Aramees (B-KUL-F0XZ8A)

4 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar.
POC Taal- en letterkunde

Het Aramees heeft zich in de loop van zijn geschiedenis ontwikkeld van de taal van een aantal lokale semi-nomadische stammen in Syrië tot een wereldtaal die in de Perzische periode in het hele Nabije Oosten werd gebruikt als diplomatieke en administratieve taal, en in heel wat gebieden ook als omgangstaal. Zo werd het ook de taal waarin een deel van de Bijbel is geschreven en waarin een deel van de oosterse kerken en het rabbijnse jodendom hun teksten hebben geschreven. Het belang van de Aramese taal kan dus moeilijk worden overschat.

 

Na dit college zijn de studenten vertrouwd met de taal en literatuur uit de taalfasen van het Aramees die een grote invloed hebben gehad op de Hebreeuwse taal en literatuur, nl. het Bijbels Aramees en het Joods-Babylonisch en Palestijns Aramees. Ze zijn in staat teksten in deze taalfasen te vertalen en interpreteren, zijn vertrouwd met de hulpmiddelen bij de studie van deze taal en kunnen deze zelfstandig gebruiken.

Studenten hebben een grondige vertrouwdheid met de Hebreeuwse grammatica.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Aramees (B-KUL-F0XZ8a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
POC Taal- en letterkunde

Vanuit hun kennis van het Hebreeuws, worden de studenten allereerst vertrouwd gemaakt met het gevocaliseerde Bijbelse Aramees. Ze leren daarbij de fonologische, morfologische, syntactische en lexicale eigenheden van het Aramees kennen. Het grootste deel van het (beperkte) Bijbels-Aramese corpus wordt hierbij gelezen. Vervolgens verdiepen de studenten zich in het Joods-Babylonisch en Palestijns Aramees, de taalfasen waarin de belangrijke Rabbijnse geschriften als de Babylonische en Palestijnse Talmoed zijn geschreven.

Frederick E. Greenspahn, An Introduction to Aramaic (Society of Biblical Literature Resources for Biblical Study, 38; Atlanta, GA.: Scholars Press, 1999), xi, 230 pp. ISBN 0-7885-0463-0.

Elitzur Bar-Asher Siegal, Introduction to the Grammar of Jewish Babylonian Aramaic, Münster: Ugarit-Verlag, 2013.

W.B. Stevenson, Grammar of Palestinian Jewish Aramaic, Piscataway: Gorgias, 2013 (=1924).

M.Sokoloff, A Dictionary of Jewish Palestinian Aramaic of the Byzantine Period. Ramat Gan: Bar-Ilan University Press, 1990.

M. Sokoloff, A Dictionary of Jewish Babylonian Aramaic of the Talmudic and Geonic Periods. Ramat Gan: Bar-Ilan University Press, 2002.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Aramees (B-KUL-F2XZ8a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Leermateriaal : Naslagwerk


Het examen bestaat uit de vertaling, taalkundige en inhoudeljke analyse van zowel geziene als ongeziene teksten. Voor de ongeziene teksten mogen de studenten naslagwerken (grammatica's en woordenboeken) gebruiken.