen met aandacht voor de verschillende aspecten van de verpakkingsmaterialen (kwaliteit, economie, milieu)
 

Waar het van toepassing is, worden ook de hulp- en nevenproducten behandeld, evenals sommige managementaspecten:
1.     Productie en verbruik van elektriciteit, stoom, koeling en proceswater
2.     Recuperatie en gebruik van CO2 en andere nevenproducten (draf, gist, e.a.)
3.     Behandeling van afvalwaters
4.     Managementaspecten: personeel, kosten, investeringen en automatisering
5.     Kwaliteitsmanagement, met speciale aandacht voor IKZ (Integrale Kwaliteitszorg) en ISO 9000:
6.     Hygiëne, reiniging, desinfectie en pasteurisatie
7.     Behandeling van bier buiten de brouwerij: transport en opslag, tappen en schenken
8.     Productontwikkeling: bieren met laag alcoholgehalte, dieetbieren, speciale biertypen (onder meer hergisting op de fles)

Als aanvulling op de cursus worden 2 excursies voorzien naar een  brouwerij en een mouterij. Deelname is aangewezen.

Slides, ter beschikking gesteld als hard copy.

Klassiek hoorcollege.

Als aanvulling op de cursus worden 2 excursies voorzien naar een  brouwerij en een mouterij. Deelname is aangewezen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Technologie van mouterij en brouwerij: basisaspecten (B-KUL-I2A73a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Mondeling
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen