Esthetische theorievorming (B-KUL-F0JD9B)

4 studiepuntenNederlands26 urenEerste semesterUitgesloten voor examencontract
POC Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie (AKM)

Doel is om bij de studenten een kritische reflectie op gang te brengen over de specificiteit van het kunstwerk en de eigen aarde van de kunsttheorie, kunstkritiek, esthetica en filosofie van de kunst. Een verdere focus ligt op het verwerven van grondig inzicht in de meest invloedrijke actuele theorieën van de kunsthistorische interpretatie. Hierbij komen verschillende media aan bod.

Thema voor het academiejaar 2023-2024: Voorbereiding van de kunstroute 2025, met in begrip van casus Francis Alÿs, Children's Games.

kunstenaars en auteurs die aan bod kunnen komen: Doris Salcedo, Alicja Kwade, Michael Taussig, Walter Benjamin, Mieke Bal, Jacques Rancière

Basiskennis van de kunsthistorische interpretatietheorieën en filosofisch-esthetische theorieën is sterk aanbevolen. Passieve kennis van Engels, Duits en Frans.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Esthetische theorievorming (B-KUL-F0VZ6a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum26 urenEerste semester
POC Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie (AKM)

Dit college verdiept zich in de sleutelbegrippen uit de recente kunsttheorie.  Om inzicht in de thematiek te kunnen verwerven, maakt het college gebruik van toonaangevende teksten uit de hedendaagse kunstkritiek en van specifieke case-studies. Het college vertrekt van het oeuvre van bepaalde kunstenaars en van het bespreken en samen lezen van invloedrijke teksten.  Abstracte begrippen als mediumspecificiteit, gepolitiseerde kunst, autonomie van de kunstervaring etc. kunnen zo concreet gemaakt worden.  De nadruk van de colleges ligt op de kunsttheorie van de nieuwste tijd.

Academiejaar 2023-2024

Politiek en sociaal engagement in de hedendaagse kunst, met focus op de kunstroute 2025

We lezen zowel klassiek, gecanoniseerde teksten als hedendaagse auteurs. We werken rond case-studies met extra muros activiteiten in kunstencentra en musea. Verschillende media worden besproken, o.m. videokunst en film.

 

Reader van teksten

Video en film

Wanneer de corona-veiligheidsmaatregen dit vereisen, wordt in dit opleidingsonderdeel gewerkt met een rotatiesysteem. Alle studenten volgen een deel van de colleges on campus en de andere colleges off campus. Wanneer de situatie m.b.t. corona geen onderwijs op de campus toelaat, wordt (tijdelijk) overgeschakeld naar een vorm van afstandsonderwijs. Studenten moeten Toledo raadplegen voor verdere informatie en instructies.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Esthetische theorievorming (B-KUL-F2JD9b)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal


De eindevaluatie voor dit OPO bestaat uit één eindcijfer

De eindbeoordeling is gebaseerd op :
a) actieve medewerking tijdens de contactmomenten (10%) + een groepspresentatie (15%) tijdens het semester
b) schriftelijk examen (75%)

Aanwezigheid en actieve medewerking tijdens de contactmomenten is vereist. Studenten die niet hebben deelgenomen aan de groepspresentatie, kunnen niet slagen. In de derde examenperiode is er geen mogelijkheid tot herkansing van het eerste onderdeel (actieve medewerking +groepspresentatie) maar krijgen studenten voor dit onderdeel wel een deeloverdracht.

zie rubriek toelichting