Sporteconomie (B-KUL-Y00619)

3 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
OC Handelswetenschappen FEB Campus Antwerpen

Dit opleidingsonderdeel evalueert de volgende leerresultaten:

De student

1.a analyseert de omgeving waarin een organisatie actief is en schat de invloed van omgevingsfactoren op de werking van de organisatie in.

3.b analyseert voor de belangrijkste marktvormen de prijsvorming en de diverse prijsstrategieën.
3.c interpreteert en onderbouwt het gedrag van producenten en consumenten aan de hand van economische basisbegrippen en –theorieën
3.d analyseert kritisch vanuit het economisch denkkader de impact van verschillende soorten overheidsregulering op de belangrijkste marktvormen

5.a gebruikt statische en dynamische modellen, grafisch en algebraïsch, om (bedrijfs)economische problemen te analyseren en op te lossen.
5.c bestudeert en interpreteert met behulp van lineaire regressietechnieken verbanden tussen variabelen.

7.a verzamelt op een kritische manier bronnen en data en schat de wetenschappelijke relevantie ervan in.   
7.b refereert op een correcte en consistente manier aan wetenschappelijke bronnen.

9.a neemt in teamverband, afhankelijk van de context, leidinggevende, uitvoerende of ondersteunende taken op en draagt aldus op actieve wijze bij aan een gezamenlijk resultaat.

11.a voert zelfstandig of in groep een duidelijk geformuleerde opdracht doelgericht uit.s op actieve wijze bij aan een gezamenlijk resultaat.

Toelichting

Bij het voltooien van het opleidingsonderdeel kan de student:

  • de relatie tussen sport en economie bepalen (1a, 3c, 3d, 5c)
  • via modelmatige analyses de economie van de professionele teamsporten en breedtesporten analyseren (1a, 3b, 3c, 3d, 5a, 5c)
  • de economie van grote sportevenementen analyseren en de diverse modelmatige benaderingsvormen interpreteren (1a, 3d, 5a)
  • een sportgerelateerd economisch probleem analyseren en hierover rapporteren (7a, 7d, 9a, 11a)

Voor dit opleidingsonderdeel is het aanbevolen om te beschikken over voldoende voorkennis van de opleidingsonderdelen Algemene Economie A en B.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Sporteconomie (B-KUL-Y50387)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
OC Handelswetenschappen FEB Campus Antwerpen

De cursus beschrijft en bestudeert de intense relatie tussen sport en economie. Het economisch belang van sport wordt in een breed kader bekeken. We starten met de macro-economische betekenis en de relatie met economische groei en "emerging markets". Hierbij plaatsen we de sportgoederenindustrie binnen het kader van de internationale economie. De uitbouw van breedtesport, de stimulansen vanuit de overheid en de gevolgen van de vraag naar sport gekoppeld aan het fenomeen vrije tijd en koopkracht wordt geanalyseerd en in een breder kader geplaatst. Een groot deel van de aandacht gaat naar de professionalisering van de ploegsporten waarbij de nadruk wordt gelegd op het onderscheid tussen de Amerikaanse en Europese professionele sportcompetities. In dit kader bekijken we de competitievorm, arbeidsmarkt, de typische eigenschappen zoals de vormen van toegelaten marktregulering, de diverse inkomstenbronnen, merchandising, mediarechten,… Het laatste deel omvat de impact van sportevenementen en Olympische Spelen op de lokale/regionale en nationale economie. Hierbij maken we een onderscheid tussen haalbaarheid, kosten-baten en economische impact. Alle theoretische concepten in dit vakonderdeel worden uitgelegd en verduidelijkt aan de hand van recente cases en actuele ontwikkelingen.

Verplicht studiemateriaal

  • Dejonghe T.(2019) Sport en economie: samen in de spits, Nieuwegein, Arko Sports Media
  • Powerpoint ter beschikking gesteld op Toledo

 

Bijkomend aanbevolen studiemateriaal

/

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Sporteconomie (B-KUL-Y70619)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Naslagwerk


Evaluatiekenmerken

10p zijn open boek en bestaan uit meerkeuzevragen en invuloefening

10p zijn gesloten boek en zijn open vragen. 
 

Bepaling eindresultaat

Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20. Beide onderdelen (open boek en gesloten boek) zijn evenwaardig bij het bepalen van het eindresultaat. 

 

Tweede examenkans

De evaluatiekenmerken en bepaling eindresultaat van de tweede examenkans zijn identiek aan die van de eerste examenkans zoals hierboven beschreven.

Examencontract

Voor studenten met een examencontract gelden dezelfde voorwaarden als voor het examen in de eerste examenperiode.