Installaties in gebouwen: koeling, luchtbehandeling, elektriciteit en ICT (B-KUL-H03Q0A)
Doelstellingen
Studenten burgerlijk ingenieur opleiden in het ontwerpen van installaties voor koeling, luchtbehandeling, elektriciteit en ICT met de nadruk op het integreren van de installaties in het gebouw en de wisselwerking tussen de installaties en de gebouwprestaties / gebouwkwaliteit.
- Studenten kunnen de verschillende technologische onderdelen van een koel- en luchtbehandelingsinstallatie duiden en hun werking uitleggen.
- Studenten kunnen een koel- en luchtbehandelingsinstallatie voor een gebouw ontwerpen waarbij ze hun keuze voor de verschillende onderdelen van deze installatie verantwoorden en de gemaakte globale ontwerpbeslissingen op een energetische / ecologische manier kunnen kwantificeren.
- Studenten kunnen de voor- en nadelen van alternatieve koel- en luchtbehandelingsinstallaties bespreken.
- Studenten kunnen alternatieven voor klassieke koelinstallatie ontwerpen.
- Studenten zien het verband tussen de eigenschappen van de gebouwschil, de binnenafwerking en de koel- en luchtbehandelingsinstallatie.
- Studenten kunnen uiteenzetten hoe elektriciteit wordt opgewekt in centrale of gedistribueerde eenheden, uit klassieke en hernieuwbare bronnen.
- Studenten kunnen uitleggen hoe elektriciteit getransporteerd en verdeeld wordt en hebben inzicht in de bijbehorende grootteordes.
- Studenten hebben inzicht in de wiskundige en natuurkundige onderbouwing van spanning, stroom, vermogen en energie, in de context van driefasige wisselstroom, abstracte tweepolen en concrete elektrische installaties.
- Studenten kunnen beschrijven wat de rol van de vaste installaties is (transformatoren, beveiligingen, installatiemateriaal, ...), op welke fysische principes ze gebaseerd zijn, en kunnen een keuze motiveren uit de verschillende mogelijke varianten.
- Studenten kunnen uiteenzetten hoe de elektrische verbruikers (drijfkracht, verlichting, verwarming, ICT, ...) werken, en welke de consequenties zijn voor de elektrische installaties.
- Studenten kunnen beschrijven hoe elektrisch comfort, milieuimpact en energie-efficiëntie in de huidige elektriciteitsmarktcontext samengaan.
Begintermen
Er wordt uitgegaan van de hieronder vermelde kennis en ervaring:
- goede kennis van natuurkunde en wiskunde
- enige ervaring met ontwerpen
- grondige kennis van bouwfysica, hydraulica (leidingnetten), thermodynamica, constructie van gebouwen en prestatieanalyse
Elementaire kennis elektriciteit.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.
GELIJKTIJDIG (H06I3A)
Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
H06I3A : Installaties in gebouwen: sanitair, verwarming en ventilatie
Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
H03Q7A : Projectwerk: clean room (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
H03T4A : Building Simulations, Part 1
H0N77A : Gebouwsimulatie, deel 1 (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de ingenieurswetenschappen: bouwkunde (Leuven) (Gebouwentechniek) 120 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Installaties in gebouwen: koeling en luchtbehandeling (B-KUL-H03Q1a)
Inhoud
Deel koeling en luchtbehandeling:
- Niet stationaire warmtebalans van gebouwen
- Natuurlijke en mechanische koeling
- Waterdampbalans in gebouwen
- Luchtbehandeling (diagram van Mollier, toestandveranderingen, luchtgroepen, filters)
- Geïntegreerde installaties voor verwarming, koeling en luchtbehandeling
- Nieuwe ontwikkelingen
Studiemateriaal
Studiekost: 51-75 euro (De informatie over studiekosten zoals hier opgenomen is indicatief en geeft enkel de prijs weer bij aankoop van nieuw materiaal. Er zijn mogelijk ook e- en tweedehandskopijen beschikbaar. Op LIMO kan je nagaan of het handboek beschikbaar is in de bibliotheek. Eventuele printkosten en optioneel studiemateriaal zijn niet in deze prijs vervat.)
Boek: Hens H., 2003, Toegepaste Bouwfysica en Installaties: gebouw, koeling en luchtbehandeling, ACCO, ISBN 90 334-5144-1
Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen
3 sp. Installaties in gebouwen: elektriciteit en domotica (B-KUL-H03Q2a)
Inhoud
opwekking en transport
- elektriciteitssysteem
- centrale en decentrale opwekking
- transmissie en distributie
- vraag en aanbod, intelligente energienetten
ingenieursmatige onderbouwing
- 3-fasige wisselstroom, P, Q, S
vaste installaties
- vermogenelektronica
- transformatoren
- installatiemateriaal
- beveiliging
verbruikers
- verlichting
- verwarming
- motoren
- elektrische voertuigen
installatietechniek
- spanningskwaliteit
- domotica
- binnenhuisinstallaties
Studiemateriaal
Studiekost: 51-75 euro (De informatie over studiekosten zoals hier opgenomen is indicatief en geeft enkel de prijs weer bij aankoop van nieuw materiaal. Er zijn mogelijk ook e- en tweedehandskopijen beschikbaar. Op LIMO kan je nagaan of het handboek beschikbaar is in de bibliotheek. Eventuele printkosten en optioneel studiemateriaal zijn niet in deze prijs vervat.)
G. Deconinck, “Elektrische installaties in gebouwen,” derde herziene uitgave, ACCO uitgeverij, 2018, ISBN 978-94-6344-781-2
Toelichting werkvorm
Hoorcollege
Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Installaties in gebouwen: koeling, luchtbehandeling, elektriciteit en ICT (B-KUL-H23Q0a)
Toelichting
De OLAs ‘Koeling en Luchtbehandeling’ en 'Elektriciteit en ICT' worden afzonderlijk geëvalueerd tijdens één openboekexamen tijdens de examenperiode. De globale score is het gemiddelde van de scores op beide OLAs. Bij een zware onvoldoende op één van de OLAs (waarbij met een zware onvoldoende een resultaat kleiner dan 40 % van de punten wordt bedoeld) slaagt de student niet voor het vak en is de maximum globale score 9 op 20. Bij een zeer zware onvoldoende op één van de OLAs (waarbij met een zeer zware onvoldoende een resultaat kleiner dan 30 % van de punten wordt bedoeld) is de maximum globale score 8 op 20.
Toelichting bij herkansen
De modaliteiten zijn gelijk aan deze van de eerste examenkans.
Daarenboven mogen de studenten er bij de herkansing voor kiezen om voor het OLA waarop ze geslaagd waren de behaalde punten te behouden en enkel het OLA waarvoor ze een tekort hadden opnieuw examen af te leggen.