Juridische aspecten en beroepsorganisatie van de kinesitherapie (B-KUL-L04C7B)

4 studiepuntenNederlands40 urenBeide semesters
Meesen Raf (coördinator) |  Meesen Raf |  Stevens Yves
POC Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

Dit opleidingsonderdeel valt onder de verantwoordelijkheid van de UHasselt (Doorslaggevende ECTS-fiche UHasselt). Onderstaande informatie is enkel richtinggevend.

Dit opleidingsonderdeel beoogt enerzijds de studenten vertrouwd te maken met de structuur, het begrippenkader, de technieken, de betekenis en de achterliggende waarden en ideeën van het recht in het algemeen en hen anderzijds een volledig overzicht te geven van de reglementering betreffende de uitoefening van kinesitherapie.

Algemeen: Aan het einde van de cursus wordt de student geacht in staat te zijn om:
- op een algemene wijze de structuur, het begrippenkader, de technieken en de betekenis van ons rechtsbestel uit te leggen;
- op een concrete wijze de rechtspositie van de kinesitherapeut in het rechtsbestel te plaatsen.

Concrete leerdoelen: Concreet wordt de student geacht in staat te zijn om:
- Een omschrijving te geven van de basisbegrippen van het rechtsbestel en onderlinge relaties tussen de begrippen kunnen beschrijven.
- De positie van de kinesitherapeut in het geheel van de sociale zekerheid te beschrijven en de verbanden tussen de verschillende takken van de sociale zekerheid te verklaren.
- Situaties te (h)erkennen waarbij er een gevaar voor aansprakelijkheid is bij de uitoefening van de kinesitherapie
- Het verschil te kennen tussen het sociaal statuut van de kinesitherapeut werknemer en de kinesitherapeut zelfstandige.
- De verschillende vennootschapsvormen die geschikt zijn voor de kinesitherapie te onderkennen en een juiste keuze te kunnen voorstellen in functie van de specifieke contexten (alleenwerkende kinesitherapeut, geassocieerde kinesitherapeut, ...)  waarbinnen de kinesitherapeut kan worden gewerkgesteld.
- De gevolgen op fiscaal vlak van het sociaal statuut en de vennootschapsvorm te beschrijven en te (h)erkennen in cassusen.

Een bijzonder aandachtspunt zijn de gebruikte begrippen. Studenten worden verwacht al de gehanteerde begrippen te begrijpen en te kunnen duiden.

Beginvoorwaarden voor studenten die niet de opleiding bachelor/master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie volgen, maar het opleidingsonderdeel als keuze-opleidingsonderdeel wensen op te nemen in het diplomacontract van hun opleiding: Deze studenten moeten contact opnemen met de coördinator van het opleidingsonderdeel. Op basis van voorkennis en motivatie zal de coördinator bepalen of de student al dan niet kan toegelaten worden tot het opleidingsonderdeel.

Beginvoorwaarden keuzevak Ma Rehabilitation Sciences and Physiotherapy
De student dient in het bezit te zijn van het diploma Bachelor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (of gelijkwaardig) en kan een Nederlands certificaat niveau B2 (ERK) voorleggen.  

Begintermen
Er wordt aangeraden aan om dit opleidingsonderdeel op te nemen in de laatse 60 (of 30 indien deeltijds programma) studiepunten van het masterprogramma RevaKi. Enkel op deze manier verwerft de student de recentste informatie omtrent de nomenclatuur, de juridische aspecten en de beroepsorganisatie, waardoor de student optimaal is voorbereid op zijn/haar professionele carrière als kinesitherapeut.

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


SOEPEL(L08J8A)

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
L08J8A : Beginselen van recht voor kinesitherapeuten

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
L04C7A : Juridische aspecten en beroepsorganisatie van de kinesitherapie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)

Onderwijsleeractiviteiten

2 sp. Beroepsorganisatie van de kinesitherapie (B-KUL-L04C8a)

2 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College20 urenBeide semesters
POC Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

In deze onderwijsleeractiviteit wordt in de diepte ingegaan op de wetgeving en reglementering betreffende volgende concrete aspecten van de beroepsuitoefening van de kinesitherapeut:
- overzicht van de huidige Belgische verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering
- het wettelijk statuut van de kinesitherapeut
- erkenning, aanbodbeheersing en kwaliteitscontrolte van kinesitherapeuten
- de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen - afdeling kinesitherapie
- de overeenkomsten tussen de kinesitherapeuten en de verzekeringsinstellingen (conventies)
- het medisch voorschrift en de rol van de adviserend geneesheer
- honorarium en reiskosten - remgeld
- patiëntenadministratie
- controle en sancties
- ontvangstbewijs
- dagboek

Stappaerts K., Wegwijs in de beroepsorganisatie van de kinesitherapie in België 2006, Antwerpen: Standaard Uitgeverij

2 sp. Juridische aspecten van de kinesitherapie (B-KUL-L06L7a)

2 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College20 urenEerste semester
POC Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

Het deel van de juridische aspecten van de kinesitherapie behandelt de positie van de kinesitherapeut in het geheel van de sociale zekerheid, de aansprakelijkheidsgevaren bij de uitoefening van de kinesitherapie, de verschillende sociale statuten waarin de kinesitherapeut kan werken en de verschillende geschikte vennnootschapsvormen voor de kinesitherapie met de daaraan gekoppelde fiscale gevolgen. De juridische relatie tussen een praktijkthouder en een kinesitherapeut die in dienst treedt als werknemer of een overeenkomst als zelfstandige sluit met de praktijkhouder staat centraal. Verder wordt ingegaan op de juridische omkadering van de kinesitherapeut ten opzichte van de overheid, de instellingen van sociale zekerheid en de patiënten.

Nota's, cursus (online of via de studentenvertegenwoordigers) en slides.
 

Om de leerdoelen te bereiken moet de leerstof worden gememoriseerd door regelmatige herhaling. Het structureren van de leerstof is daarbij een noodzaak. Het uitwerken van overzichten, samenvattingen en  schema’s zijn daarbij goede hulpmiddelen. Hiertoe moeten de cursus, de slides en de notas van de hoorcolleges als een geheel worden aanzien. Met betrekking tot het leerdoel van de (h)erkenning van de aansprakelijkheid tijdens de uitoefening van de beroepsuitoefening is een extra leeractiviteit vereist.  Om dit leerdoel te bereiken moet niet alleen de leerstof in verband met aansprakelijkheid worden gememoriseerd door regelmatige herhaling. De leerstof moet kunnen worden toegepast door de student. Opdat de student de leerstof kan toepassen op concrete gevallen moeten de geziene casussen tijdens de hoorcolleges via analogie worden geïnterpreteerd. De student moet actief leren om gekende voorbeelden te extrapoleren en om te zetten naar ongeziene voorbeelden.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Juridische aspecten en beroepsorganisatie van de kinesitherapie (B-KUL-L24C7b)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Gesloten vragen, Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Geen


Dit opleidingsonderdeel valt onder de verantwoordelijkheid van de UHasselt (Doorslaggevende ECTS-fiche UHasselt). Voor meer informatie over de evaluatie bekijk Blackboard.


De student wordt verwacht op de hoogte te zijn van het onderwijs- en examenreglement alsook van de facultaire aanvullingen.

Binnen dit opleidingsonderdeel zijn er deeloverdrachten bij een geslaagd deelresultaat:

  • L04C8a - Beroepsorganisatie van de kinesitherapie (binnen academiejaar)
  • L06L7a - Juridische aspecten van de kinesitherapie (binnen academiejaar)

Een student die afziet van de deeloverdracht moet dit melden volgens de procedure bij art 89 van het onderwijs-en examenreglement: ‘Hernemen van examens over opleidingsonderdelen binnen het academiejaar – deeloverdrachten’.