Geschiedenis van de Byzantijnse kunst (B-KUL-F0SD1A)

4 studiepuntenNederlands26 urenTweede semester
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar niet ingericht, maar wel volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar niet ingericht, maar wel volgend jaar.
POC Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie (AKM)

Dit inleidend college wil studenten vertrouwd maken met de grote trekken van de Byzantijnse kunst en cultuur, zodat zij in staat zijn op eigen kracht kunsthistorische bronnen uit deze periode te duiden, d.w.z. (1) te situeren in tijd en ruimte, (2) inhoudelijk te ontleden binnen het breder cultuurhistorisch kader, en (3) te evalueren als artefacten met een welbepaalde functionaliteit en ideologisch geladen esthetiek.

Geen specifieke voorkennis vereist.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Geschiedenis van de Byzantijnse kunst (B-KUL-F0SD1a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenTweede semester
POC Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie (AKM)

In dit college – een hoorcollege, ondersteund met rijk illustratiemateriaal in Ppts en screencasts – komt eerst en vooral een uitgebreide inleiding aan bod waarin de algemene kenmerken van de Byzantijnse kunst en cultuur worden besproken binnen de grote lijnen van de geschiedenis van Byzantium. Vervolgens komen de monumentale kunst (de bouwkunst, in samenhang met de mozaïek- en frescokunst) en de miniatuurkunst aan bod voor de vroeg-, de midden-, en de laat-Byzantijnse tijd. Aan de iconen wordt een afzonderlijk hoofdstuk gewijd, dat ook oog heeft voor enkele belangrijke ontwikkelingen in de post-Byzantijnse tijd. Ten slotte wordt aandacht geschonken aan de ‘kleine kunsten’: de edelsmeedkunst, de ivoorkunst, en het textiel. Ontwikkelingen in techniek, stijl en thema’s worden steeds bekeken in het licht van het bredere culturele en ideologische kader van de Byzantijnse beschaving, en de evoluties die zich daarin aftekenen.

Uitgebreide syllabus met illustratiemateriaal; de getoonde illustraties zijn eveneens te consulteren via het net.
Geen verplichte bijkomende literatuur

Hoorcollege

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geschiedenis van de Byzantijnse kunst (B-KUL-F2SD1a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling


De studenten krijgen ruim twintig minuten om hun examen (eventueel beknopt schriftelijk) voor te bereiden.