Algemene muziekgeschiedenis (B-KUL-F0JA2A)

4 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
Bergé Pieter (coördinator) |  Bergé Pieter |  D'hoe Jeroen
POC Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie (AKM)

Deze cursus is een inleiding in de geschiedenis van de westerse klassieke muziek van het gregoriaans tot vandaag. De cursus bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat in op enkele centrale begrippen uit de muziekgeschiedenis en de muziektheorie en zoomt vooral in op de belangrijkste muzikale parameters (zoals melodie, harmonie, ritme, metrum, tempo en klankkleur). Het tweede deel is een muziekhistorisch overzicht dat vooral focust op de algemene stijlontwikkeling en op een bespreking van de belangrijkste genres. Deze ontwikkeling wordt grotendeels geschetst aan de hand van de in het eerste deel besproken parameters. De structuur van het tweede deel volgt de traditionele verdeling in muziekhistorische periodes, namelijk middeleeuwen, renaissance, barok, klassiek, romantiek en 20ste en 21ste eeuw.

 

Er is geen enkele voorkennis vereist

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Algemene muziekgeschiedenis (B-KUL-F0JA2a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
POC Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie (AKM)

Een syllabus (ca 150 p.) wordt ter beschikking gesteld via Toledo. UIt het boek Hoe groen klinkt mijn gitaar moeten enkele deeltjes gekend zijn. Het boek kan ook dienen als ondersteunende lectuur. 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Algemene muziekgeschiedenis (B-KUL-F2JA2a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen


Het examen bestaat uit twee onderdelen:
1. het situeren en kort bespreken van enkele luisterfragmenten
2. het beantwoorden van twee overzichtsvragen en het toelichten van enkele technische begrippen uit de cursus.

De onderdelen staan respectievelijk op 8/20 (deel 1) en 12/20 sp (deel 2).

Om voor het geheel van het examen te slagen, moet de student minstens de helft van de punten per onderdeel behalen. Indien niet aan deze voorwaarde voldaan is, kan de student nog maximaal 9/20 behalen voor het examen in zijn geheel.

Indien je bij de eerste examenkans 50% of meer behaalde voor beide examenonderdelen samen, maar je voldeed niet aan de bijkomende voorwaarde dat je voor elk onderdeel minstens de helft van de punten moet behalen, kan je een deeloverdracht krijgen voor het examenonderdeel waarop je slaagde, op voorwaarde dat je er minstens 70% van de punten op behaalde.