Westerse architectuurgeschiedenis: 19e-21e eeuw (B-KUL-H01V0A)

6 studiepuntenNederlands73 urenTweede semester
POC Ingenieur-Architect (bachelor en master)

De vakken in de cluster ‘architectuurgeschiedenis’ hebben de volgende doelstellingen:
- Leren “lezen” van architectuur, van welke datum ook, met als doel de ontwikkeling van beeldcultuur en visueel geheugen
- Verwerven van de basiselementen van de architectuurhistorische methode (historische kritiek) en van de vakterminologie
- Verwerven van een algemene kennis van de ontwikkelingen in de architectuur van de Westerse wereld in een vergelijkend perspectief, van de oudheid tot heden (“encyclopedie”)
- Inzicht opbouwen in de verschillende benaderingswijzen die recent en minder recent gangbaar zijn in het vakdomein (kritische kennisopbouw en historiografie)

Dit specifieke vak beoogt daarenboven de studenten te leren specifieke gebouwen te analyseren vanuit historisch perspectief, met kritisch gebruik van bronnenmateriaal.  

Geen specifieke voorwaarden.

Onderwijsleeractiviteiten

5 sp. Westerse architectuurgeschiedenis: 19e-21e eeuw: hoorcollege (B-KUL-H01V0a)

5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College28 urenTweede semester
POC Ingenieur-Architect (bachelor en master)

Deze cursus omvat een overzicht van de ontwikkelingen in de architectuur van het einde van de 18de eeuw tot het einde van de 20ste eeuw. Deel 1 behandelt de architectuurtheorie en -prakijik van de lange 19de eeuw (einde 18de eeuw tot begin 20ste eeuw). Deel 2 behandelt de architectuurgeschiedenis van de 20ste eeuw, met de nadruk op modernisme en avant-garde, en de reacties hierop.    
 

1. 19e eeuw
Het overzicht is chronologisch opgebouwd maar per significante periode worden inhoudelijke accenten gelegd. Op die wijze wordt enerzijds een encyclopedische kennis ontwikkeld maar komen anderzijds ook verschillende architectuurhistorische benaderingen aan bod. In een inleidend seminarie wordt een algemeen en kritisch overzicht gegeven van de architectuurhistorische literatuur betreffende deze periode. Vervolgens worden in tien hoofdstukken de belangrijkste ontwikkelingen beschreven en geanalyseerd, en telkens opnieuw wordt ook aandacht besteed aan relevante architectuurhistorische literatuur.

+ De grondslagen van het moderne in de architectuur in de tweede helft van de 18de eeuw (rationalisme, archeologie, technologie en het ontstaan en de omvattende ontwikkeling van een moderne samenleving)
+ Neoclassicisme, neogotiek: vorm en ideologie, opvattingen en instituties (een stijlendebat met maatschappelijke connotaties)
+ Van eclecticisme tot proto-moderne architectuur in de 19de eeuw: van neogotisch en neoclassicistisch rationalisme tot de “architectuur van de ingenieurs” en de Art Nouveau
+ Synthese van het 19de-eeuwse architectuurdebat en vooruitzichten voor de 20ste eeuw: de pioniers van de 20ste-eeuwse Moderne Architectuur (Van de Velde, Garnier, Perret, Wagner, Behrens, Berlage , Loos)
 

2. 20e eeuw
Het overzicht van de 20ste eeuw behandelt een veelheid aan stromingen die zich parallel ontwikkelen, en die gesitueerd worden in hun verhouding tot het modernisme van de Moderne Beweging. De rode draad door dit overzicht heeft te maken met het vraagstuk van de verhouding van (post)moderne architectuur tot de maatschappelijke conditie. De volgende hoofdstukken komen aan bod:
Hoofdstuk 1: De Moderne Beweging
Hoofdstuk 2: Het Modernisme in de USA
Hoofdstuk 3: International Style en de architectuur van de welvaartsstaat
Hoofdstuk 4: Moderne architectuur vanuit (post)koloniaal perspectief
Hoofdstuk 5: Reacties vanaf de jaren ’60
Hoofdstuk 6: Postmodernisme, kritisch regionalisme en daarna
 

Studiekost: 51-75 euro (De informatie over studiekosten zoals hier opgenomen is indicatief en geeft enkel de prijs weer bij aankoop van nieuw materiaal. Er zijn mogelijk ook e- en tweedehandskopijen beschikbaar. Op LIMO kan je nagaan of het handboek beschikbaar is in de bibliotheek. Eventuele printkosten en optioneel studiemateriaal zijn niet in deze prijs vervat.)

De Powerpoints worden op Toledo ter beschikking gesteld. Daarnaast wordt vanaf 2014-2015 als handboek gebruikt: David Watkin, De Westerse architectuur: een geschiedenis, Nijmegen: SUN, 2008.

1 sp. Westerse architectuurgeschiedenis: 19e-21e eeuw: seminarie + opdracht (B-KUL-H01V1a)

1 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum45 urenTweede semester
POC Ingenieur-Architect (bachelor en master)

De studenten werken zelfstandig aan een opdracht. Ze bezoeken en analyseren van een gebouw uit de 19de of 20ste eeuw, met, indien toepasselijk, verwerking van literatuurgegevens. Ze maken hierover een korte paper met correct gebruik van referenties.
.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Westerse architectuurgeschiedenis: 19e-21e eeuw (B-KUL-H21V0a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen


Het examen bestaat uit verscheidene onderdelen. Het totaalcijfer wordt steeds afgerond - onder 10/20 naar beneden (9,5 / 20 wordt dus 9 /20) boven 10/20 naar boven (10,5 / 20 wordt dus 11 / 20).