Tropische ziekteleer (B-KUL-E06N4A)

3 studiepuntenNederlands15 urenEerste semesterUitgesloten voor examencontract
POC Geneeskunde

Het doel van dit opleidingsonderdeel is dat je kennis en inzicht krijgt in de epidemiologie, kliniek, diagnose, therapie en preventie van tropische ziekten.
Bij de keuze van de onderwerpen en hun relatief gewicht is klinische relevantie een belangrijk uitgangspunt. Klinische probleemanalyse (differentieel diagnose, onderzoekingen, beleid), behandeling en preventie zijn belangrijke doelstellingen van deze cursus. We streven naar een evenwichtige verdeling tussen het doceren van importziekten bij reizigers die terugkeren uit de (sub-)tropen, en het doceren van de basisbegrippen van tropische ziekten en algemene gezondheidsproblemen bij kinderen en volwassenen in tropenlanden. De cursus is dan ook een aanvulling op het curriculum van de artsen die niet in de tropen zullen gaan werken en biedt de cursus een eerste kennismaking met tropengeneeskunde aan hen die later wel naar de tropen zullen vertrekken. Deze toekomstige tropenartsen raden we aan om de voorgezette opleiding in tropengeneeskunde te volgen. Daarin krijgen ze naast een grondigere studie van tropische ziekten ook opleiding in eenvoudige laboratoriumtechnieken. Bovendien kunnen we in deze opleiding ook meer aandacht besteden aan het aspect volksgezondheid ("public health") van de autochtone populatie.

De opleidingsonderdelen van de opleiding Geneeskunde kunnen enkel gevolgd worden indien men gunstig gerangschikt is op het toelatingsexamen arts, zoals georganiseerd door de Vlaamse overheid.
Voor meer info: https://toelatingsexamenartstandarts.be/
Een uitzondering op deze voorwaarde is van toepassing enkel voor studenten biomedische wetenschappen van de KU Leuven die toestemming hebben gekregen om dit OPO op te nemen.

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


SOEPEL(E06Y4A) OF SOEPEL(U02C9A) OF SOEPEL(K07B4A) OF SOEPEL(E06C3B)

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
E06Y4A : Microbiologie en infectieziekten
U02C9A : Microbiologie en infectieziekten
K07B4A : Microbiologie en behandeling van infectieziekten
E06C3B : Microbiologie

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Tropische ziekteleer (B-KUL-E06N4a)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College15 urenEerste semester
POC Geneeskunde

Volgende onderwerpen komen aan bod:

  • voorbereidingen voor een tropenreis
  • diarree in de tropen
  • malaria
  • amoebiase
  • leishmaniase
  • trypanosomiase
  • lepra
  • tuberculose
  • schistosomiase
  • filariase
  • infecties door nemotaden (rondwormen)
  • infecties door cestoden (lintwormen)
  • arbovirosen en hemorragische koortsen
  • capita selecta: pest, buiktyfus, huidaandoeningen
  • HIV/AIDS in de tropen
  • koorts na terugkeer uit tropen

Het studiemateriaal bestaat uit een cursustekst, ter beschikking gesteld bij aanvang van de lessen, een referentieartikel voor zelfstudie en de opgave van aanbevolen literatuur en naslagwerken (beschikbaar in bibliotheek).

de studenten moeten actief luisteren en notities nemen. Interactie met de docent bij de gevallenbesprekingen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Tropische ziekteleer (B-KUL-E26N4a)

Type : Examen buiten de normale examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen
Leermateriaal : Geen


Het examen is een meerkeuzevragen-examen zonder giscorrectie.

Schriftelijk examen met meerkeuzevragen (zonder giscorrectie).