Ondernemingsfinanciering (S) (B-KUL-Y00341)

6 studiepuntenNederlands52 urenTweede semester
Dewaelheyns Nico (coördinator) |  Dewaelheyns Nico |  Van Uytbergen Steve (plaatsvervanger)
OC Handelswetenschappen FEB Campus Antwerpen

Dit opleidingsonderdeel evalueert de volgende leerresultaten:

De student

2.a        begrijpt  basistheorieën, -begrippen, en- concepten  van elk managementdomein, i.h.b. met betrekking tot de financiële, operationele, commerciële en organisatorische activiteiten, en past deze toe bij het oplossen van (bedrijfs)economische problemen.
2.c        begrijpt en onderbouwt voor elk managementdomein het kritisch belang voor een succesvolle organisatie en de samenhang met andere managementdomeinen.
2.i         beheerst de basisbegrippen en het algemene functioneren van het bank-, beurs- en verzekeringswezen, alsook de kenmerken en de werking van de belangrijkste financiële producten en financiële markten.
2.j         interpreteert, met gebruik van principes van tijdwaarde van geld, informatie uit de financiële rapportering en berichtgeving en hanteert dit als input bij financiële vraagstukken.
2.k        maakt een onderbouwde inschatting van de impact van onzekerheid op de financiële beslissingen van particulieren en organisaties.
8.a        identificeert praktijkrelevante (bedrijfs)economische uitdagingen en relateert deze aan binnen het vakgebied ontwikkelde inzichten. 
8.g        toont belangstelling voor de maatschappelijke actualiteit en bouwt een brede maatschappelijke achtergrondkennis op.
12.d      integreert duurzaamheidswaarden bij de analyse van actuele (bedrijfs)economische problemen en stelt oplossingen voor die rekening houden met deze waarden.

Toelichting

 In dit opleidingsonderdeel leren studenten de waarde van financiële instrumenten bepalen en wordt aandacht besteed aan waardebepaling van projecten en ondernemingen. Studenten maken daarnaast kennis met de verschillende manieren waarop een onderneming haar activiteiten kan financieren en de keuzes die daarmee samenhangen.

 Aan het einde van het opleidingsonderdeel is de student in staat om: 

  • de huidige en toekomstige waarde van financiële stromen te kunnen bepalen en toe te passen op financiële vraagstukken zoals schuldherschikkingen en complexe spaarproducten,…
  • de waarde van verschillende vormen van obligaties te kunnen bepalen alsook de impact van looptijd, interest, risico op deze waarde analytisch te kunnen benaderen
  • de waarde van aandelen te kunnen bepalen op basis van diverse waarderingsmodellen alsook de impact van dividendpolitiek, groei, risico op deze waarde analytisch te kunnen benaderen
  • diverse investeringscriteria te kunnen toepassen op complexe bedrijfsgerichte investeringsvraagstukken
  • kasstromen te kunnen berekenen uit complexe boekhoudkundige informatie aangaande investeringsprojecten
  • de impact van onzekerheid op de waardering van financiële stromen, obligaties, aandelen en investeringsprojecten te kunnen inschatten en analytisch te benaderen
  • de functie en het belang van de financiële directie binnen een onderneming te kunnen beschrijven en verklaren
  • de functie en het belang van corporate governance binnen een onderneming te kunnen beschrijven en verklaren
  • de voornaamste financieringsbronnen en -mechanismes voor ondernemingen en hun relatieve voor- en nadelen te kunnen beschrijven, evalueren en verklaren
  • de voornaamste theorieën inzake kapitaalstructuurpolitiek te kunnen beschrijven, evalueren en toepassen
  • de voornaamste theorieën inzake dividendbeleid te kunnen beschrijven, evalueren en toepassen
  • de basisprincipes van financiële planning op zowel lange termijn als korte termijn te kunnen beschrijven en toepassen
  • de basisprincipes van hedging op basis van afgeleide producten te kunnen beschrijven en toepassen

 

 

De student moet vertrouwd zijn met economische, boekhoudkundige, wiskundige en statistische basisbegrippen. Voorts is met het oog op het oplossen van bepaalde problemen enige kennis van Microsoft Excel een pluspunt.
 

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
HSA23A : Corporate Finance (B)
HSH94A : Ondernemingsfinanciering (S)
HTH88A : Ondernemingsfinanciering (BL)
HBA18C : Corporate Finance

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Ondernemingsfinanciering (S) (B-KUL-Y52860)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College52 urenTweede semester
Dewaelheyns Nico |  Van Uytbergen Steve (plaatsvervanger)
OC Handelswetenschappen FEB Campus Antwerpen

Het opleidingsonderdeel Ondernemingsfinanciering bestaat uit twee modules:

In Investeringsanalyse bekijken we hoe we de diverse waarderingstechnieken van financieringsbronnen zoals aandelen en obligaties kunnen interpreteren. We besteden ook uitgebreid aandacht aan de analyse en waardebepaling van investeringsprojecten (m.a.w., hoe kan een onderneming bepalen of een project vanuit een financieel standpunt - rekening houdend met opbrengsten, kosten, risico’s en flexibiliteit - al dan niet interessant is om uit te voeren). Hierbij gaan we dieper in op kernconcepten uit bedrijfsfinanciering als, intern rendement, netto actuele waarde, vrije kasstromen, kapitaalkost, break even, real options,…

In Financieringsbeslissingen gaan we in de eerste plaats in op de verschillende manieren waarop een onderneming haar activiteiten kan financieren en de keuzes die daarmee samenhangen. Topics die we behandelen zijn o.a. corporate governance ("deugdelijk bestuur"), beursintroducties, venture capital, kapitaalstructuur, dividendpolitiek, etc. Tenslotte bekijken we hoe alle voorgaande soorten financieringsbeslissingen kunnen samengebracht worden in een financieel plan op lange en korte termijn, en geven we een overzicht van de basisconcepten van hedging met afgeleide producten.

Afhankelijk van timing, actualiteit en expertise docent kunnen bepaalde topics binnen ondernemingsfinanciering meer of minder in detail aan bod komen.

Verplicht studiemateriaal:

Handboek: Brealey, R.A., Myers, S.C. & Marcus, A.J., Fundamentals of Corporate Finance (laatste editie), McGraw-Hill, New York.
Slides van hoorcolleges (beschikbaar via Toledo)
Extra oefeningen uit handboek (geselecteerde oplossingen beschikbaar via Toledo)
 
Bijkomend aanbevolen studiemateriaal (beschikbaar via Toledo):

Illustraties (krantenartikels, wetenschappelijke artikels)

Van de studenten worden volgende leeractiviteiten verwacht:
 

  • Studenten nemen de relevante delen van het handboek door als voorbereiding op de hoorcolleges.
  • Studenten participeren actief tijdens de hoorcolleges.
  • Studenten lossen zelfstandig oefeningen op over de behandelde materie. Modeloplossingen voor deze oefeningen worden ter beschikking gesteld via Toledo.

Tijdens de hoorcolleges zal er zowel worden gefocust op de kennisoverdracht rond theoretische concepten als de praktijktoepassingen en interpretaties die voortvloeien uit deze concepten. Er zal ook voldoende tijd besteed worden aan oefeningen en minicases op basis van realistische bedrijfsdata waar de technieken van zowel investeringsanalyse als financieringsbeslissingen door de studenten in de praktijk kunnen worden gebracht en bediscussieerd.

 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Ondernemingsfinanciering (S) (B-KUL-Y70341)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Formularium, Rekenmachine


Evaluatiekenmerken

Schriftelijk, gesloten boek examen, met als weging:
50% op de module Investeringsanalyse (bestaande uit meerkeuzevragen theorie met giscorrectie, open vragen theorie en toepassingen/oefeningen)
50% op de module Financieringsbeslissingen

De schriftelijke examens voor beide modules worden gelijktijdig afgenomen, met een totale duur van 3 uur.

Bepaling eindresultaat

Het eindresultaat is een gewogen cijfer dat als volgt wordt bepaald:

50% op de module Investeringsanalyse
50% op de module Financieringsbeslissingen
Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

Tweede examenkans

De evaluatiekenmerken en bepaling eindresultaat van de tweede examenkans zijn identiek aan die van de eerste examenkans zoals hierboven beschreven.

Examencontract 
idem als voor reguliere studenten