Gevorderde forensische genetica (B-KUL-E04Z8A)
Doelstellingen
Aan het einde van dit opleidingsonderdeel kunnen de studenten potentiële onderzoek pistes voorstellen en uitwerken. De studenten kunnen het gebruik van databanken en meer geavanceerde statistiek toepassen in een forensische context, en de resultaten van forensische DNA-analysis presenteren. De studenten zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en onderzoeksthema’s binnen de forensische genetica.
Begintermen
Gezien de interactieve werkvorm is er een maximumaantal studenten dat kan deelnemen aan dit opleidingsonderdeel. Studenten van een andere Faculteit of opleiding dan biomedische wetenschappen kunnen een aanvraag indienen om dit opleidingsonderdeel op te nemen.
Enkel indien het maximumaantal studenten nog niet is bereikt, kunnen studenten van een andere opleiding worden toegelaten.
De student heeft kennis van de principes, methoden en technieken binnen forensische genetica na het volgen van de cursus ‘Forensische Genetica’ (E04Z6A).
Je kan dit OPO enkel opnemen indien je het OPO E04Z6A opgenomen hebt in je ISP.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.
(SOEPEL(E08C5D) OF SOEPEL(U04D3A)) EN GELIJKTIJDIG(E04Z6A)
Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
E08C5D : Bachelorproef
U04D3A : Bachelorproef
E04Z6A : Forensische genetica
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de biomedische wetenschappen (Leuven) (Afstudeerrichting Toegepaste biomedische wetenschappen - Minor forensische biomedische wetenschappen) 120 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
2 sp. Gevorderde forensische genetica: college (B-KUL-E04Z8a)
Inhoud
De volgende thema’s zullen aan bod komen:
• Statistiek in de rapportage van forensische DNA-resultaten: de statistische methoden die gebruikt worden voor statistische onderbouwing van DNA-resultaten (o.a. mengprofielen en verwantschapstesten) inclusief Bayes theorema en de database, prosecutor en defence fallacies
• Nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen: bepaling van fysische karakteristieken, geografische oorsprong, incorporeren van ‘source level’ resultaten in ‘activity level’, depositie en transfer van huidcontactsporen, vaststellen van het tijdstip van depositie van een biologisch spoor of van het tijdstip van overlijden, etc.
• Polymorfismen in niet-humaan DNA: genetische variaties bij dieren, planten en virussen worden van naderbij bekeken in de context van forensisch onderzoek
Studiemateriaal
Het studiemateriaal bestaat uit eigen notities, afdrukken van de presentaties (ter beschikking op Toledo), wetenschappelijke literatuur en het handboek ‘Advanced Topics in Forensic DNA Typing: Methodology’ van J.M. Butler (2011, Academic Press, Elsevier)
Toelichting werkvorm
De studenten worden verwacht aandachtig te luisteren tijdens de colleges, notities te nemen, zelfstandig na te denken en vragen te stellen.
3 sp. Gevorderde forensische genetica: practicum (B-KUL-E04Z9a)
Inhoud
De volgende thema’s komen aan bod:
- Literatuuronderzoek naar thema’s behandeld in de hoorcolleges en presentatie van het resultaat aan de medestudenten
- Gebruik van statistische software voor het interpreteren van de resultaten van een DNA-verwantschapsonderzoek en gebruik in DVI onderzoek
- Interpretatie van DNA-profielen van complexe en uitdagende biologische sporen: deze praktische module gebruikt data files van bestaande sporenstalen om de interpretatie van complexe DNA-profielen van naderbij te bekijken inclusief het gebruik van statistische software
- Bepaling van geografische afkomst: predictie van Y-chromosoom en mtDNA haplogroepen en interpretatie van DNA-resultaten
- Groepsproject: werk als een team van forensisch onderzoekers aan een gesimuleerde zaak van biologisch spoor tot in de rechtbank met presentatie van de DNA-resultaten aan de ganse groep.
Studiemateriaal
Powerpointpresentaties (via Toledo), wetenschappelijke artikels en laboratoriumdata worden beschikbaar gesteld door de docent.
Toelichting werkvorm
Rond verschillende thema’s worden werkzittingen georganiseerd waarbij na een introductie door de docent de studenten gezamenlijk of in groepjes een thema gaan uitwerken tijdens de werkzitting en na literatuuronderzoek een presentatie doen aan de medestudenten.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Gevorderde forensische genetica (B-KUL-E24Z8a)
Toelichting
Het examen bestaat uit verschillende delen:
• Permanente evaluatie (medewerking) tijdens de werkzittingen (10%)
• Presentatie van de literatuurstudie (20%)
• Paper (20%)
• Take-home (20%): praktische interpretatie van complexe DNA-profielen samen met een statistische berekening
• Mondeling examen waarbij de theorie getoetst wordt of in de praktijk gezet via open vragen betreffende de paper van de literatuurstudie (30%)
De aanwezigheid op de werkzittingen is verplicht alsook voor het indienen van de paper en de take-home. Een onwettige afwezigheid (bv. geen doktersattest) of het te laat indienen van de paper of de take-home wordt gequoteerd met nul op het onderdeel.
Toelichting bij herkansen
Toelichting:
Het examen bestaat uit twee delen:
• Paper betreffende een topic gezien tijdens de werkzittingen (40%)
• Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding waarbij de theorie getoetst wordt of in de praktijk gezet wordt in open vragen (60%)
Vertaling toelichting:
Students will be evaluated on two aspects:
• Paper of a topic discussed during the working sessions (40%)
• Oral exam with written preparation in which knowledge of theory and the ability to apply this practical will be tested with open questions (60%)