Masterproef deel 1 (B-KUL-E0N19A)

3 studiepuntenNederlands12 urenEerste semesterUitgesloten voor examencontractUitgesloten voor creditcontract
POC Arbeidsgeneeskunde

De masterproef vormt het sluitstuk van de Master Arbeidsgeneeskunde en loopt over twee academiejaren. Het is een werkstuk waarin de student onder begeleiding van een promotor en copromotor een project uitwerkt.

Bij masterproef 1 wordt op het eind van het OPO verwacht dat de student in samenwerking met een promotor een onderwerp gerelateerd aan een arbeidsgeneeskundig probleem en een onderzoeksvraag heeft uitgewerkt.

Dit houdt in dat de student:
- op een effectieve en efficiënte manier wetenschappelijke bronnen kan opzoeken en evalueren met oog op formulering van een specifieke onderzoeksvraag in de arbeidsgeneeskunde en de bedrijfsgezondheidszorg


Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
E0N24A : Masterproef deel 2
E0N38A : Masterproef deel 3

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Masterproef deel 1 (B-KUL-E0N19a)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Masterproef12 urenEerste semester
POC Arbeidsgeneeskunde

  • Inleidende infosessie (tijdslijn van de OPOs Masterproef 1 & 2, principes van wetenschappelijke integriteit, beheren van referenties, tools voor data management en analyse, richtlijnen voor rapportage, …)
  • Basisprincipes kwantitatief onderzoek (met specifieke aandacht voor de arbeids- en milieuepidemiologie)
  • Inleiding kwalitatief onderzoek en praktijkverbeterend projecten in de arbeidsgeneeskunde
  • Responsiecollege (met nadruk op uitwerken van onderzoeksvragen)

De docenten zullen slides, teksten of vooraf opgenomen lesmateriaal voorzien op Toledo, of verwijzingen publiceren naar externe bronnen.

Er worden sessies aangeboden om de verschillende aspecten van de masterproef te begeleiden: opstellen van een onderzoeksvraag en basisprincipes van de arbeidsepidemiologie, kwalitatief onderzoek en praktijkverbeterend onderzoek in de arbeidsgeneeskunde.

Tijdens deze sessies wordt er actieve deelname verwacht van de studenten. Studenten kunnen vragen en problemen aanbrengen ervaren bij het opstellen van een eigen onderzoeksvraag voor de masterproef. De student zal uiteindelijk het eigen voorlopige onderzoeksvraag dienen in te dienen in overleg met een promotor.

De student kan kiezen voor een kwantitatief onderzoek, kwalitatief onderzoek, of een praktijkverbeterend project.

De masterproef betreft bij voorkeur een eigen onderzoek uitgevoerd in één of meerdere bedrijven waar de arbeidsarts-in-opleiding zelf het gezondheidstoezicht verzorgt. De nadruk ligt op het zelf plannen en uitvoeren van een (kleine, haalbare) studie (m.a.w. bij voorkeur niet aansluiten bij een grote studie). Er dient een duidelijke implicatie te zijn van de masterproef voor de arbeidsgeneeskundige praktijk.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Masterproef deel 1 (B-KUL-E2N19a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk

De beoordelingsschaal van dit opleidingsonderdeel is 'geslaagd/niet geslaagd'.

Indienen van een uitgewerkte onderzoeksvraag volgens de richtlijnen weergegeven in de infobundel op Toledo.