Thema's uit de oudheid: het Romeinse wereldrijk (B-KUL-F0LF8A)

4 studiepuntenNederlands26 urenTweede semester
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar.
POC Geschiedenis

Een overzicht bieden van de brede culturele diversiteit tegen de achtergrond van de uitbreiding van het Romeinse rijk. Invalshoek is taalverscheidenheid, maar eerder sociaal dan linguïstisch.

Basiskennis Romeinse geschiedenis. Kennis van het Latijn of het Grieks is niet vereist.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Thema's uit de oudheid: het Romeinse wereldrijk (B-KUL-F0LF8a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenTweede semester
POC Geschiedenis

Vanuit het perspectief van taalverscheidenheid worden diverse aspecten van de Romeinse en Romeins-Griekse cultuur belicht tegen de achtergrond van de groei van Rome van kleine stadstaat tot groot imperium. De wisselwerking tussen lokale tradities en vernieuwingen krijgt bijzondere aandacht. Ook internationale relaties tussen het Romeinse Rijk en gezagsstructuren daarbuiten worden belicht. De focus ligt op de periode van de eerste eeuw v. Chr. tot eind de tweede eeuw n. Chr., maar ook de voorgeschiedenis komt aan bod, net als 'de val' van het Romeinse Rijk.

Powerpoints van de lessen worden geleidelijk ter beschikking gesteld. Als algemene achtergrond voor de kernperiode kan dienen: Martin Goodman, The Roman World, 44 BC- AD 180, London 2012 (2e ed.), Routledge.

Een breder overzicht van heel de Romeinse geschiedneis is M. Le Glay e.a., A History of Rome, Chichester 2009 (4e ed.), Wiley-Blackwell.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Thema's uit de oudheid: het Romeinse wereldrijk (B-KUL-F2LF8a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling
Vraagvormen : Open vragen


Zowel de politiek-militaire achtergrond als de concrete implicaties hiervan op de culturele taalsituatie komen aan bod.