Technologie van mouterij en brouwerij: basisaspecten (B-KUL-I0A73A)
Doelstellingen
De cursus wil een inzicht verschaffen in de grondstoffen, de processen en het management van de mout- en bierbereiding. Deze worden, indien relevant, fysiologisch, chemisch, fysiochemisch, biochemisch, technisch en economisch belicht.
Begintermen
Basiskennis organische en anorganische chemie, biochemie, microbiologie.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
I9X00A : Technologie van bierbrouwerij: basis- en gevorderde aspecten (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de bio-ingenieurswetenschappen: biosysteemtechniek (Leuven) (Gerichte minor industriële microbiologie) 120 sp.
- Master in de bio-ingenieurswetenschappen: landbouwkunde (Leuven) (Gerichte minor industriële microbiologie) 120 sp.
- Master in de bio-ingenieurswetenschappen: milieutechnologie (Leuven) (Gerichte minor industriële microbiologie) 120 sp.
- Master in de bio-ingenieurswetenschappen: landbeheer (Leuven) (Gerichte minor industriële microbiologie) 120 sp.
- Master of Bioscience Engineering: Human Health Engineering (Leuven) (Gerichte minor industriële microbiologie) 120 sp.
- Master in de bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelenwetenschappen en voeding (Leuven) (Gerichte minor industriële microbiologie) 120 sp.
- Master in de bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelenwetenschappen en voeding (Leuven) (Major levensmiddelentechnologie) 120 sp.
- Master in de bio-ingenieurswetenschappen: katalytische technologie (Leuven) (Gerichte minor industriële microbiologie) 120 sp.
- Master of Bioscience Engineering: Agro- and Ecosystems Engineering (Leuven) (Gerichte minor industriële microbiologie) 120 sp.
- Master of Bioscience Engineering: Cellular and Genetic Engineering (Leuven) (Gerichte minor: Industriële microbiologie) 120 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
4 sp. Technologie van mouterij en brouwerij: basisaspecten (B-KUL-I0A73a)
Inhoud
1. Grondstoffen: eigenschappen en behandeling van gerst en andere granen, hop en water
2. Mouterij: wetenschap en technologie van het moutproces (weken, kiemen en eesten) en beoordeling van verschillende mouttypen
3. Brouwen: malen, extractie, filtratie, koken, behandeling en koeling van wort
4. Gist: fysiologische en biochemische van belangrijke biergisttypen
5. Gisting en lagering: beschrijving en sturing van de processen (traditioneel en modern) en van de gistbehandeling
6. Bierfiltratie en -behandeling
7. Afvullen in vaten en flessen met aandacht voor de verschillende aspecten van de verpakkingsmaterialen (kwaliteit, economie, milieu)
Waar het van toepassing is, worden ook de hulp- en nevenproducten behandeld, evenals sommige managementaspecten:
1. Productie en verbruik van elektriciteit, stoom, koeling en proceswater
2. Recuperatie en gebruik van CO2 en andere nevenproducten (draf, gist, e.a.)
3. Behandeling van afvalwaters
4. Managementaspecten: personeel, kosten, investeringen en automatisering
5. Kwaliteitsmanagement, met speciale aandacht voor IKZ (Integrale Kwaliteitszorg) en ISO 9000:
6. Hygiëne, reiniging, desinfectie en pasteurisatie
7. Behandeling van bier buiten de brouwerij: transport en opslag, tappen en schenken
8. Productontwikkeling: bieren met laag alcoholgehalte, dieetbieren, speciale biertypen (onder meer hergisting op de fles)
Als aanvulling op de cursus worden 2 excursies voorzien naar een brouwerij en een mouterij. Deelname is aangewezen.
Studiemateriaal
Slides, ter beschikking gesteld als hard copy.
Toelichting werkvorm
Klassiek hoorcollege.
Als aanvulling op de cursus worden 2 excursies voorzien naar een brouwerij en een mouterij. Deelname is aangewezen.