Artificiële Intelligentie voor iedereen (B-KUL-H0O01A)





Doelstellingen
Artificiële intelligentie (AI) is niet enkel voor ingenieurs. De hedendaagse maatschappij en het dagelijks leven raakt meer en meer doordrongen van AI. Het doel van het opleidingsonderdeel is om iedereen, en in het bijzonder de niet-technische studenten, de nodige achtergrond te bieden in AI.
Het opleidingsonderdeel biedt een inleiding tot AI op een universitair niveau, specifiek gericht op de niet-technische student. Het brengt de nodige basisbegrippen, - principes, en -technieken aan die toelaten om AI toepassingen te begrijpen. Zo zal je beter het potentieel, maar ook de beperkingen, van AI vatten. Je krijgt dus een duidelijker beeld vormen van wat AI kan en wat niet. Hierdoor kan je ook opportuniteiten ontdekken om AI toe te passen in je eigen domein.
Daarnaast biedt het opleidingsonderdeel een ethisch kader aan dat toelaat om kritisch te kijken naar bestaande en nieuwe AI evoluties. Dit zal je wapenen om de discussie aan te gaan rond AI en de ethische en maatschappelijke consequenties die de toepassing van AI met zich meebrengt.
Begintermen
Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in de economische wetenschappen (Leuven) 180 sp.
- Bachelor in de psychologie (programma voor studenten gestart vóór 2023-2024) (Leuven) 180 sp.
- Master in de wijsbegeerte (Leuven) 60 sp.
- Bachelor in de politieke wetenschappen en de sociologie (programma voor studenten gestart vóór 2022-2023) (Leuven) (Afstudeerrichting sociologie) 180 sp.
- Bachelor in de toegepaste economische wetenschappen (Leuven) 180 sp.
- Bachelor in de toegepaste economische wetenschappen (Kortrijk) (Optie TEW) 180 sp.
- Bachelor in de handelswetenschappen (Brussel) 180 sp.
- Bachelor in de handelswetenschappen (Antwerpen) 180 sp.
- Bachelor in het milieu- en preventiemanagement (programma voor studenten gestart vóór 2023-2024) (Brussel) 180 sp.
- Master in de farmaceutische zorg (Leuven) 120 sp.
- Master in de geneesmiddelenontwikkeling (Leuven) 120 sp.
- Master in de bewegings- en sportwetenschappen (Leuven) (Keuzeopleidingsonderdelen binnen de afstudeerrichting Sportbeleid en sportmanagement) 120 sp.
- Master in de bewegings- en sportwetenschappen (Leuven) (Verdieping binnen Clinical Movement Analysis) 120 sp.
- Master in de bewegings- en sportwetenschappen (Leuven) (Verdieping binnen de afstudeerrichting Biomedical Research in Movement Sciences) 120 sp.
- Master in de bewegings- en sportwetenschappen (Leuven) (Verdieping binnen de afstudeerrichting Prestatie- en actievelevensstijlcoaching) 120 sp.
- Bachelor in de biomedische wetenschappen (Leuven) 180 sp.
- Bachelor in de biomedische wetenschappen (Kortrijk) 180 sp.
- Bachelor in de wijsbegeerte (Leuven) (Optie Liberal Arts met taaltraject Duits) 180 sp.
- Bachelor in de wijsbegeerte (Leuven) (Optie Liberal Arts met taaltraject Frans) 180 sp.
- Master in de logopedische en audiologische wetenschappen (Leuven) 120 sp.
- Bachelor in de politieke wetenschappen en de sociologie (programma voor studenten gestart in 2022-2023 of later) (Leuven) (Afstudeerrichting sociologie) 180 sp.
- Master in de klinische biologie (programma voor studenten gestart in 2023-2024 of later) (Leuven) 180 sp.
- Schakelprogramma: Master in de journalistiek (programma voor studenten gestart in 2023-2024 of later) (Brussel) 45 sp.
- Postgraduaat in de toegepaste ethiek (Leuven) (Track technologie) 35 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
2 sp. Elementen van AI (B-KUL-H0O01a)



Inhoud
Dit OLA wordt volledig in een MOOC “Elementen van AI” aangeboden. Deze MOOC is deel van een omvattend Europees project “Elements of AI” die in de verschillende Europese talen een MOOC met een inleiding op AI op universitair niveau aanbiedt (https://www.elementsofai.com/). De MOOC werd ontwikkeld door het technologiebedrijf Reaktor en de Universiteit van Helsinki. De ontwikkeling werd gefinancierd door de Finse regering als onderdeel van het Fins voorzitterschap van de Europees Parlement. Vertaling werd ondersteund door de Europese commissie. De ambitie is om met de MOOC 1% van de Europese bevolking te bereiken. In deze MOOC leer je wat AI is, krijg je een idee hoe AI werkt, wat mogelijk is (en wat niet) met AI en welke impact het heeft op ons leven. De MOOC toont dat diepgaande technische kennis niet vereist is om het potentieel van AI te ontdekken en toepassingen beter te begrijpen.
Volgende 6 hoofdstukken komen aan bod:
- Wat is AI?
- Problemen oplossen met AI
- AI in de praktijk
- Machinaal leren
- Neurale netwerken
- Implicaties
De MOOC bevat praktische oefeningen en opdrachten. De MOOC wordt volledig online aangeboden Je doorloopt de MOOC zelfstandig op eigen tempo. Er is ondersteuning voorzien, van medestudenten én begeleiders, via een online forum.
Studiemateriaal
Nederlandstalige MOOC “Elementen van AI”
Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen
1 sp. AI voor iedereen: methodologisch en ethisch kader (B-KUL-H0O02a)



Inhoud
Dit OLA bestaat uit drie delen:
- Ethisch kader voor AI voor niet-ethici:
Dit onderdeel biedt een ethisch kader aan dat je toelaat om AI toepassingen en de impact die ze kunnen hebben op het individu en de maatschappij kritisch te benaderen.
- Essentiële AI algoritmen voor niet-ingenieurs:
In dit onderdeel introduceert aantal algoritmen (zoals beslissingsbomen, logica, Bayesiaanse netwerken, reinforcement learning, support vector machines, deep learning) die aan de basis liggen van belangrijke doorbraken in de AI. Ook maak je kennis met een methodologisch kader om AI toepassingen te benaderen. Elk algoritme wordt opgehangen aan een hedendaagse toepassing, waar we meteen het methodologische en ethische kader op toepassen.
- Hedendaagse AI toepassingen die je leven veranderen:
Gastdocenten bieden je een blik op een AI toepassing uit hun expertisedomein (bvb. technologie, medische wereld, sport, onderwijs, business) die jouw leven kan veranderen. De gastdocenten maken hierbij gebruik van het ethische en methodologische kader dat in dit OLA wordt aangereikt.
Dit OLA wordt volledig online, via een leermodule in Toledo, aangeboden. Je volgt deze module dus zelfstandig op eigen tempo. Er is ondersteuning voorzien, van medestudenten én begeleiders, via het Toledo forum.
Studiemateriaal
Leermodule op Toledo met video’s, oefeningen en opdracht voor essay
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Artificiële Intelligentie voor iedereen (B-KUL-H2O01a)
Toelichting
MOOC “Elementen van AI”
Studenten moeten een certificaat van succesvol vervolledigen van de MOOC voorleggen om te kunnen slagen op het opleidingsonderdeel. Niet voorleggen van het certificaat resulteert in een NA (examen niet afgelegd) voor het ganse opleidingsonderdeel.
Essay (25% van de punten)
- Studenten dienen een essay in. Dit essay behandelt een zelf gekozen hedendaagse toepassing uit het AI domein en past daarop het aangeleerde methodologische en ethische kader toe.
- Studenten evalueren het essay van drie of vier mede-studenten.
- Het essay wordt gescoord op basis van de peer-evaluaties. De docenten van het vak kunnen een correctie aanbrengen op de peer-evaluatie indien één of meerdere peer-evaluaties niet betrouwbaar zijn of de kwaliteit van het essay onvoldoende is.
- Studenten die geen essay indienen krijgen een NA voor het ganse opleidingsonderdeel.
- Studenten die de gevraagde peer-evaluaties (drie of vier) niet of onvolledig indienen of hier krijgen een NA voor het ganse opleidingsonderdeel.
- Studenten waarvan de kwaliteit van het essay of de ingediende peer-evaluaties (drie of vier) onvoldoende is kunnen maximaal 7/20 halen voor het ganse opleidingsonderdeel.
Afsluitend examen (75% van de punten) buiten de examenperiode
- Er wordt één afsluitend examen gepland in het tweede semester. Het examen vindt plaats ’s avonds op één weekdag in de week voor de start van de tweede examenperiode. De data worden opgenomen in de ECTS fiche van het vak.
- Het examen is gesloten boek. De student mag gebruik maken van een eenvoudige rekenmachine.
- Het examen bestaat uit zowel gesloten als open vragen.
- De gesloten vragen zijn meerkeuzevragen. Er wordt gebruik gemaakt van meerkeuze met correctie voor raden.
- De studenten krijgen twee uur de tijd om het examen af te leggen.
- Studenten kunnen enkel deelnemen aan het afsluitende examen als ze de MOOC “Elementen van AI” succesvol vervolledigd hebben én een essay hebben ingediend én de gevraagde peer-evaluatie volledig ingediend hebben.
- Leerstof van het ganse opleidingsonderdeel (en dus van beide OLA’s) komt aan bod.
De eindscore wordt als volgt bepaald:
- gewogen gemiddelde van score op het essay (25%) en het afsluitende examen (75%) behalve in onderstaande gevallen:
- Indien de student niet slaagt op het afsluitend examen ontvangt de student als totale score voor het vak maximaal de score op dit afsluitend examen.
- De student ontvangt een NA
- niet tijdig een certificaat voorlegt voor het succesvol vervolledigen van de MOOC.
- niet tijdig een essay heeft ingediend. - niet heeft deelgenomen aan het afsluitende examen.
- de gevraagde peer-evaluaties (drie of vier) niet tijdig of niet allemaal heeft ingediend.
- gewogen gemiddelde van score op het essay (25%) en het afsluitende examen (75%) met een maximum van 7/20 in onderstaande gevallen:
- indien de kwaliteit van het ingediende essay of de ingediende peer-evaluaties (drie of vier) onvoldoende is
- indien de score van het essay en/of het afsluitende examen kleiner of gelijk is aan 7/20.
Examendata
Voor het academiejaar 2024-2025 zijn de examendata vastgelegd op dinsdag 27 mei 2025 en donderdag 14 augustus 2025.
Toelichting bij herkansen
Indien er onvoldoende studenten het opleidingsonderdeel moeten herkansen kan de peer-evaluatie in gedrang komen. In dat geval beoordelen de docenten het essay. Hun score vervangt de peer-evaluatie van het essay.
Deeloverdrachten naar de herkansing zijn mogelijk indien de student geslaagd is op het deelonderdeel.