Klassiek Grieks taalverwerving, deel 1 (B-KUL-F0ZG7A)

6 studiepuntenNederlands59 urenEerste semester
Van Hal Toon |  N. |  Van Hal Toon (plaatsvervanger) |  Keersmaekers Alek (plaatsvervanger) |  Dictus Liese (medewerker) |  Jaspers Martijn (medewerker) |  Mercelis Wouter (medewerker)  | MinderMeer
POC Taal- en letterkunde

De bedoeling van dit college is de studenten zonder (voldoende) voorkennis een eerste duik te laten nemen in de Oudgriekse taal tegen de achtergrond van haar cultuurhistorische context.  Daartoe leren zij de basiselementen van alfabet, uitspraak en morfologie en worden zij al van in het begin in contact gebracht met vereenvoudigde Griekse prozateksten.  Op het einde van het semester hebben de studenten zodoende een eerste "tour d'horizon" doorgemaakt en hebben zij inzicht verworven in de basiskenmerken en -grammatica van het Grieks en in het taaleigen van Griekse teksten.

*

De bedoeling van dit college is de studenten zonder (voldoende) voorkennis zo te initiëren in het Grieks dat ze een overzicht krijgen van de voornaamste taalspecifieke kenmerken en een zekere leesvaardigheid bijbrengt die hen in staat stelt om vereenvoudigde Griekse prozateksten te lezen met de geëigende hulpmiddelen.  Na afronding van dit eerste deel, op het einde van het 1ste semester, zijn de studenten reeds vertrouwd gemaakt met de eigen morfologische en lexico-semantische structuur van de Griekse taal en kunnen zij, op basis van een beperkt basisvocabularium van ca. 600 woorden en van de basismorfologie van de naamwoorden en de regelmatige werkwoorden, de lectuur aan van sterk vereenvoudigde teksten.

*

Dit vak heeft tot doel de studenten in direct contact te brengen met het materiaal bij uitstek waaruit het verhaal van de geschiedenis wordt opgebouwd: de geschreven bronnen.  De studenten worden getraind in het aanleren of verder ontwikkelen van de basisvaardigheden die hen in staat stellen de betekenis van oud-Griekse geschreven bronnen te ontsluiten.  Gestreefd wordt naar het verwerven van een functionele taalkennis ter voorbereiding van de lectuur en interpretatie van het oud-Griekse bronnenmateriaal dat in de verdere opleiding aan bod komt.

Eindterm: vaardigheid in het lezen van vereenvoudigde Griekse historische teksten.

Geen.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Griekse Taalkunde I, deel 1 (B-KUL-F0WK7a)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College19 urenEerste semester
POC Taal- en letterkunde

Synchronische studie van het Grieks; m.n. worden behandeld: de regels van de accentuatie, de morfologie van naamwoord en werkwoord, betekenis en gebruik van het lidwoord, syntaxis van de onafhankelijke zin (tijden, vormen en wijzen van het werkwoord). Oefeningen die daarbij aansluiten. Zelfstudie: memoriseren van vocabularium, stamtijden, grammaticale regels.

*

De regels van de Griekse accentuatie, de morfologie van het naamwoord en werkwoord, betekenis en gebruik van het lidwoord in het klassieke Attisch; aansluitende oefeningen.

- K. Van de Vorst - A. Geerebaert, Beginselen der Griekse Spraakkunst, Luik, Dessain
- M. Huys (eindredactie), Grieks basislexicon, KULeuven, 2003
- Cursusnota’s (door de docent ter beschikking gesteld): “Griekse Taalkunde I: aanvullingen bij K. Van de Vorst - A. Geerebaert, Beginselen der Griekse Spraakkunst.

2 sp. Klassiek Grieks taalverwerving: begeleidende oefeningen (B-KUL-F0BE6a)

2 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College20 urenEerste semester
N. |  Van Hal Toon (plaatsvervanger) |  Dictus Liese (medewerker) |  Jaspers Martijn (medewerker) |  Mercelis Wouter (medewerker)
POC Taal- en letterkunde

Kennismaking met basiselementen uit de Griekse vormleer, met begeleidende oefening

1 sp. Klassiek Grieks taalverwerving: initiële cursus (B-KUL-F0BE7a)

1 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College20 urenEerste semester
N. |  Keersmaekers Alek (plaatsvervanger) |  Dictus Liese (medewerker)
POC Taal- en letterkunde

Eerste kennismaking met de Klassiek Griekse klank- en vormleer: alfabet, basisparadigmata

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Klassiek Grieks taalverwerving, deel 1 (B-KUL-F2ZG7a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Leermateriaal : Geen


Het examen in januari bestaat uit vertaaloefeningen van het Grieks naar het Nederlands en ook van het Nederlands naar het Grieks, naast diverse invuloefeningen en morfologische oefeningen waarbij grammaticale vormen geanalyseerd of geconstrueerd moeten worden.  Hiervoor krijgt de student 4 uren ter beschikking.Het examen in januari bestaat uit vertaaloefeningen van het Grieks naar het Nederlands en, uitsluitend voor de studenten Taal- en Letterkunde: Grieks, ook van het Nederlands naar het Grieks, naast diverse invuloefeningen en morfologische oefeningen waarbij grammaticale vormen geanalyseerd of geconstrueerd moeten worden.  Hiervoor krijgt de student 4 uren ter beschikking.