Ontwikkeling en voortplanting (B-KUL-E0I53A)

7 studiepuntenNederlands58 urenTweede semesterUitgesloten voor examencontract
POC Geneeskunde

Het doel van deze cursus is je inzicht te geven in de morfologische en fysiologische aspecten van het voortplantingsstelsel, de algemene embryologie en menselijke genetica.
Bij het voltooien van dit OPO heeft in het deel morfologie de student inzicht in de anatomische en histologische aspecten van het voortplantingsstelsel. Deze kennis heb je nodig om de fysiologie van dit systeem te kunnen vatten en om de fysiopathologische aspecten van de latere opleiding voldoende te kunnen verwerken. In het deel fysiologische aspecten bestudeer je de wetenschappelijke kennis en inzichten rond de algemene functie van het voortplantingsstelsel van het gezonde menselijk organisme (man en vrouw). Op die manier leer je de fundamentele celbiologische fenomenen begrijpen die aan de basis liggen van de werking van dit orgaansysteem en belangrijk zijn voor de interacties tussen meerdere systemen. Daarom is het vooral belangrijk dat je de elementaire functies begrijpt van de processen die de werking van dit stelsel sturen en inzicht krijgt in de samenhang tussen dit stelsel en andere stelsels.
In het deel embryologie verwerft de student kennis over en inzicht in de processen van de algemene embryogenese. In het deel genetica verwerft de student inzicht in de menselijke en medische genetica, noodzakelijk om de genetische aspecten van ziekte en gezondheid te begrijpen. Dit vormt de basis voor de toepassing van genetica in de latere opleiding in alle domeinen van de geneeskunde. 

De opleidingsonderdelen van de opleiding Geneeskunde kunnen enkel gevolgd worden indien men gunstig gerangschikt is voor het toelatingsexamen arts zoals georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap. Voor meer informatie: http://www.ond.vlaanderen.be/toelatingsexamen

Aanbevolen is wel dat de student kennis heeft over de inhoud aangeboden in volgende OPO’s uit de 1e bachelorfase: biochemie en moleculaire biologie, celbiologie, anatomie 1, celfysiologie


Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
U00I8A : Fysiopathologie van de voortplanting

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
E05Y3A : Ontwikkeling en voortplanting
U00E8A : Ontwikkeling en voortplanting
U02C2A : Ontwikkeling en voortplanting

Onderwijsleeractiviteiten

7 sp. Ontwikkeling en voortplanting: hoorcolleges (B-KUL-E0I53a)

7 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College58 urenTweede semester
POC Geneeskunde

Morfologie

  • Deel 1: Mannelijke reproductie: anatomie en histologie van de testis, de lozingsgangen, de accessoire geslachtsklieren en de penis; anatomie van het mannelijk perineum; inleiding tot de topografische anatomie van het mannelijk klein bekken.
  • Deel 2: Vrouwelijke reproductie: inwendige geslachtsorganen: anatomie en histologie van de eierstok, de eileider, de baarmoeder(hals) en de vagina; uitwendige geslachtsorganen: anatomie van de vulva en het perineum; inleiding tot de topografische anatomie van het vrouwelijk klein bekken, de vrouwelijke borst.

 

Fysiologie

  • Deel 1: Niet-zwangere vrouw: gonadotropinen, ovulatoire cyclus, androgenen, lichamelijke veranderingen, puberteit, climacterium.
  • Deel 2: Zwangere vrouw: endocrinologie, lichamelijke veranderingen, arbeid, borstvoeding.
  • Deel 3: Man: androgenen, spermatogenese, afvoer, puberteit.

 

Embryologie

  • Gametogenese en bevruchting; eerste celdelingen, blastocyst, vorming van twee kiemlagen; implantatie en vorming van de uteroplacentaire circulatie; gastrulatie en vorming van de drie kiembladen; ontwikkeling van het neurectoderm (initiële stadia); ontwikkeling van het mesoderm; ontwikkeling van het endoderm met embryonale kromming.

 

Genetica

  • Structuur en functie van het genoom en genetische variatie
  • Mutaties: ontstaan en effecten  
  • Overervingsmechanismen: (a) chromosomaal, (b) monogeen, (c) multifactorieel, (d) niet-mendeliaanse overervin
  • Genetische diagnostiek: technieken en variant interpretatie
  • Genetica van kanker: tumorsuppressorgenen, oncogenen, DNA repair genen
  • Beginselen van de populatiegenetica: genetische variabiliteit in een populatie
  • Teratogenen en oorzaken van congenitale misvormingen   

Syllabus

Slides op Toledo

Didactische videos (vb. Youtube, VRT, CME,…)

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Ontwikkeling en voortplanting (B-KUL-E2I53a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen
Leermateriaal : Geen


 

Het examen is schriftelijk en bestaat uit 100 meerkeuzevragen met toepassing van giscorrectie.
De weging is als volgt:

  • Embryologie en genetica (60%) 
  • Morfologie en fysiologie (40%)