Masterproef deel 2 (B-KUL-E0N24A)
Doelstellingen
De masterproef vormt het sluitstuk van de Master Arbeidsgeneeskunde en loopt over twee academiejaren. Het is een werkstuk waarin de student onder begeleiding van een promotor en copromotor een project uitwerkt.
Bij masterproef 2 wordt op het eind van het OPO verwacht dat de student een onderzoeksprotocol met betrekking tot een arbeidsgeneeskundig probleem heeft opgemaakt.
Dit houdt in dat de student:
- de objectieven, de sterktes en de zwaktes kent van de epidemiologie toegepast in de arbeidsgeneeskunde arbeidsepidemiologie)
- de mogelijkheden en beperkingen kent van de kwalitatieve onderzoeksmethoden
- een adequate methodologie kan kiezen in functie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek
- een onderzoeksprotocol kan uitwerken
Begintermen
De student moet in het bezit zijn van een diploma arts.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.
GELIJKTIJDIG(E0N19A)
Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
E0N19A : Masterproef deel 1
Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
E0N38A : Masterproef deel 3
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
7 sp. Masterproef deel 2 (B-KUL-E0N24a)
Inhoud
Inhoudelijke sessies (facultatief te volgen afhankelijk van de focus van de masterproef)
- Kwantitatief onderzoek: onderzoeksprotocol opstellen, studieopzet in de arbeidsepidemiologie, meetinstrumenten, maten van effect, precisie, validiteit, potentiële bronnen van bias, statistische testen en powerberekening
- Kwalitatief onderzoek: methodologie en opstellen onderzoeksplan
- Hoe onderzoeksprotocol indienen bij ethische commissie?
Tussentijdse follow-up van de onderzoeksprotocollen: de student zal het eigen voorlopige protocol dienen voor te stellen (verplicht)
Studiemateriaal
De docenten zullen slides, teksten of vooraf opgenomen lesmateriaal ter beschikking stellen op Toledo, of verwijzingen naar externe bronnen publiceren.
Toelichting werkvorm
Er worden (deels facultatieve) sessies aangeboden om de verschillende aspecten van het maken van het onderzoeksprotocol van de masterproef te begeleiden (studieopzet, meetinstrumenten, inschatten van blootstelling, bias, toetsing door een ethische commissie, …). Tijdens deze sessies wordt er actieve deelname verwacht van de studenten. Studenten kunnen vragen en problemen aanbrengen ervaren bij het opstellen van het eigen onderzoeksprotocol van de masterproef. De student zal uiteindelijk het eigen voorlopige protocol dienen voor te stellen aan de docent en medestudenten.
De student kan kiezen voor een kwantitatief onderzoek, kwalitatief onderzoek, of een praktijkverbeterend project.
De masterproef betreft bij voorkeur een eigen onderzoek uitgevoerd in één of meerdere bedrijven waar de arbeidsarts-in-opleiding zelf het gezondheidstoezicht verzorgt. De nadruk ligt op het zelf plannen en uitvoeren van een (kleine, haalbare) studie (m.a.w. bij voorkeur niet aansluiten bij een grote studie). Er dient een duidelijke implicatie te zijn van de masterproef voor de arbeidsgeneeskundige praktijk.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Masterproef deel 2 (B-KUL-E2N24a)
Toelichting
De beoordelingsschaal van dit opleidingsonderdeel is 'geslaagd/niet geslaagd'.
Afgewerkt voorstel van onderzoeksprotocol indienen volgens de richtlijnen op Toledo.