Politicologie (B-KUL-S0K06B)

4 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
POC Politieke wetenschappen

Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel kan de student:

  • De verschillende onderzoekdomeinen van de politieke wetenschap onderscheiden en de belangrijkste thema's uit deze subdisciplines beschrijven;
  • Gebeurtenissen in de politieke actualiteit duiden als verschijnselen binnen het geheel van een bepaald politiek systeem met haar eigen kenmerken;
  • Aan de hand van een politiek-wetenschappelijk referentiekader deze actualiteit analyseren.

 

Deze doelstellingen worden aan het begin van de colleges aan de studenten gecommuniceerd.

Er is geen specifieke voorkennis vereist voor dit opleidingsonderdeel. Van de studenten wordt wel verwacht dat ze blijk geven van de volgende attitudes:

  • Interesse voor politieke en maatschappelijke thema's;
  • Het actief volgen van de actualiteit.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Politicologie (B-KUL-S0C58a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
POC Politieke wetenschappen

In een inleidend deel wordt aangegeven hoe een wetenschappelijke visie op politiek onderscheiden kan worden van andere gangbare visies, inclusief hoe de politieke wetenschap daartoe een eigen methode en instrumentarium ontwikkeld heeft. De cursus gaat dieper in op hoe uit grote maatschappelijke tegenstellingen verschillende ideologieën zijn ontstaan over de organisatie van de staat.

Vervolgens wordt het belang van de democratische staatsvorm uiteengezet en nagegaan hoe vertegenwoordiging van het volk in de besluitvorming kan worden georganiseerd. Er wordt aandacht gegeven aan de verschillende manieren waarop burgers kunnen deelnemen of invloed uitoefenen op politieke besluitvorming via allerlei participatievormen. Er is daarbij specifiek aandacht voor de politieke partij als belangrijke actor in het democratisch politieke systeem en verkiezingen als het moment waarop politieke machtsverhoudingen tussen die partijen worden bepaald.

Er wordt ook aandacht besteed aan hoe binnen staten het beleid is georganiseerd en daarbij worden de thema’s federalisme, decentralisatie en administratie bekeken.

In een laatste deel van de cursus is er specifieke aandacht voor het stijgende belang van de internationale en supranationale besluitvorming en er wordt afzonderlijk gekeken naar de Europese Unie als een unieke vorm van supranationale politieke samenwerking.

Om deze onderwijsleeractiviteit vorm te geven wordt er met volgend studiemateriaal gewerkt:

  • Handboek dat verkrijgbaar is bij Acco: M. Hooghe, S. Erzeel, E. Severs en K. Deschouwer (2022 - zevende druk). Politiek, een inleiding in de politieke wetenschappen. Amsterdam: Boom Lemma;
  • Slides die ter beschikking worden gesteld via Toledo;
  • Eigen notities.

Deze onderwijsleeractiviteit wordt on campus georganiseerd. Interactief hoorcollege met ruimte voor inbreng van studenten (vragen en discussie over aangebrachte leerstof).

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Politicologie (B-KUL-S2K06b)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Gesloten vragen, Open vragen
Leermateriaal : Geen


Evaluatiekenmerken

Bij het schriftelijk examen wordt gepeild naar de kennis die de student heeft van de politiek-wetenschappelijke concepten, theorieën en methoden die in de les aan bod zijn gekomen. Het examen is gesloten boek en bestaat uit open en gesloten vragen.

 

Bepaling eindresultaat

Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent(en), zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

 

Herkansen

De evaluatiekenmerken en de bepaling van het eindresultaat van de herkansing zijn identiek aan die van de eerste examenkans, zoals hierboven beschreven.

Zie toelichting bij 'herkansen'.